Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

0

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς
Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφιθέατρο την Κυριακή με ομιλήτρια την κυρία Μαρία Ευθυμίου.
Κατ’ αρχάς η επιλογή του προσώπου ήταν απόλυτα σωστή. Οι διοργανωτές τήρησαν το ωράριο και ξεκίνησαν στην ώρα τους ·κι έτσι έπρεπε διότι η διάρκεια ήταν 4 ώρες.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα εξελιχθούν όμορφα και ωραία, υπήρξε μια ασυνέπεια μερίδας των Ξανθιωτών ως προς την προσέλευση. Από τις 4 έως και 5 η ώρα περίπου, έρχονταν Ξανθιώτες να παρακολουθήσουν. Αυτό δημιούργησε εκνευρισμό στους υπόλοιπους, όπως ήταν επόμενο με αποτέλεσμα στο διάλειμμα να αποχωρήσουν ορισμένοι.
Κι ενώ η κυρία Ευθυμίου κέρδισε τους Ξανθιώτες, μια μερίδα Ξανθιωτών συμπεριφέρθηκε τελείως απαράδεκτα. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την ώρα έναρξης μιας εκδήλωσης.
Θυμίζω πως ένας Ξανθιώτης ήταν ανυποχώρητος στο θέμα αυτό, ο Θωμάς Εξάρχου. Άρχιζε την παρουσίαση ακριβώς την ώρα που ανέφερε η πρόσκληση.
Γ.Δ.


Εντάξει, όλοι θα πάρουν
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αναλύσεις, ιδέες, εκτιμήσεις κατά το συμφέρον εκάστου, πιθανότητες σεναρίων κατά πως βολεύει η κατανομή. Και όλα αυτά ως προς τα πού θα μοιραστούν οι ψήφοι των Σπαρτιατών. Μάλιστα κάποιοι έχουν προχωρήσει την υπόθεση και ως προς ποιο ποσοστό θα πάρουν τα κόμματα από αυτές προς διανομή ψήφους.
Κάποιοι βέβαια δηλώνουν πως δεν επιθυμούν αυτές τις ψήφους, αλλά η καρδούλα το ξέρει πόσο τις επιθυμούν.
Τέλος πάντων, ένα είναι σίγουρο. Πως όλοι θα πάρουν. Απλά στην μοιρασιά όπως συμβαίνει, άλλος θα πάρει περισσότερες ψήφους κι άλλοι λιγότερες.
Γ.Δ.


Το δημόσιο έκανε την κακή αρχή
Ομολογώ πως δεν το περίμενα αλλά κακώς. Ζω στην Ελλάδα, όλα θα πρέπει να τα περιμένω.
Ήδη χρόνια τώρα όλο εκπλήξεις είμαι από την πολιτική ζωή του τόπου. Ιδού δε μία έκπληξη που πρόσφατα «έσκασε μύτη».
Διαβάστε παρακαλώ ποιο αίτημα κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την κυβέρνηση. Λοιπόν, για τον θεό σας, ζητούν να περιληφθούν και οι Λογοθεραπευτές στις ειδικότητες που δικαιούνται επίδομα βαριάς, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το αίτημα κατατέθηκε στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας και υποστηρίχτηκε και με επιχειρήματα, τρομάρα τους.
Δε φταίνε όμως οι Λογοθεραπευτές. Φταίει το αρμόδιο υπουργείο που έχει εντάξει άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο στις κατηγορίες βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας.
Γ.Δ.


Η υπόθεση Σπαρτιατών
Στις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων η δίκη των 11 εκλεγμένων με τους «Σπαρτιάτες» βουλευτών, του Ηλία Κασιδιάρη καθώς και ενός δικηγόρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση εξαπάτησης ψηφοφόρων στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Η δίκη αφορά την δίωξη που ασκήθηκε στις αρχές του μήνα, μετά από έρευνα που διενέργησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος.
Στο φόντο της υπόθεσης των «Σπαρτιατών» είναι ο  καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών αρχών ήταν ο υποκρυπτόμενος αρχηγός του κόμματος.
Γ.Δ.


Ευκαιρία, πωλείται νησάκι
Η είδηση αφορά τους μερακλήδες μεν αλλά και τους έχοντες γερά πορτοφόλια. Κι αυτό διότι εδώ το «θέλω» πάει μαζί με το «έχω» το ανάλογο παραδάκι.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε κι εσείς μετά πάρτε τις αποφάσεις σας.
Πληροφορίες έγκυρες από την Καβάλα ενημερώνουν προς κάθε ενδιαφερόμενο: Σε τιμή «ευκαιρίας» πωλείται νησάκι στην Καβάλα το οποίο έχει 150 στρέμματα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ναυτικών μιλίων από τη Νέα Ηρακλείτσα.
Σύμφωνα δε με τις σχετικές πληροφορίες οι ιδιοκτήτες του οι οποίοι είναι τρεις, δύο Καβαλιώτες και ένας Αθηναίος, ζητούν για το εν λόγω νησάκι 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Τζάμπα πράμα δηλαδή, 23.300 ευρώ το στρέμμα.
Για να δούμε θα υπάρξει ενδιαφέρον άραγε;
Γ.Δ.


Ηχητική κάλυψη προβληματική
Κοινός στόχος των μουσικών σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας και της Ρουμανίας που συναντήθηκαν στην πόλη μας ήταν ακριβώς η ΜΟΥΣΙΚΗ.
Μια μουσική για να τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ειρήνη.
Κάθε μεγάλο εγχείρημα ως γνωστόν, απαιτεί σοβαρή οργάνωση, προετοιμασία, γνώσεις και φυσικά πόρους.
Το Μουσικό Φεστιβάλ αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα. Αυτό μάλιστα της Μουσικής απαιτεί και την ανάλογη υποδομή στο να στηριχθεί το παραγόμενο είδος, η μουσική.
Ε, λοιπόν, κατά γενική εκτίμηση, σ’ αυτό το σημείο η διοργάνωση έπασχε σοβαρά.
Μουσική με προβληματική κάλυψη και απόδοση δεν είναι μουσική, είναι θόρυβος. Και οι επισκέπτες μαθητές, καθηγητές και γονείς των παιδιών, θα το σκεφθούν πολύ να ξανάρθουν στην ανοργάνωτη Ξάνθη.
Εξάλλου, τη διαπίστωση την έκανε και ο ίδιος ο Κυπουργός ο οποίος έφυγε και ξανάρθε μέχρι να βελτιωθεί η ηχητική κάλυψη που ήταν τραγική.
Γ.Δ.


Απαραίτητες κάποιες αποφάσεις
Ψύχραιμα παραθέτω κάποιες παρατηρήσεις που συγκέντρωσα από τις συζητήσεις με Ξανθιώτες που αγαπούν τον θεσμό των Μουσικών εκδηλώσεων.
Τις θέτω υπόψιν του δήμου Ξάνθης διότι τα περισσότερα αυτόν αφορούν.
Το πρώτο είναι η ποιότητα των μηχανημάτων ήχου. Κι αυτό διότι αναφερόμαστε σε Μουσική που έχει απαιτήσεις ν’ ακουστεί σωστά κι όχι πανηγυρτζίδικα. Παράλληλα, χρειάζεται ανάλογη ισχύ για να καλύπτεται όλο το εύρος της εκδήλωσης.
Άλλο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η απουσία διαφήμισης του θεσμού (όπως και των υπολοίπων) σε πόλη, νομό και γύρω νομών.
Τρίτο στοιχείο που λειτουργεί εις βάρος του θεσμού η έλλειψη ξενοδοχείων για την φιλοξενία παιδιών και επισκεπτών. Οι μετακινήσεις σε γειτονικούς νομούς των παιδιών δεν είναι λύση.
Τελευταίο στη σειρά των παρατηρήσεων αλλά πρώτο στην αξιολόγηση είναι η ύπαρξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Όσο κι αν προσπαθούν οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού-Τουρισμού, είναι προσωρινοί. Ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα είναι εκεί υπεύθυνος για όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς.
Γ.Δ.


Όλα καλά εκτός από τον ήχο!
‘Έπεσε η αυλαία για το μουσικό φεστιβάλ Ξάνθη: Πόλις Ονείρων. Ένα θεσμό που έκλεισε κιόλας 9 χρόνια. Ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ που διοργανώνονται στην χώρα μας από τα μουσικά σχολεία. Ένα θεσμό που προσδίδει πολιτιστική και τουριστική υπεραξία στον τόπο μας και με την κατάλληλη προβολή θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Η διοργάνωση ήταν άψογη, τα εργαστήρια των παιδιών εξαιρετικά, οι εθελοντές όπως πάντα δίπλα τους και το μόνο που ήταν αρνητικό ήταν και το πιο βασικό για ένα μουσικό φεστιβάλ: Ο ήχος που ήταν κάκιστος και αδίκησε πραγματικά τον θεσμό. Ως γνωστόν ο δήμος Ξάνθης είναι αυτός που παρέχει τον ήχο. Έκανε διαγωνισμό πήρε την χαμηλότερη προσφορά και όπως φάνηκε …ψώνισε από σβέρκο! Δεν θα πρέπει στους διαγωνισμούς να μπαίνουν κάποιες προδιαγραφές που να θέτουν εξειδικευμένα κριτήρια ώστε να προλαμβάνεται τέτοιο φιάσκο;
Μ.Ξ.


Ο Φλωρίδης για το Μάτι
Για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι, τον επιεικέστερο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόστηκε στη δίκη αυτή και τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΠΚ μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Αρχικά εξήγησε ότι με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οι άνθρωποι δικάζονται με βάση τον νόμο που ίσχυε όταν διέπρατταν το αδίκημα και με επιεικέστερες επόμενες διατάξεις αν αυτές υπάρξουν.
«Οι δικαστές αυτοί (σ.σ. για το Μάτι) δίκασαν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε. Ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά το Μάτι ενώ ξέρουν όλοι ότι αν υπάρχει επιεικέστερη διάταξη θα είναι υπέρ του κατηγορούμενου. Το δικαστήριο αυτό ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τους κώδικες του 2019 γιατί είναι πιο επιεικείς. Τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια καθώς εκινείτο στη λογική της υπεράσπισης των δραστών και όχι των θυμάτων» τόνισε ακόμα ο κ. Φλωρίδης φέρνοντας το παράδειγμα της ανθρωποκτονίας καθώς, όπως είπε, «το 2019 για πρώτη φορά στην ανθρωποκτονία υπήρξε διάταξη που προέβλεπε ποινή και 10 χρόνια που σημαίνει ότι στα 3 θα μπορούσε να είναι έξω ενώ μέχρι τότε ήταν ισόβια. Ας μας εξηγήσουν ποια ήταν η λογική σε αυτό…»
Από σήμερα 1η Μαΐου ισχύουν οι νέοι κώδικες Φλωρίδη με τον υπουργό να επισημαίνει ότι «στην ανθρωποκτονία από αμέλεια με τις ισχύουσες διατάξεις ήταν 3 μήνες, στον νέο ΠΚ θα είναι 2 χρόνια ενώ ο εμπρησμός από αμέλεια όταν έχουμε προειδοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων με τον νέο ΠΚ προβλέπεται κάθειρξη έως 20 χρόνια, χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας. Οι νέες διατάξεις στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τον νόμο».
Π.Τ.


Ο ποινικός  κώδικας του 2019 ίσχυσε για την δίκη στο Μάτι
Δεν μπορούν να αποδεχτούν την απόφαση οι συγγενείς των 104  θυμάτων στο Μάτι και ψάχνουν να βρουν τρόπους να ασκήσουν έφεση ενώ υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής. Αυτό που δεν μπορούν να αποδεχτούν και μαζί τους η κοινωνία είναι ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς για αυτήν την τραγωδία αλλά θα πληρώσουν από 40.000 ευρώ και θα είναι ελεύθεροι. Άδικο; Ναι άδικο! Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι η δικαιοσύνη δεν είναι άδικη ή ανάλγητη, δεν έκαναν κάτι λάθος οι δικαστές. Εφάρμοσαν τον ποινικό κώδικα. Το δικαστήριο έλαβε μια απόφαση με βάση τον ποινικό κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2019,  έναν χρόνο μετά τη φωτιά,  και όχι με αυτόν που ισχύει τώρα και σαφώς έχει αυστηρότερες ποινές για τέτοιες περιπτώσεις. Γι αυτό και αθωώθηκαν όλοι οι πολιτικοί και κρίθηκαν ένοχοι με εξαγοράσιμες ποινές υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι το θέμα το κρατούν χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Σιγή ιχθύος ….Αντίθετα βέβαια με το πως χειρίζονται την τραγωδία στα Τέμπη.
Και οι δύο είναι τραγωδίες που έχουν συγκλονίσει την κοινωνία και πρέπει να μην υπάρχει ατιμωρησία των ενόχων και φυσικά πολιτική εκμετάλλευση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Γνωριμίες Αμφίπλευρο στόχο έχουν οι Ευρωεκλογές που διανύουμε. Είναι μια ευκαιρία αρκετοί …