Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

0

Πάλι αλλού σκοπεύουμε
Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συζητούμε για την Ευρώπη και τα δεδομένα και όλα όσα την αφορούν σε σχέση με τη χώρα μας και τις ανάγκες της, τελικά, εμείς εδώ στην Ελλαδίτσα μας, πάλι ξεχωρίζουμε.
Ελάχιστη αναφορά στα της Ευρώπης. Κυριαρχούν και πάλι θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Σα να κάνουμε εκλογές για νέα κυβέρνηση.
Πόλωση και κριτική από το πρωί μέχρι το βράδυ για δηλώσεις και αντιδηλώσεις.
Για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που άμεσα θα πρέπει να μας ενδιαφέρει, κουβέντα εμείς.
Πάλι διαφέρουμε, πάλι τα μπλέκουμε και πάλι αλλού στοχεύουμε και χάνουμε τις ευκαιρίες.
Γ.Δ.


Όλες οι απόψεις σεβαστές
Πολλές φορές, στη χώρα που ζούμε, το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο.
Θα πρέπει να το επισημάνεις, να το τονίσεις και να το ξεκαθαρίσεις.
Έτσι λοιπόν, όπως παγίως συμβαίνει, η εφημερίδα μας δημοσιεύει τις δραστηριότητες και τις επισκέψεις στελεχών όλων των παρατάξεων. Αυτές βεβαίως που εγκαίρως μας ενημερώνουν για την άφιξή τους και επιθυμούν την προβολή τους. Από την άλλη βεβαίως και καλύπτουμε τις συνεντεύξεις όσων πραγματοποιούν.
Η εφημερίδα μας προσφέρει το βήμα της για ν’ ακουστούν όλες οι απόψεις, για την ενημέρωση των αναγνωστών. Αυτοί τελικά θα κρίνουν αυτοί θ’ αποφασίσουν.
Όλες οι απόψεις σεβαστές στη Δημοκρατική μας χώρα.
Γ.Δ.


Χαίρε ερωτευμένε Θωμά του απείρου
Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα τη νέα πνευματική δημιουργία του αγαπητού συμπολίτη Θωμά Βουγιουκλή.
Πρόκειται για ένα ποιητικό πόνημα με τον τίτλο «άπειρο ή έρωτας» εκδόσεις Σπανίδη, Ξάνθη.
Τον Θ. Βουγιουκλή τον γνωρίζω αρκετά χρόνια. Τον γνωρίζω από το ξεκίνημά του, τον παρακολουθούσα στην πορεία του ως καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ γινόμουν κοινωνός και των πνευματικών του ανησυχιών μηδέ εξαιρουμένων και των Πολιτιστικών.
Χαιρετίζω ως εκ τούτου το πρόσφατο ποιητικό του έργο κι όχι το τελευταίο. Έχει κάρβουνο αρκετό να κάψει ο αγαπητός Θωμάς στο αμόνι της δημιουργίας.
Γ.Δ.


Ποινές «χάδι» για 104 θύματα
Βγήκε η απόφαση για το Μάτι. Μόνο 6 από τους 20 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι με ποινές μάλιστα που είναι εξαγοράσιμες. Έξι ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι συγγενείς των 104 θυμάτων της φονικότερης πυρκαγιάς στην χώρα μας για να βρουν δικαίωση και αντ’ αυτού ακούν αυτές τις ποινές «χάδι». Ούτε καν αυτός που έβαλε την φωτιά δεν είναι αντίστοιχη η ποινή του με το κακό που προκάλεσε. Γενικά οι ποινές είναι αναντίστοιχες της τραγωδίας, γιατί το κατηγορητήριο ήταν για αμέλεια και όχι δόλο. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο και αυτό δεν καταγράφεται στις ποινές.  Γι αυτό και οι συγγενείς των θυμάτων αντέδρασαν  γιατί δεν νιώθουν την δικαίωση όπως άλλωστε και το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα.
Μ.Ξ.


Μη σου συμβεί
Αν η ατυχία και η γκαντεμιά σε βρει, μου έλεγε φίλος από Καβάλα προχθές στο τηλέφωνο, θα είναι με το πρόσωπο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ξεκινά ο δήμος κάποιο έργο ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ σ’ έναν εμπορικό δρόμο και η σκαπάνη «βγάζει» δείγματα παρελθόντων χρόνων. Αμέσως οι εργασίες σταματούν και από κει ξεκινά το γαϊτανάκι των αρνητικών εξελίξεων μέχρι  να υπάρξει αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό, οι εργασίες σταματούν, και τα γύρω καταστήματα βάζουν μαύρες πλερέζες. Κίνηση σχεδόν μηδενική.
Γι’ αυτό λέγεται πως μη σου συμβεί, γιατί θα ψάχνεις την πελατεία με το κιάλι. Προφανώς το ίδιο και χειρότερο είναι να συμβεί κάτι παρόμοιο σκάβοντας για τα θεμέλια της οικοδομής που θέλεις να φτιάξεις.
-Ατυχία πρώτου μεγέθους σας λέω διότι μέχρι να βγει η απόφαση από την αρχαιολογία, όλα σταματούν…
Γ.Δ.


Αρνητική διαπίστωση Ι
Είμαστε ακόμη με τη νοοτροπία του Νομού, πρέπει να γίνουμε της Περιφέρειας, ήταν η διαπίστωση μιας πρόσφατης συζήτησης με άτομα που έχουν ζήσει και γνωρίσει τα θέματα του νομού αλλά ορισμένα της περιφέρειας.
Πρόκειται για μια αρνητική διαπίστωση που ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα. μια χώρα που έχει χωριστεί σε 13 Περιφέρειες μεν, αλλά ακόμη δεν έχει αφομοιώσει ούτε τα τρία πρώτα γράμματα της αλφαβήτου της έννοιας της Περιφέρειας και της περιφερειακής συνείδησης κι ούτε γίνεται προσπάθεια για να ενταχθούν σ’ αυτό το πνεύμα οι διάφοροι άρχοντες και βέβαια και η κοινωνία των νομών.
Ακόμη, δυστυχώς, όλοι σχεδόν, λειτουργούν έχοντας στο μυαλό τους το νομό, τα στενά του όρια κι όχι της Περιφέρειας που ανήκει ο νομός.
Γ.Δ.


Αρνητική διαπίστωση ΙΙ
Και για να μην αποδίδουμε ευθύνες μόνον στους απλούς πολίτες, θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι ευθύνες ξεκινούν από ψηλά.
Η αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να ξεκινήσει από ψηλά, την ηγεσία πρώτα της Περιφέρειας  και σίγουρα από την κυβέρνηση. Μόνη της αυτή η αλλαγή τοπικιστικής νοοτροπίας δεν πρόκειται να γίνει και είναι ουτοπία να πιστεύουν κάποιοι ότι αυτό θα ξεκινήσει από κάτω. Όχι! Η αλλαγή θα πρέπει αν έρθει από ψηλά, από πάνω.
Για να γίνει όμως η κίνηση αυτή και να γίνει αποδεκτή, η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει δικούς της πόρους αλλά και αρμοδιότητες. Εάν αυτά λείψουν ως εργαλεία, η αλλαγή νοοτροπίας και περιφερειακής αντίληψης και συνείδησης δεν πρόκειται να γίνει ούτε μετά από 100 χρόνια.
Γ.Δ.


Μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή
Αρκετοί συμπολίτες έχουν την ιδιαίτερα θετική προτίμηση να πεζοπορούν πρωί ή απόγευμα στον δρόμο δυτικά της Εκκλησιαστικής Σχολής.
Πρόκειται για διαδρομή σε χωμάτινο δρόμο, με ευκολία πρόσβασης πεζή ή με το Ι.Χ. και χώρο πάρκινγκ.
Η διαδρομή αυτή είναι προτιμητέα κυρίως τώρα την Άνοιξη διότι βαδίζοντας, ακούει κανείς τα κελαϊδίσματα των πουλιών, το θρόισμα των δέντρων στο απαλό αεράκι, τις μυρωδιές των αγριολούλουδων και από τις ανθισμένες ακακίες.
Η ησυχία που επικρατεί διακόπτεται από τη συνάντηση ενός μοναχικού περιπατητή ή παρέα 2-3 γυναικών ή ανδρών.
Πρόκειται για μια όντως όμορφη, ανάμεσα στα δέντρα πεζοπορική διαδρομή που άνετα μπορούν να υλοποιήσουν όλες οι ηλικίες.
Γ.Δ.


Συνδέουν τόπους και ανθρώπους
Για σκεφθείτε το λίγο, έτσι σαν ιδέα μόνον.
Σκεφτείτε να μην υπήρχαν τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ· κυρίως δε τα πρώτα που καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις στο νομό και πέραν αυτού. Άρα κομβικός ο ρόλος και η αποστολή τους. Ρόλος επικοινωνίας, άρα κοινωνικός, προσέγγιση στα εμπορικά κέντρα, άρα οικονομικός αλλά και αναπτυξιακός διότι μεταφέρονται όχι μόνον άνθρωποι αλλά και εμπορεύματα.
Τα ΚΤΕΛ, κυρίως τα υπεραστικά, συνδέουν τόπους μακρινούς αλλά και τους ανθρώπους μεταξύ τους σύντομα και με ασφάλεια.
Γ.Δ.


Οι Ξανθιώτες αγαπούν την ιστορία – Λάτρεψαν την Μαρία Ευθυμίου

Καρφίτσα δεν έπεφτε στο δημοτικό Αμφιθέατρο την Κυριακή στην ομιλία της διακεκριμένης καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου. Οι Ξανθιώτες τίμησαν την ξεχωριστή αυτή δασκάλα που με ασίγαστο πάθος, ακούραστη, απλή και ανεπιτήδευτη, με αστείρευτη επιστημονική γνώση, με ξεχωριστό χιούμορ, με ενσυναίσθηση και αντικειμενικότητα, δίδασκε επί 4,5 ώρες για την πορεία του ελληνισμού από την αρχαιότητα ως σήμερα, φωτίζοντας κάποια κεντρικά σημεία – σταθμούς, που καθόρισαν την πορεία του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Οι Ξανθιώτες έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για την ιστορία, για την γνώση. Το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο όλες αυτές τις ώρες και καταχειροκρότησαν την κυρία Ευθυμίου ενώ μετά το πέρας της ομιλίας της εξέφρασαν τον θαυμασμό και την αγάπη τους.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…