Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σεκέρ Μπαϊράμ: «Γλυκιά» γιορτή για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Σεκέρ Μπαϊράμ: «Γλυκιά» γιορτή για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

0

Ολοκληρώθηκε χθες ο μήνας του Ραμαζανιού, της νηστείας και της κάθαρσης

Το Σεκέρ Μπαϊράμ γιορτάζουν σήμερα οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, αφού χθες ολοκληρώθηκε ο μήνας του Ραμαζανιού.

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων» («Ραμαντάν» στα αραβικά, «Ραμαζάν» στα τουρκικά). Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους Μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοή στις εντολές του Θεού (Αλάχ). Το 2021 το Ραμαζάνι άρχισε στις 12 Απριλίου και τελείωσε στις 12 Μαΐου. Θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τη χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα, κατά το οποίο οι Μουσουλμάνοι απέχουν από τα πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν , ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση. Δεν φθάνει μόνο η απόλυτη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσει ο πιστός το καθήκον του απέναντι στον Θεό. Θα πρέπει να μην υποπέσει και σε ορισμένα αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία.

Το Ραμαζάνι είναι περίοδος αναγέννησης κι ένα από τα πέντε κύρια καθήκοντα του καλού μουσουλμάνου. Μετά τη Δύση επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούν προσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ως την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα γεύμα, το «σαχούρ», για να αντιμετωπίσουν οι πιστοί την παρατεταμένη νηστεία της ημέρας.

Μετά το ραμαζάνι ακολουθεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές των μουσουλμάνων, το Σεκέρ Μπαϊράμι και 40 ημέρες αργότερα το Κουρμπάν Μπαϊράμι, η γιορτή της θυσίας.

Το Σεκέρ Μπαϊράμι, συνοδεύεται, όπως λέει και το όνομά του από τα γλυκά, κυρίως μπακλαβά, που φτιάχνουν και προσφέρουν οι πιστοί.

Ευχόμαστε καλό Μπαϊράμι στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας με υγεία, ευτυχία και κάθε καλό.

 Ευχές για τη γιορτή

Τις ευχές τους απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων σε ανακοίνωση που αναφέρει: «Με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζάν Μπαϊραμιού η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου εύχεται στους συμπολίτες μας Μουσουλμάνους, χρόνια πολλά, υγεία και κάθε καλό για την ειρήνη και την ευημερία του τόπου μας».

Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης εύχεται, σημειώνοντας: «Mε την ευκαιρία της εορτής του Μπαϊράμ, εύχομαι στους συμπολίτες μας Μουσουλμάνους Χρόνια πολλά, υγεία, γαλήνη, ειρήνη και ευημερία».

Τις ευχές τους για το Μπαϊράμι απηύθυναν και άλλες τοπικές αρχές και φορείς της Ξάνθης.

 Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών υποδέχτηκε στο χώρο του το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Ξεναγήθηκαν στο Εκθετήριο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθ…