Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πρωτοφανής στα χρονικά σε ένταση και μέγεθος η χαλαζόπτωση

Πρωτοφανής στα χρονικά σε ένταση και μέγεθος η χαλαζόπτωση

0

Άνοιξαν οι …κρουνοί του ουρανού την Τρίτη στις 5.30 το απόγευμα και κυριολεκτικά η Ξάνθη και η γύρω περιοχή «βομβαρδίστηκε» από μια πρωτοφανή στα χρονικά σε ένταση και μέγεθος χαλαζόπτωση! Κομμάτια πάγου σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού 3,5 εκατοστά περίπου …ατάκτως ερριμμένα και μ’ ένα εκκωφαντικό κρότο προκάλεσαν φόβο, σύγχυση και προβληματισμό για το πρωτόγνωρο φαινόμενο που ανάλογο δεν θυμούνται οι παλιότεροι. Οι δρόμοι άδειασαν από περαστικούς που βρέθηκαν απροετοίμαστοι και έτρεχαν να προφυλαχτούν από τον… παγοβολισμό ενώ …το τίμημα πλήρωσαν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και οι καλλιέργειες στην ύπαιθρο. Συγκεκριμένα η χαλαζόπτωση έπληξε οικισμούς του Δήμου Σταυρούπολης, της αγροτικής περιοχής του Δήμου Ξάνθης (οικισμός Χρύσας και οικισμός Κιμμερίων), τους οικισμούς Λευκόπετρας και Ακάρπου του Δήμου Σελέρου, τους οικισμούς Κύρνου, Ορφανού και Μικροχωρίου (παρανέστια περιοχή) του Δήμου Τοπείρου, τον οικισμό Κενταύρου του Δήμου Μύκης, καθώς και τον οικισμό Σατρών της Κοινότητας Σατρών. Στην πεδινή ζώνη προς στα Άβδηρα και στη Γενισέα δεν υπήρξαν καταστροφές γιατί το φαινόμενο δεν ήταν τόσο σφοδρό.
Καλείται ο ΕΛΓΑ
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, σύμφωνα με δελτίο από το γραφείο της Νομαρχίας, τόσο τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2009, τόσο και το πρωί της Τρίτης 23 Ιουνίου 2009, επισκέφθηκε περιοχές από τις πληγείσες για τον σχηματισμό εικόνας για το μέγεθος των ζημιών και συζήτησε με τους αγρότες.
Ειδικότερα στις επισκέψεις του το πρωί της Τρίτης, μετά από πρόσκλησή του, παρευρέθηκαν, οι Αντινομάρχες, ο Δήμαρχος Βιστονίδας και οι αρμόδιοι παράγοντες του ΕΛΓΑ, προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη και να προχωρήσουν οι ενέργειες για επαρκή αποζημίωση.
Σχετικό έγγραφο εστάλη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στο παράρτημα του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στο Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκτίμηση των καταστροφών και την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν.
Ο βουλευτής Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρό Νικόλαο στην οποία αναφέρει: «Σας ενημερώνω ότι ο Νομός Ξάνθης επλήγη χθες από σφοδρή χαλαζόπτωση. Σας παρακαλώ για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των αγροτών της περιοχής μας».
Για τα αυτοκίνητα μόνο η μικτή ασφάλεια καλύπτει ζημιές από φυσικά φαινόμενα
Να σημειώσουμε ότι αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα αυτοκίνητα σύμφωνα με πληροφόρησή μας από την «Συνεταιριστική Ασφαλιστική» μόνο η «Μικτή ασφάλεια» καλύπτει ζημιές από φυσικά φαινόμενα και μόνο αυτοί που έχουν μικτή ασφάλεια μπορούν να απευθυνθούν στην ασφαλιστική τους εταιρεία.\

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…