Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σπέρνουν τριφύλλι για ζωοτροφές αλλά… ταΐζουν τα άγρια άλογα

Σπέρνουν τριφύλλι για ζωοτροφές αλλά… ταΐζουν τα άγρια άλογα

0

Απόγνωση στους αγρότες της Σταυρούπολης από τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητάει τιμολόγια για να τους δώσει επιδότηση ενώ δεν πούλησαν ούτε μια μπάλα – Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καταστροφές από άγρια ζώα


Αδικημένοι νιώθουν οι λιγοστοί αγρότες καλλιεργητές στην περιοχή της Σταυρούπολης και μάλιστα χωρίς να τους αναγνωρίζουν τον δίκιο τους με αποτέλεσμα να μην πουλάνε παραγωγή αλλά παράλληλα να μην παίρνουν και τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Τα άλογα κατέστρεψαν ολοσχερώς τις καλλιέργειες στην Σταυρούπολη

Την απόγνωσή του καθώς και των άλλων αγροτών της περιοχής μας μεταφέρει ο αγρότης κάτοικος της Σταυρούπολης Δημήτρης Βασιλειάδης. Όπως μας λέει: «Καλλιεργήσαμε τριφύλλι για να το πουλήσουμε για ζωοτροφές αλλά από 75 στρέμματα δεν πήραμε ούτε μια μπάλα! Μας το έφαγαν όλα τα άγρια άλογα. Και σαν να μην έφτανε ότι ξοδευτήκαμε για να καλλιεργήσουμε και δεν πήραμε παραγωγή για να πουλήσουμε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας ζητάει τιμολόγια για να μας δώσει την λιγοστή επιδότηση που δικαιούμαστε. Πού να τα βρούμε τα τιμολόγια αφού τα άλογα δεν άφησαν τίποτε για να πουλήσουμε; Με λίγα λόγια …καταστροφή!».

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητάει τιμολόγια για να τους δώσει επιδοτήσεις ενώ δεν πούλησαν ούτε μια μπάλα – Σε απόγνωση οι αγρότες

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν 300 – 400 άγρια άλογα που περιφέρονται όπου βρουν τροφή. Την αρμοδιότητα για ό,τι αφορά την άγρια ζωή την έχει το Δασαρχείο. Για αυτό και οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στην υπηρεσία και τους έστειλε έναν δασοφύλακα για να κάνει γνωμάτευση: «Ο Δασοφύλακας βεβαίωσε και κατέγραψε τις καταστροφές ο οποίος το αναφέρει στην γνωμάτευσή του όμως δεν το αναγνωρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να μας δώσει την επιδότηση. Μας ζητά τιμολόγια που δεν έχουμε! Ούτως ή άλλως μας της έκοψαν στο μισό και παραπάνω την επιδότηση, δεν μας δίνουν και αυτά τα λιγοστά. Τι θα κάνουμε εμείς;. Εμείς να προστατεύσουμε τα άγρια άλογα . Εμάς ποιος θα μας προστατεύσει απ’ αυτά και από την …αγριότητα που μας αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ;», τονίζει με αγανάκτηση ο κ. Βασιλειάδης.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καταστροφές από άγρια ζώα

Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες παρότι πληρώνουν κάθε χρόνο ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καταστροφές από άγρια ζώα όπως άγρια άλογα, ή αγριόχοιρους, ελάφια, ζαρκάδια κ.λπ.. παρά μόνο από φυσικά φαινόμενα, όπως χαλαζόπτωση, πλημμύρες κ.λπ.

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλειάδης εκφράζει την απογοήτευσή του: «Είμαστε απογοητευμένοι από την συμπεριφορά της πολιτείας στον άνθρωπο της υπαίθρου».

Πολιτική παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δοθούν οι επιδοτήσεις

Απευθυνθήκαμε στον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ξάνθης Ανδρέα Καμαριωτάκη για το τι προβλέπεται στην περίπτωση αυτή και πώς αυτοί οι αγρότες θα προστατεύουν τις καλλιέργειές τους αλλά και να αποδείξουν ότι τις καταστροφές που υπέστησαν ώστε να πάρουν την επιδότηση. Όπως μας ανέφερε: « Το Δασαρχείο διαπιστώνει την ζημιά. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να χορηγήσει την επιδότηση χρειάζεται αποδεικτικά. Αν δεν υπάρχουν τιμολόγια θα πρέπει να γίνει πολιτική παρέμβαση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Σ’ ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ σημείωσε: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις από άγρια ζώα. Επιδοτεί όμως δράσεις, όπως αντιχαλαζικά δίκτυα. Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν περιφράξεις ή ταΐστρες στην περιοχή ώστε να μην καταστρέφουν τα ζώα τις καλλιέργειες». Επίσης ο κ. Καμαριανάκης υπέδειξε ότι μέσω του μέτρου 8 του ΠΑΑ του ΥΠΕΝ που έχει προκηρυχθεί θα υλοποιηθούν μέτρα δάσωσης και θα υπάρχει πρόβλεψη για μέτρα προστασίας των καλλιεργειών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …