Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην περιοχή μας

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην περιοχή μας

0

Τα πρώτα χιόνια μας τίμησαν με την παρουσία τους και στο νομό μας. Βέβαια μπορεί μέσα στην πόλη της Ξάνθης να είδαμε μόνο βροχή και χιονόνερο, στα ορεινά όμως του νομού μας το χιόνι και ο πάγος έκαναν την εμφάνισή τους, προκαλώντας μικρά προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων στο ορεινό δίκτυο του νομού και την συνεπακόλουθη κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας και των Δήμων του ορεινού όγκου.
Πιο συγκεκριμένα, μικρής έντασης χιονόπτωση παρατηρήθηκε στα διοικητικά όρια όλων σχεδόν των ορεινών Δήμων, με κάποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Μύκης να αντιμετωπίζονται με τα μηχανήματα του ίδιου του Δήμου, με την συνδρομή βέβαια και των αντίστοιχων μηχανημάτων της Νομαρχίας.
Για το θέμα το «Ε» επικοινώνησε με τον Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιο Παυλίδη και τον Αντιδήμαρχο Μύκης, κ. Κιουρτσή Αμέτ. Ο κ. Κιουρτσή μας ενημέρωσε ότι υπήρξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου 2009, μικρής έντασης χιονόπτωση στην περιοχή, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, να δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στρώμα πάγου το οποίο κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν τα μηχανήματα του Δήμου (αλατιέρες). Τα προβλήματα στο Δήμο Μύκης επεκτάθηκαν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, αλλά ο κ. Κιουρτσή ήταν κατηγορηματικός ότι μέσα σε λίγες ώρες όλοι οι δρόμοι θα είναι και πάλι προσβάσιμοι.
Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης, δήλωσε στο «Ε» ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε και ο ίδιος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας αλλά και των κατά τόπους Δήμων και της Αστυνομίας, η χιονόπτωση και ο παγετός δημιούργησαν ένα λεπτό στρώμα πάγου, πάχους τριών με πέντε και τοπικά έως και επτά εκατοστών, σε αντιμετώπιση του οποίου κινητοποιήθηκαν και τα ειδικά μηχανήματα της Νομαρχίας (αλατιέρες), βοηθώντας τα αντίστοιχα των Δήμων. Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης «το στρώμα πάγου είναι πολύ λεπτό για να δικαιολογήσει την χρήση βαρύτερων μηχανημάτων (γκρέηντερ) και θεωρούμε ότι οι ρίψεις αλατιού θα είναι αρκετές. Βέβαια είναι απαραίτητη και η προσοχή των οδηγών που κινούνται στο ορεινό δίκτυο, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, καθώς σε ορισμένα σημεία οι κλίσεις του οδοστρώματος είναι μεγάλες και είναι αδύνατο να απομακρύνουμε το νερό από το οδόστρωμα. Όμως με προσεκτική οδήγηση και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κανείς οδηγός δεν θα έχει πρόβλημα στο ορεινό δίκτυο, ακόμη και αν κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πάγος κάνει την εμφάνισή του και πάλι, όπως είναι αναμενόμενο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών». Πάντως ο κ. Παυλίδης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην χρησιμότητα που παρουσιάζουν σε τέτοιες περιόδους οι προστατευτικές μπάρες, οι οποίες με πρωτοβουλία της Νομαρχίας έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του ορεινού οδικού δικτύου, προστατεύοντας όλους όσους κινούνται σε αυτό.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, εξέδωσε και εκείνη με την σειρά της ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα σημεία του ορεινού και ημιορεινού οδικού δικτύου, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες στην διέλευση των τροχοφόρων, ενώ παράλληλα δίνει και μία σειρά οδηγιών για την προετοιμασία και την συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν οι συμπολίτες μας οδηγοί σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με χιόνι ή πάγο στο οδόστρωμα στο οποίο κινούνται. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης έχει ως εξής:

«Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης επιθυμεί να σας επιστήσει για άλλη μια φορά την προσοχή σε θέματα οδικής συμπεριφοράς στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που διανύουμε όπου διαπιστώνονται προβλήματα παγετού, πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της περιοχής μας αλλά και άλλων περιοχών.
Από σήμερα 02.01.2009 και από ώρα 08.30’ η κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις κάτωθι περιοχές:
α) Ε. Ο Ξάνθης – Ε/Β συνόρων (μετά από το 8ο χιλ. έως και Δημάριο).
β) Σε όλο το Επαρχιακό και λοιπό δίκτυο ορεινής περιοχής Εχίνου.
γ) από το 8ο χιλ Ε. Ο. Ξάνθης – Δράμας προς Σταυρούπολη
δ) Σε όλο το Εθνικό – Επαρχιακό και λοιπό δίκτυο περιοχής Σταυρούπολης.
Στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ξάνθης η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
Η οδήγηση στο χιόνι θα αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο εσείς και το αυτοκίνητό σας συμπεριφέρεστε στο δρόμο εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικά σας όρια, σαν οδηγός, σε δεύτερο επίπεδο τα όρια του αυτοκινήτου σας και πολύ περισσότερο από όλα τους υπόλοιπους οδηγούς των δρόμων που θα συναντήσετε μπροστά σας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας!
Μπορεί να έχετε το καλύτερο αυτοκίνητο, μπορεί να έχετε το πιό καλό σύστημα ελέγχου σταθερότητας, αλλά στο χιόνι η δυνατότητα του αυτοκινήτου σας να συμπεριφερθεί όπως σε κανονικές συνθήκες είναι εξαιρετικά μειωμένη. Ακόμη και τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ABS αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω της έλλειψης τριβής πάνω στο χιόνι αλλά ακόμα περισσότερο όταν τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατεί παγετός. Επίσης αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού σας, τις γρήγορες επιταχύνσεις, τα απότομα φρεναρίσματα και το σημαντικότερο… να κινείστε σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.
Με οδηγό τις παρακάτω συμβουλές, μείνετε συγκεντρωμένοι στη πορεία σας, όταν βρεθείτε σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο.
Γενικές οδηγίες
Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το "σπινιάρισμα" των τροχών.
Επιπλέον πρέπει να έχετε διπλάσια τη προσοχή σας διότι η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών είναι εκπαιδευμένη σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, οπότε όπως καταλαβαίνετε οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες οδηγοί είναι άπειροι σε αυξημένης επικινδυνότητας συνθήκες.
Πώς να ξεκινήσετε
Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν "τρελά" πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά.
Στροφές και χιόνι
Πριν πλησιάσετε σε μια στροφή φροντίστε αρκετή ώρα πριν να ελαττώσετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας αποφεύγοντας έτσι την ολίσθηση. Επιπλέον πριν μπείτε σε μια στροφή το αυτοκίνητο σας πρέπει να έχει πολύ χαμηλή ταχύτητα και να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού. Να θυμάστε ότι η απόσταση φρεναρίσμ&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…