Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση – Αναπτυξιακή πορεία» του επικεφαλήςΣτέλιουΜωραΐτη, ο οποίος κατέλαβε 9 έδρες και ποσοστό 40,50%, χωρίς ωστόσο νασυγκεντρώσει αυτοδυναμία, έπεσε η «αυλαία» των εκλογών της 4ηςκαι 5ηςΔεκεμβρίου 2011 στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Τη δεύτερη θέση σε ψήφουςκατέλαβε οσυνδυασμός «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» του Σωτήρη Τσιακίρογλουμεποσοστό 33,60%, ωστόσο μοιράστηκε ίσο αριθμό εδρών, από 6 έδρες, με τοντρίτοκατά σειρά συνδυασμό «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία για τηνΞάνθη» μεεπικεφαλής τον Γιάννη Αθανασιάδη που κατέλαβε ποσοστό 25,90% και 6έδρεςαντίστοιχα.
 
Μεγάλη διαφορά υπέρ Μωραΐτη στο Εμπορικό τμήμα
Την νίκη στο συνδυασμό Μωραϊτη έφερε το Εμπορικό τμήμα καθώς ηδιαφορά με τον συνδυασμό Τσιακίρογλου ανήλθε σε 120 ψήφους, (294 έναντι174).Στο μεταποιητικό τμήμα υπήρξε μια διαφορά 5 ψήφων υπέρ του κ.Τσιακίρογλου (214– 209) ενώ στο τμήμα Υπηρεσιών διαφορά δυο ψήφων υπέρ του κ. Μωραΐτη(178 –176). Συνολικά ψήφισαν 1.699 μέλη, ποσοστό περίπου 33,3%, το 1/3 δηλαδήτωντακτοποιημένων μελών, συμμετοχή που χαρακτηρίστηκε «κατώτερη τωνπροσδοκιών» ανσυγκριθεί με τις προηγούμενες εκλογές που ψήφισαν 2.550 μέλη. Ηκατανομή τωνψήφων ήταν ως εξής: Μωραΐτης  681–Τσιακίρογλου 565 – Αθανασιάδης 436 και Άκυρα – Λευκά 17.
 
Στα «σκαριά» η συνδιοίκηση
Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τους επικεφαλής των συνδυασμών ναετοιμάζονται να μπουν σε μια διαδικασία διαβουλεύσεων, ζυμώσεων καιεπαφώνπροκειμένου να καταλήξουν σ’ ένα σχήμα συνδιοίκησης καθώς δεν υπάρχειαυτοδυναμία από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό. Προς το παρόν όλοικρατούν ταχαρτιά τους κλειστά όμως σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» θεωρείται πιοπιθανή η συνεργασίαΤσιακίρογλου – Αθανασιάδη παρά το γεγονός ότι ο κ. Μωραϊτης ρίχνει τογάντι καιστους δύο επιδιώκοντας συνεργασία τόσο με τον Τσιακίρογλου όσο και μετον κ.Αθανασιάδη. Είναι γεγονός ότι υπήρξε έντονη πόλωση στο προεκλογικόκλίμα τόσομεταξύ Μωραϊτη – Αθανασιάδη όσο και μεταξύ Μωραϊτη – Τσιακίρογλου πουδενεπιτρέπει και πολλά περιθώρια για συγκλίσεις ενώ αντίθετα το κλίμαμεταξύΤσιακίρογλου – Αθανασιάδη ήταν ήπιο και σχεδόν …συνεργατικό. Η μόνηπερίπτωσηνα αλλάξει αυτό και να έχουμε μια συνδιοίκηση όπου θα είναι επικεφαλήςο κ.Μωραϊτης είναι να υπάρχει… διεμβολισμός των εκλεγέντων, πράγμα πουσημαίνειδιάρρηξη των συνδυασμών είτε του κ. Τσιακίρογλου είτε του κ.Αθανασιάδη. Προςτο παρόν όμως αυτό δεν διαφαίνεται καθώς και οι δυο διαβεβαιώνουν ότιείναιαρραγείς οι συνδυασμοί τους και έτσι θα παραμείνουν.    
 
Μεγάλη ανανέωση στο νέο Δ.Σ
Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι επικεφαλής για διαβουλεύσεις λήγειτέλος Δεκεμβρίου καθώς από 1/1/2012 αναλαμβάνει το νέο 21μελέςΔιοικητικόΣυμβούλιο του φορέα το οποίο είναι ανανεωμένο με 17 νέα μέλη και μόνοοιΜωραΐτης , Αθανασιάδης, Κουτσουρίδης και Κάλφας παραμένουν από τοπροηγούμενο.Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκλέχτηκε για μια ψήφο ο πρώην πρόεδροςτουΕμπορικού τμήματος κ. Γιώργος Μυλωνάς. 
 
Αναλογική η εκπροσώπηση της μειονότητας
Παρά του αντιθέτου λεγόμενα προεκλογικά τα ποσοστά της μειονότηταδεν ήταν και τόσο αυξημένα ούτε σε συμμετοχή ούτε σε ποσοστό εκλογής.Κυμάνθηκαν στο αναλογικό ποσοστό της (33%) και 7 έδρες έναντι των 21. Ηκατανομή όμως παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στους συνδυασμούς καθώςστον μενσυνδυασμό του κ. Τσιακίρογλου δεν εκλέχθηκε κανείς από την μειονότηταενώ στοσυνδυασμό του κ. Αθανασιάδη και οι 5 έδρες (πλην του επικεφαλής) είναιαπό τηνμειονότητα. Πιο αναλογική είναι η εκπροσώπηση στο συνδυασμό Μωραΐτη πουεξέλεξε2 από την μειονότητα οι οποίοι όμως πήραν και το μεγαλύτερο ποσοστόψήφων καιέδωσαν την μεγάλη  διαφοράτης νίκης τουκ. Μωραΐτη στο εμπορικό τμήμα.
 
Δηλώσεις των επικεφαλής
Στέλιος Μωραΐτης: «Ευχαριστώ τον κόσμο που μαςτίμησε με τηνψήφο του.  Είμαιικανοποιημένος από τηνσυμμετοχή. Δεν καταφέραμε να έχουμε αυτοδυναμία όμως αυτό που προέχειτώραείναι τα προβλήματα των μελών μας. Αυτά πρέπει να δούμε πως θααντιμετωπίσουμεπιο αποτελεσματικά.  Εμείςείμαστε ανοιχτοίσε συνεργασίες…Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα προσπαθήσουμεγια τοκαλύτερο. Είμαστε ο πλειοψηφών συνδυασμός και θ’ ανοίξουμε το δίαυλοεπικοινωνίας και με τους δύο συνδυασμούς».
Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Κάναμε ένα αξιοπρεπή καλόαγώνα καιφέραμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρόταγμά μας είναι εφ’ εξής η παραγωγήέργου καινα κάνουμε το καλύτερο για το επιχειρείν του τόπου μας. Γι αυτό πρέπεινασυνεργαστούμε μ’ αυτούς που υπάρχει σύγκλιση των προγραμματικών μαςθέσεων».
Γιάννης Αθανασιάδης: «Τέλειωσε η αυταρχικότητα τηςαποχωρούσας διοίκησης . Ανοίγει νέα εποχή για το Επιμελητήριο. Έχουμεδίαυλοεπικοινωνίας και θα «παντρέψουμε» τα προγράμματα μας με το συνδυασμόπουείμαστε πιο κοντά σε θέσεις».  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…