Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή αυξητική πορεία τατελευταία χρόνια ο φυσιολογικός τοκετός σε δημόσια νοσοκομεία καιιδιωτικάμαιευτήρια, με αποτέλεσμα το ποσοστό σε ορισμένες περιπτώσεις ναξεπερνά το50%. Οι νέες μητέρες πλέον έχουν εξοικειωθεί με την πιθανότητα ναγεννήσουν μετη χειρουργική διαδικασία, θεωρώντας την καισαρική τομή μια επέμβασηρουτίνας,ακριβώς επειδή απαντάται τόσο συχνά στην καθημερινή μαιευτική πρακτική.Με αυτήτη ροπή ευθυγραμμίζεται και το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου ενώτο 1987οι καισαρικές τομές αποτελούσαν το 14% των συνολικών τοκετών, το 2010έφτασαντο 33% και το 2011 το 40%! Την ίδια στιγμή σε κεντρικά νοσοκομεία τωνΑθηνών τοποσοστό των καισαρικών τομών ξεπερνά το 50%, πράγμα που με βάση τησυνεχήαύξηση χρήσης αυτής της μεθόδου, δημιουργεί μια εικόνα ότι σταδιακάεγκαταλείπεται ο φυσιολογικός τοκετός που δίνει τη θέση του σε μιαδιαδικασίαλιγότερο επώδυνη από ψυχολογική και σωματική άποψη, με περισσότερεςδυνατότητεςπρογραμματισμού και από πλευράς εγκυμονούσας, αλλά και γιατρού, αλλάκαι μεπερισσότερο κόστος για την οικογένεια.
 
Οι κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν την αύξηση των καισαρικών
Για τους λόγους που ερμηνεύουν αυτή την αυξητική τάση στην προτίμησητων καισαρικών μίλησε στο «Ε» ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικήςτου ΝοσοκομείουΞάνθης κ. Πάρης Κεφαλάς, ο οποίος ανέφερε αρχικά ότι πράγματι, ταποσοστάφυσιολογικών τοκετών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τιςυπόλοιπεςχώρες της Ευρώπης και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ηχώρας μαςδεν μπορεί να περιορίσει τις λεγόμενες «ενδείξεις» (δηλ. μ’ ένα τρόποτουςτυποποιημένους κανόνες που ακολουθούν οι μαιευτήρες, προκειμένου ναελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τη μητέρα και το παιδί κατά τοντοκετό), όπωςσυμβαίνει σε άλλα κράτη.
 
Στα ‘τοπ’ αίτια η τεκνοποίηση μετά τα 35
«Η αύξηση των καισαρικών τομών οφείλεται στην αλλαγή των κοινωνικώνσυνθηκών. Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που τεκνοποιούνμετά τα35, πράγμα που σημαίνει ότι συναντώνται και περισσότερες αποτυχίες.ΣτηνΕλλάδα, η πρωτότοκος τεκνοποίηση μετά τα 35 επιβάλλει καισαρική τομήκαι επίσηςάλλη μια ένδειξη αποτελεί η καισαρική τομή σε προηγούμενη γέννα για τηνίδιαγυναίκα. Ακόμη, ραγδαία είναι η ανάπτυξη της εξωσωματικήςγονιμοποίησης, της«πολύτιμης» εγκυμοσύνης, που λέμε εμείς –αν και όλες είναι πολύτιμες-γιατίμπορεί κάτι να συμβεί με το παραμικρό. Οπότε κι εμείς είμαστε πιοευαίσθητοικαι αποφασίζουμε την καισαρική τομή για να μην το διακινδυνεύσουμε»,αναφέρειαπαριθμώντας τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την πρακτική ο κ.Κεφαλάς, οοποίος προσθέτει: «αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Δε μπορούμε ναμειώσουμε τιςκαισαρικές τομές, χωρίς παράλληλη αύξηση του κινδύνου για τη μητέρα καιτονεογνό». Ακόμη, συμπληρώνει ότι με την πάροδο του χρόνουεγκαταλείφθηκανπαλαιότερες μέθοδοι, όπως ο τοκετός με συκιουλκιά στο έμβρυο (βεντούζα)ήεμβρυουλκές. «Παρατηρήθηκε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμεσυμβάματα,παρενέργειες δηλαδή στο νεογνό και τραυματισμούς της μητέρας. Γι’ αυτόγίναμεπιο σκεπτικοί με αυτές τις μεθόδους. Οι συκιουλκές εφαρμόζονταν περίπουστο12%-14% την προηγούμενη δεκαετία στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ φέτοςμόνο σε2%-3%. Οι δε εμβρυουλκές εγκαταλείφθηκαν εντελώς εδώ και 30 χρόνια, ανκαι σεάλλες χώρες, όπως η Αγγλία, τις συνεχίζουν», επισημαίνει ο διευθυντήςτηςΓυναικολογικής.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ο περιορισμένος αριθμός καισαρικών τομών σεάλλες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται διότι εκεί περιορίζουν τιςενδείξεις.Δηλαδή, τα νοσοκομεία είναι πιο οργανωμένα, έχουν περισσότερο προσωπικόκαιτεχνική υποστήριξη από μηχανήματα που δίνουν τη δυνατότητα συνεχούςπαρακολούθησης και άμεσης επέμβασης. Αντιθέτως, στο Νοσοκομείο τηςΞάνθης γιαπαράδειγμα, δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών όταν έχουν 4περιστατικάγέννας και είναι μόλις 2 οι μαιευτήρες στη βάρδια του Νοσοκομείου, ανδεντηρηθούν οι διευρυμένες ενδείξεις που ακολουθούνται στο ελληνικόσύστημαυγείας.
Πάντως, ο κ. Κεφαλάς παραδέχεται ότι στις ιδιωτικές κλινικές τοαυξημένο κέρδος των καισαρικών για το γιατρό συμβάλλει στην προτίμησητηςμεθόδου, ωστόσο αρνείται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στα δημόσιανοσοκομείαεπειδή εκεί, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει η προσωπική σχέση γιατρού μεασθενή.«Οι τακτικές καισαρικές μπορεί να μπαίνουν σε πρόγραμμα, ωστόσο όλες οιυπόλοιπες γίνονται από το γιατρό που εφημερεύει», αναφέρει. 
 
Η Ξάνθη «νικά» την υπογεννητικότητα της χώρας
Η πόλη μας μπορεί να ακολουθεί το παράδειγμα της χώρας στιςκαισαρικές τομές, ωστόσο «νικά» την υπογεννητικότητα που παρατηρείταιστηνΕλλάδα, αφού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερό και αυξημένοαριθμόγεννήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους ανήλθε στις 1.300 το 2009, το2010 καιτο 2011. Αυτό δείχνει ότι η κρίση δεν έχει μεταβάλει τις ισορροπίεςανάμεσα σεδημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά μαιευτήρια, αφού ο αριθμός παραμένεισταθερός τουλάχιστοντην τελευταία τριετία. «Έχουμε πολύ περισσότερους τοκετούς από όλα τανοσοκομεία της Περιφέρειας, πλην του πανεπιστημιακού τηςΑλεξανδρούπολης. Εκείπέρα από το ότι εξυπηρετούν ένα τεράστιο νομό, όπως είναι ο Έβρος, πάεικαι ομισός νομός Ροδόπης. Στην Ξάνθη έρχεται η άλλη μισή Ροδόπη από τηνπεριοχή τουΙάσμου, καθώς και ο μισός νομός Καβάλας, δηλαδή η περιοχή τηςΧρυσούπολης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…