Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

0

Μία απαραίτητη Επιτροπή
Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλες σοβαρές και με έργο και άλλες που δήθεν λειτουργούν και από έργο τίποτε. Προχθές όμως υπήρξε μια νέα επιτροπή, Περιφερειακής εμβέλειας που αφορά την Ισότητα των Φύλων.
Την Πέμπτη 25 Απριλίου συνεδρίασε για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Της Επιτροπής προεδρεύει η Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΕ Ξάνθης κ.Βάσω Παυλακάκη και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και θέματα λειτουργίας της Επιτροπής, αλλά και ο σχεδιασμός των πρώτων δράσεων.
Στη συνεδρίαση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος συνεχάρη τις συμμετέχουσες και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους. Ο κ.Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Διοίκηση της ΠΑΜΘ στηρίζει και υποστήριζε την Ισότητα των Φύλων με κάθε διαθέσιμο τρόπο, σημείωσε ότι η ενθάρρυνση των γυναικών  για συμμετοχή στον  πολιτικό, τον κοινωνικό και τον επαγγελματικό στίβο αποτελεί προτεραιότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή θα παραγάγει σημαντικό και χρήσιμο έργο στην πορεία του χρόνου.
Γ.Δ.


Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Στο νομό μας και στα όρια του δήμου Αβδήρων, ως γνωστόν είχε δημιουργηθεί κατά το παρελθόν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Ήταν μια σωστή στη σύλληψή της ιδέα την οποία και υλοποίησε ο τότε δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης. Από την ιδέα και την υλοποίηση όμως μέχρι την διαχείριση, υπάρχει διαδρομή. Και το όλο έργο ενώ πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις σωστές προδιαγραφές, δυστυχώς δεν είχε την αποτελεσματική προσφορά, απόδοση και αποδοχή.
Τελικά, σιγά-σιγά το έργο παραμελήθηκε κι έφτασε να εγκαταλειφθεί.
Η πρότασή μας σήμερα είναι προς τον δήμο Αβδήρων· ν’ αξιοποιήσει τον χώρο και τις όποιες υποδομές και να επανασυστήσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που είναι τόσο απαραίτητη σήμερα. Μάλιστα, να γίνει πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας και να εισαχθεί μάθημα στα σχολεία η Κυκλοφοριακή Αγωγή.
Ο φιλοπρόοδος δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης, ως εκπαιδευτικός, σίγουρα αντιλαμβάνεται ότι το όλο θέμα είναι σοβαρό και απαραίτητο.
Γ.Δ.


Το δημοτικό πάρκινγκ περιμένει
Μία από τις εκκρεμότητες που περιμένουν να λυθούν από τη νέα δημοτική αρχή είναι αυτό της λειτουργίας του λεγόμενου δημοτικού πάρκινγκ. Ιστορία παλιά, πονεμένη και ταλαιπωρημένη που δεν την έλυσαν Στυλιανίδης, Δημαρχόπουλος και Τσέπελης. Ως εκ τούτου, καλείται να την λύσει ο Κοντός.  Εξάλλου υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος της θητεία του.
Πάντως στην κοινή γνώμη του δήμου μας προξενεί έκπληξη η διαιώνιση του θέματος το οποίο έχει ξεπεράσει χρονικά κάθε καθυστέρηση δημοτικού έργου. Ενός έργου που κατασκεύασε ο Φίλιππος Αμοιρίδης και το οποίο δεν λειτουργεί ενώ η ανάγκη για κλειστό πάρκινγκ είναι υπαρκτή.
Γ.Δ.


Μια διαφορετική Πρωτομαγιά
Φέτος λοιπόν που η Πρωτομαγιά θα εορταστεί επισήμως στις 7 Μαΐου, υπάρχει μία εκδήλωση διαφορετική.
Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια Πρωτομαγιά όπως παλιά. Όπως την ζούσαν και την γιόρταζαν οι Ξανθιώτες της εποχής στο πάρκο, αλσύλλιο του Τεκέ, όπως λεγόταν τότε το σημερινό άλσος Ευμοίρου.
Έτσι, ο Σύλλογος μας προσκαλεί να πάμε στον Τεκέ, να πάρουμε την παρέα μας, τα ταπεράκια μας, τα ούζα και τα άλλα ποτά μας, να στρώσουμε τα κιλίμια στο χορτάρι.
Θα υπάρχει μουσική, προφανώς χοροί, τραγούδια, κούνιες όπως παλιά, μια ανθρώπινη γιορτή όπως των περασμένων χρόνων, τότε που οι Ξανθιώτες ομάδες-ομάδες πήγαιναν από νωρίς για να πιάσουν θέση.
Ιδού λοιπόν να πληροφορηθούν τα παιδιά, οι νέοι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι. Τα γλέντια τους στην εξοχή της Πρωτομαγιάς στον Τεκέ.
Γ.Δ.


Μείναν 32 κόμματα
Δημοκρατία έχουμε, εντάξει αυτό θα πείτε είναι γνωστό, αλλά η Δημοκρατία έχει κανόνες.
Και για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, υπήρχαν κανόνες που τηρήθηκαν.
Ένας λοιπόν κανόνας ήταν να πληρωθεί το απαραίτητο παράβολο των 20.000 ευρώ για τη συμμετοχή. Το οποίο βεβαίως δεν επιστρεφόταν εάν ο υποψήφιος ή παράταξη, δεν συγκέντρωνε πανελλαδικά ποσοστό 1,5%.
Προχθές λοιπόν που έληξε η σχετική ημερομηνία, μετρήθηκαν τα 14 κόμματα που δεν πλήρωσαν το παράβολο και φυσικά κόπηκαν. Έτσι, από τους 46 αρχικά που δήλωσαν συμμετοχή, θα αφαιρεθούν οι 14 και μας μείναν 32, πάλι πολλοί είναι. Από αυτούς ένα 20-25% θα εκλέξουν ευρωβουλευτές.
Γ.Δ.


Από αναβολή σε αναβολή
Έχω γράψει στη στήλη αρκετές φορές για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καρβάλης με Τοξότες. Φέτος θα ξεκινήσει, μετά από λίγο, όπου να’ ναι ξεκινάει και όλο και νέες αναβολές για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Τελευταία εμφανίστηκε νέα αιτία καθυστέρησης εξαιτίας της χάραξης της γραμμής. Υποστηρίζουν κάποιοι ότι η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής κοντά από το εργοστάσιο είναι επικίνδυνη, ενώ η γραμμή θα περάσει από παραγωγική γη κι αυτό είναι αρνητικό.
Βέβαια προηγήθηκε σύσκεψη φορέων και άλλων εμπλεκομένων, ακολούθησε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά κατάληξη και λύση δεν υπήρξε και το θέμα θα ξανασυζητηθεί.
-Ούτως εχόντων των πραγμάτων οι αισιόδοξοι ας μαζευτούν…
Γ.Δ.


Αξιόλογη και έμπειρη επιλογή

Συνήθως δεν το κάνω, αλλά τη φορά αυτή θα ξεφύγω του κανόνα.
Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Σπύρο Καρανικόλα το βράδυ της Πέμπτης.
Εκείνο που πρόσεξα από τη συζήτηση μαζί του ήταν οι γνώσεις του για τη λειτουργία όχι μόνον του Ευρωκοινοβουλίου αλλά για όλο το εύρος και τη διάσταση του μεγάλου αυτού θεσμού και οργανισμού των 27 χωρών της Ευρώπης.
Συζητώντας μαζί του πληροφορήθηκα ότι πέραν της Νομικής του κατάρτισης πως έχει εμπειρία λόγω σπουδών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αυτό που καθορίζει τα πάντα και το οποίο εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη.
Ο νεαρός Σπύρος Καρανικόλας είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και οι Νεοδημοκράτες Ξανθιώτες έχουν μια αξιόλογη επιλογή να κάνουν.
Γ.Δ.


Το ΣτΕ έκοψε τον βήχα των «επιτροπών» για το flyover
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία απορρίπτεται αίτηση κατοίκων της Θεσσαλονίκης για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του flyover κόβει τον βήχα των «επιτροπών», οι οποίες ετοιμάζονταν να ταλαιπωρήσουν για χρόνια τη συμπρωτεύουσα. Βέβαια, αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής από το ανώτατο δικαστήριο, αλλά, οι εργασίες από την κοινοπραξία Mytilineos – ΑΒΑΞ ξεκίνησαν ήδη από χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Και βέβαια, όσο πιο γρήγορα τελειώσουν τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθεί η Θεσσαλονίκη.
Aν λειτουργούσε έτσι άμεσα η δικαιοσύνη και κατά το παρελθόν δεν θα είχαν χαθεί δεκάδες έργα που σχεδιάστηκαν, δημοπρατήθηκαν, ξεκίνησαν αλλά έληξαν άδοξα λόγω των καθυστερήσεων της δικαιοσύνης, με συνέπεια και την απώλεια των κονδυλίων – ευρωπαϊκών συνήθως- που θα τα υλοποιούσαν.
Σίγουρα οι γρήγορες αποφάσεις της δικαιοσύνης θα λειτουργούν και αποτρεπτικά στο μέλλον για τους επαγγελματίες των προσφυγών, οικολογικούς συλλόγους ή διάφορες συλλογικότητες…
Μ.Μ.


Η ημερίδα των Μηχανικών


Για τα επαγγελματικά τους θέματα μίλησαν χθες οι Μηχανικοί της Ξάνθης στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ Θράκης και στην οποία παρέστη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος του Μηχανικού αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.  Επιπλέον αναδείχθηκαν και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το ΤΕΕ, ώστε να είναι έτοιμος ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης καθώς και ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός του ΤΕΕ, χρήσιμα εργαλεία που διευκολύνουν τον κλάδο. Οι Μηχανικοί της Ξάνθης, μέλη του ΤΕΕ παρακολούθησαν την ημερίδα. Να σημειώσουμε ότι στις 19 Μαΐου είναι οι εκλογές του ΤΕΕ και από την Ξάνθη θα έχουμε υποψηφίους.
Μ.Ξ.


Πόλη γεμάτη νιάτα και μελωδίες
Μια γιορτινή ατμόσφαιρα υπάρχει σ’ όλη την πόλη που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Ξάνθη: Πόλις Ονείρων». Πραγματικά είχαμε να δούμε τόσο κόσμο από τις Αποκριές.  Από κάθε σοκάκι της Παλιάς Πόλης αλλά και από τις πλατείες και τους πεζόδρομους της νέας πόλης ξεφυτρώνουν μαθητές των μουσικών σχολείων. Παίζουν μουσική και μετά κάνουν βόλτες στην πόλη. Γεμάτα τα καφέ αλλά και τα ταχυφαγεία. Οι γονείς συνοδοί προτιμούν τις ταβέρνες. Η πόλη μας έχει ζωή, νιάτα και από κάθε γωνιά ακούγονται εξαίσιες μελωδίες.  Ας μην είμαστε μίζεροι λοιπόν και ας χαρούμε αυτό που συμβαίνει…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …