Παίρνουν ανάσα οι υπερχρεωμένοι…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mariaxan@yahoo.gr
  
 
Με αίσθημα ανακούφισης υποδέχτηκαν το νόμο της ρύθμισης των οφειλώντους οι υπερχρεωμένοι νοικοκυραίοι που για του Χ δικούς τουςλόγους…ξανοίχτηκαν«πέρα απ’  τοπάπλωμα» στην εποχή τηςευδαιμονίας όταν οι τράπεζες παρακαλούσαν για δάνεια και έδιναν με τηνσέσουλα…Έφτασαν λοιπόν στη δεινή θέση να αδυνατούν να πληρώσουν καθώςτοεισόδημά τους δεν επαρκεί …έφτασαν να τους κυνηγούν οι τράπεζες, ναχάνουν ότιέχουν και δεν έχουν σε πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων περιουσιακώντουςστοιχείων και να περνούν το σκαλοπάτι της φτώχειας δημιουργώντας μιανέα τάξηστη χώρα μας αυτή των νεόπτωχων και των κυνηγημένων από τις τράπεζες.
 
Τον έπνιξαν τα δάνεια…
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια του κ. Γιάννη Ζ. ο οποίοςμαζί με τον γιο του Κώστα καταθέτουν στο «Ε» την προσωπική τουςμαρτυρία για τοδράμα που βιώνουν αλλά και για το πώς υποδέχτηκαν το νέο νόμο που τουςδίνει τοδικαίωμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ο κ. Γιάννης 69 ετών συνταξιούχοςπρώηντραπεζικός υπάλληλος πήρε συνολικά σ’ ένα διάστημα 10 ετών 7 δάνεια από7διαφορετικές τράπεζες…Όμως δεν ξόδεψε τα λεφτά σε καταναλωτικά αγαθά ήταξίδιααλλά για καλό σκοπό …για τις σπουδές του γιου του στο Εξωτερικό απ’όπου γύρισεμε 5 πτυχία. Και αφού έμαθε το παιδί γράμματα όπως είναι το όνειρο τουκάθενεοέλληνα γονιού ο γιος έχει ένα χρόνο που γύρισε και δουλειά δενβρίσκει…παρότι καθημερινά προσπαθεί στέλνοντας παντού βιογραφικά με τιςπραγματικά αξιόλογες σπουδές του. Μόνο τους εισόδημα τα 1.700 ευρώ τηςσύνταξηςκαι χρωστά σε δάνεια και κάρτες 170.000 ευρώ! Απ’ αυτά τα 400 τα δίνεισεφάρμακα λόγω του προβλήματος υγείας του! Πριν τη ρύθμιση ένιωθε βαριάτηδαμόκλεια σπάθη των τραπεζών στο κεφάλι του με τις τράπεζες να τουαπομυζούν τησύνταξη και το νοικοκυριό του να βουλιάζει στην ένδεια! Τώρα όπως οίδιος λέειέχει ελπίδα: «Ναι έπεσα έξω αλλά σπούδασα το παιδί μου…Περάσαμε μιαπολύτραγική κατάσταση και κινδυνέψαμε να χάσουμε το σπίτι μας το μόνοπεριουσιακόμας στοιχείο. Τώρα μας είπαν ότι μπορούμε να κάνουν ένα συμβιβασμό καιναπληρώνουμε το χρέος σ’ ένα ποσό που θα μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε».
 
Τώρα μπορούμε και μεις να προτείνουμε…
Θετικό κρίνει το μέτρο και ο Κώστας αν και σημειώνει ότι θα μπορούσεο νόμος να είναι πιο γενναιόδωρος προκειμένου να απεγκλωβιστούν ταυπερχρεωμένανοικοκυριά από τον κυκεώνα των τραπεζών.: «Η λογική είναι να υπάρχειέναςεξορθολογισμός. Μέχρι τώρα οι τράπεζες πρότειναν τα δικά τους πακέταεξόφλησηςτου χρέους και ο οφειλέτης έπρεπε να ανταποκριθεί. Οι τράπεζεςενδιαφέρονταιμόνο για τα του οίκου τους… Τώρα με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητακαι στονοφειλέτη να προτείνει πόσο μπορεί να δίνει για την εξόφληση του, χρέουςτου ναυπάρξει ένας συμβιβασμός ώστε να ωφεληθούν και οι δυο πλευρές. Αυτόείναι πολύθετικό».
 
Δίνει ανάσα…
Να σημειώσουμε ότι η ρύθμιση αφορά ένα τμήμα του χρέους, ανάλογα μετις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη, διαρκεί τέσσερα χρόνια καιεφόσον οιοφειλέτες ανταποκριθούν, απαλλάσσονται από τα υπόλοιπα χρέη 
Επίσης σύμφωνα με το ν. 3869/2010, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει μετη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την αναστολή των πράξεωναναγκαστικήςεκτέλεσης (πλειστηριασμών), εφόσον πιθανολογείται η ευδοκίμηση τηςαίτησηςρύθμισης.
Το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διευκολύνει τις προσπάθειεςεξώδικης ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα πιστωτικάιδρύματα καιτους υπερχρεωμένους, να δώσει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα ναεπεξεργαστούν, επιταχύνοντας πλέον τους ρυθμούς τους, τις αιτήσειςεξώδικηςρύθμισης των χρεών, θα παρατείνει την απαγόρευση πλειστηριασμών τηςπρώτης ήμοναδικής κατοικίας που λήγει την 3η Φεβρουαρίου μέχρι και τον προσεχήΙούνιο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…