Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Απαίτηση εφαρμογής της Συνταγματικής Πρακτικής Διορισμού Υπηρεσιακών Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την διενέργεια των Ευρωεκλογών

Απαίτηση εφαρμογής της Συνταγματικής Πρακτικής Διορισμού Υπηρεσιακών Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την διενέργεια των Ευρωεκλογών

0

Στήλη “52 Εβδομάδες”


Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ,
LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου,
Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων,
Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης
[ioanniskymionis@yahoo.gr]


Ι.    Εν όψει των επερχόμενων Εκλογών την 09.06.2024 για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από πολύ καιρό η Ελληνική κοινή γνώμη έχει εξαναγκασθεί να εισέλθει “εκούσα άκουσα” σε μία επικίνδυνη πολιτική στενωπό άνευ προφανούς λόγου. Το τελευταίο διάστημα η “παίζουσα χωρίς (κομματικό) αντίπαλο” Κυβέρνηση έχει καταφέρει και έχει αναδείξει τόσα και τέτοια ζητήματα περί την διαδικασία των Εκλογών, ώστε η Ελληνική κοινωνία να είναι αρκούντως προβληματισμένη περί την εκλογική διαδικασία.

ΙΙ.   “Εν αρχή ην” το πολυπλόκαμο και πολύπλευρο σκάνδαλο της παράνομης διαρροής των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων ψηφοφόρων προ της πολυδιαφημισμένης πρώτης εφαρμογής της επιστολικής ψήφου προς την εν ενεργεία Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κα Α.-Μ. Ασημακοπούλου, η διοικητική και η δικαιοδοτική έρευνα επί του οποίου συνεχίζεται και προχωρεί σε όλο και πιο επικίνδυνες ατραπούς για τους χειρισμούς της σημερινής Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Η τελευταία “φερόμενη”, όπως λοιδωρείται”, αλλά ακόμα υπηρεσιακώς ερευνώμενη, διάρρηξη στο Κεντρικό Κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών σκοτεινιάζει έτι περαιτέρω την όλη Υπόθεση… Στο σημείο αυτό ας αναφέρουμε μόνο για την Ιστορία ότι η εμπλεκόμενη Ευρωβουλευτής ασυστόλως και φαρισαϊκώς φωνασκούσα έως πρότινος για όλα τα άλλα θέματα και κατά όλων των άλλων Κομμάτων και Παρατάξεων, αν και κυνικά παραδέχθηκε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, δεν ένοιωσε ούτε προς στιγμή προς την εμβρόντητη Ελληνική Κοινωνία το καθήκον της φιλότιμης υποβολής παραίτησης από την υπερχειλώς αμειβόμενη θέση της…

Την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη / τέως Δημόσιας Τάξης οι πολιτικές επιδόσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του εν λόγω Υπουργείου μετά τις αναρίθμητες και απανωτές “γκάφες” και την αποκάλυψη των χαμηλότατων υπηρεσιακών επιδόσεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας περιορίζονται σε …”αισιόδοξες” ανακοινώσεις μέτρων και Σχεδίων, που θα τύχουν εφαρμογής από το …2025 (!) – εάν ο κατά μαθηματική ακρίβεια αναμενόμενος δομικός ανασχηματισμός της Κυβέρνησης αφήσει στους θώκους τους σήμερα επαγγελόμενους μία “παραδεισένια” κατάσταση στην ασφάλεια του πολίτη Υπουργούς.

Και εκεί, που δεν το περίμενε κανείς (!), στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα Υπουργείο, που στην επετειακώς πενηντάχρονη μεταπολιτευτική περίοδο εκ της φύσεώς του δεν είχε δώσει (εμφανείς…) λαβές για άμεση εμπλοκή στην ρέουσα κομματική αντιπαράθεση, η Πολιτική Ηγεσία του από τον Ιούλιο 2023 έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου δημόσια παρουσία. Η σημερινή ηγεσία θέλοντας να διορθώσει τα απίστευτα ολισθήματα και τα δομικά ενσυνείδητα σφάλματα του μόλις απελθόντος επί πλήρη τετραετή θητεία Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιατρού στο κύριο επάγγελμα, Κων. Τσιάρα, από την πρώτη ημέρα της β’ θητείας της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιδοθεί στην προς τελείως λάθος κατεύθυνση …αλλαγής των πάντων! Οι συνεχιζόμενες επί μήνες απεργιακές αντιδράσεις επί όλων των θεμάτων των συντελεστών της Δικαιοσύνης, Δικαστών, Εισαγγελέων, Δικηγόρων, Δικαστικών Υπαλλήλων αυτό μαρτυρεί. Όμως κυρίως την τρέχουσα περίοδο των Ευρωεκλογών και παρά την διατήρηση της πολιτικής και όχι μόνο ευθύνης νόμιμης και δίκαιης διεξαγωγής των Ευρωεκλογών η αλαζονεία της ατιμωρησίας και του ακαταδίωκτου κατά την αχαλίνωτη επί ήδη πενταετία αντίληψη άσκησης της εξουσίας ή ακόμα και με την πλανημένη πεποίθηση, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη χαλιναγωγείται και ποδηγετείται, πολλαπλασιάζει και επιτείνει τα τραγικά πολιτικά αδιέξοδα της σημερινής Κυβέρνησης εν όψει της αμείλικτης έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Ας μην αναφερθούμε στις δηλώσεις του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης περί “μπάζων για το μπάζωμα στα Τέμπη” ή άλλες δηλώσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Τον Υπουργό του φαίνεται ότι ευγενώς αμιλλάται ο Υφυπουργός του και έχουμε …πρωτοφανέρωτα πολιτικά γεγονότα!

Το προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος του στενού πυρήνα του Πρωθυπουργού, Βουλευτής Φωκίδας ΝΔ, Κος Ιωάννης Δ. Μπούγας, δεν μπόρεσε να αυτοσυγκρατηθεί και αποκάλυψε με τον πιο εμφατικό τρόπο τον κεντρικό πολιτικό επικοινωνιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης και του Κόμματός του. Στην επί 15λεπτο ραδιοφωνική συνέντευξή του στην εκπομπή “Εκείνη και Εγώ” [δημοσιογράφοι: Δημήτρης Φουσκίδης και Στέλλα Γκαντώνα] του Ρ/Σ Αττικής “Παραπολιτικά FM” την Πέμπτη 25.04.2024 κινούμενος με πλήρη επίγνωση από ακόρεστη εχθροπάθεια και πολιτικά αδικαιολόγητο διχαστικό λόγο εξέθετε έμπλεως μισαλλοδοξίας προς τους ανυποψίαστους ακροατές ανύπαρκτα σενάρια επερχόμενων “με βεβαιότητα” …συμπλοκών, επιθέσεων  και περιστατικών βίας (!) στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας το διάστημα της κατανυκτικής Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και των Ημερών του Αγίου Πάσχα και κατασυκοφάντησε την ΝΙΚΗ και τον Πρόεδρό της, Δημήτρη Νατσιό, και τον Πρόεδρο της “Ελληνικής Λύσης”, Κυριάκο Βελόπουλο, όταν δημοσίως ανέφερε “Ο Δημήτρης Νατσιός και ο Κυριάκος Βελόπουλος παροτρύνουνι και παρωθούνί και φέρουν την πολιτική ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει, και κάτι περισσότερο, την ηθική αυτουργία, αν τό πράξουν”!

Δεν αρκέστηκε όμως στην σπίλωση των δύο Προέδρων, ταυτόχρονα απρόκλητος προέβη σε οργανωμένη υποκίνηση θρησκευτικού μίσους σε βάρος των Ιερέων της Εκκλησίας μας, διότι εκβιαστικώς προανήγγειλε καταχρώμενος την υπουργική θέση του εκ του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης ότι “την ευθύνη (έχουν) και οι Ιερείς, αν το πράξουν ” – ποίοι να πράξουν τι άραγε;  Ο Κος Ιωάννης Δ. Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διδάκτωρ Νομικής, κάτοχος LL.M., Δικηγόρος ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά και αποδέχεται την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του, ιδίως μάλιστα όταν όχι προ πολλού καιρού πρέσβευε τα ακριβώς αντίθετα από την θέση του Προέδρου της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διερεύνηση των εγκλημάτων του …προκατόχου του (!) στο καταταλαιπωρημένο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου…

ΙΙΙ.    Οι θεσμικές εγγυήσεις διενέργειας δίκαιων, ελεύθερων, ανόθευτων και διαφανών Εκλογών από ένα ουδέτερο και αμερόληπτο κρατικό μηχανισμό δεν είναι και στα …”high” τους! Μόνη λύση προς την επιδίωξη μίας ισορροπίας είναι η απαίτηση επαναφοράς και εφαρμογής της επί δεκαετίες ακολουθούμενης συνταγματικής πρακτικής, κινούμενης στα όρια άλλωστε του καθιερωμένου συνταγματικού εθίμου, του άμεσου διορισμού εν όψει της διενέργειας των Εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Εσωτερικών και Δικαιοσύνης – και Προστασίας του Πολίτη σε δεύτερο πλάνο. Το προτεινόμενο πολιτικό αίτημα, εάν συνδυασθεί με το χθεσινό συνταρακτικό γεγονός, της δημοσίευσης της εκτός πραγματικότητας, νομικής και κοινωνικής, και πόρρω απέχουσας από δικανική κρίση δικαστικής απόφασης για το Μάτι, που επιβεβαιώνει τους ενδοιασμούς της αφανούς κοινωνικής πλειονότητας για την Δικαιοσύνη και τους λοιπούς σαθρούς και σεσηπότες “στύλους” του πολιτικού συστήματος στην Χώρα μας, καθίσταται ίσως η μόνη λύση επαναφοράς των πραγμάτων στην ζυγοσταθμισμένη κοινωνική και θεσμική ισορροπία και πραγματικότητα..

  1. Η μεταπολιτευτική συνταγματική πρακτική μάς δίδει τα εξής δεδομένα:

Α. Την περίοδο 1981 – σήμερα τις περισσότερες φορές οι Ευρωεκλογές έχουν συμπέσει με τις Εθνικές Εκλογές.

Β. Στοιχεία Υπηρεσιακών Υπουργών σε κοινοβουλευτικές Κυβερνήσεις την περίοδο Εκλογών και Ευρωεκλογών [δεν περιλαμβάνονται οι Υπηρεσιακές Κυβερνήσεις της ίδιας περιόδου με μόνο καθήκον την διενέργεια Εκλογών, όπου αυτονόητα υπηρετούν Υπηρεσιακοί Υπουργοί]:

  1. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης / Προστασίας του Πολίτη

1981  Ιωάννης Κατσαδήμος

1985 Αλέξανδρος Φλώρος

1989 Παναγιώτης Μαρκόπουλος

1993 Δημήτριος Μανίκας

1996 Κώστας Μπέης

2009 Σπύρος Φλογαϊτης

2015 Μιχάλης Θεοχαρίδης

2019 Αντώνης Ρουπακιώτης

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

1977 Γεώργιςο Μητσόπουλος

1981 Γεώργιος Δασκαλάκης

1985 Παναγιώτης Μαρκόπουλος

1996  Βασίλης Σκουρής

2000 Γιώργος Κουμάντος

2004 Νίκος Αλιβιζάτος

2007 Σπύρος Φλογαϊτης

2009 Σπύρος Φλογαϊτης

2019 Αντώνης Ρουπακιώτης

  1. Υπουργείο Δικαιοσύνης

1977 Σπυρίδων Γάγγας

1981 Σόλων Ράγγας

1984 Νικόλαος Παπαντωνίου

1985 Κωνσταντίνος Κουνουγέρης

1989 Κων. Σταμάτης

1993 Γεώργιος Πλαγιανάκος

1996 Αργύρης; Φατούρος

2000 Δημ. Γουργουράκης

2012 Αντώνης Ρουπακιώτης

 

Γ.    Άρα (ενδεικτικώς) διαπιστώνεται ότι ειδικώς σε Ευρωεκλογές έχουν διορισθεί ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ Υπουργοί το 1981, 1984, 1989, 2004, 2009, 2019 [ελλείπει διορισμός μόνο το 2014 – παρά τις τότε σφοδρές αντιδράσεις].

Ο διορισμός Υπηρεσιακών Υπουργών την τρέχουσα και δεδομένη πολιτική συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη. Άλλως ο λίβας των σε όλη την Ευρωπαϊκή Επικράτεια ακροδεξιών και ανατρεπτικών των κοινωνικών δεδομένων και διαβρωτικών των πολιτικών κινήσεων θα έχει βρει ανέλπιστα ένα …ανεμούριο, για να διατρανώσει την ύπαρξή του και μετά την 09.06.2024! Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, οι ευθύνες του κου Πρωθυπουργού είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ακροδεξιά απορροφά την Ευρώπη

Στην προεκλογική συζήτηση του Politico η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντ…