Φωνή της λογικής στη Γ. Σ. της ΕΑΣ

0

Υπό το όψιμο βάρος των επιθέσεων των τοπικών κομματικών οργανώσεων η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης πραγματοποίησε την Γενική Συνέλευσή της μετά από τρία χρόνια το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις νέες της εγκαταστάσεις.
Τα ερωτήματα που μπήκαν από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις εύλογα αλλά και οι απαντήσεις του Προέδρου της Ε.Α.Σ. κ. Χ’’Ελευθεριάδη, δεν ήταν πειστικές, αφήνοντας μετέωρα ερωτήματα σχετικά με το πόσο σύννομος είναι ο απολογισμός ώστε να πραγματοποιείτε μετά από τρία χρόνια.
Επιμένουν τα κόμματα στο θέμα της απαλλαγής των ευθυνών σχετικά με την μη έγκριση των ισολογισμών των τελευταίων τριών ετών από μέλη τα οποία πριν από τις εκλογές συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο και τώρα όχι.
Επίσης μπήκαν θέματα σχετικά με την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και την επένδυση στο Εύλαλο όπου θεωρείτε άκαιρη και άτοπη.
Αναφερόμενος ο κ. Χ’’Ελευθεριάδης στις τοποθετήσεις των κομμάτων είπε: «Εκείνο το οποίο εγώ έχω να πω, είναι ότι η περυσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα κουραστική. Δεν πραγματοποιήθηκε η περυσινή προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση για αντικειμενικούς λόγους. Είχαμε την μετακόμιση της Οργάνωσης, είχαμε το φορτίο της ολοκλήρωσης, κάναμε την αλλαγή χρήσης της αποθήκης με αυτεπιστασία προκειμένου να γλιτώσουμε όχι λίγα και ευκαταφρόνητα χρήματα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΣ είπε ότι χρειάστηκαν πέντε μήνες για την ολοκλήρωση της αλλαγής της χρήσης της αποθήκης και τρεις μήνες για να γίνει η μετακόμιση.
Άλλος λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του έτους 2007 ήταν η μεσολάβηση των Βουλευτικών εκλογών. «Πέσαμε πάνω στις Βουλευτικές εκλογές οπότε και δεν είχαμε τον χρόνο να πάμε στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων».
Όσο για τις προηγούμενες χρήσης του 2005 και 2006 ο κ. Χ’’Ελευθεριάδης ανέφερε ότι αιτία για την μη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των ετών 2005 και 2006 οι λόγοι ήταν καθαρά η οικονομική δυσπραγία της Ένωσης. «Καλούσαμε τους αντιπροσώπους αλλά επειδή δεν είχαμε χρήματα να τους πληρώσουμε δεν γινόταν. Έτσι αποφασίσαμε, την αναβολή τους με την λογική το ένα έτος είναι κοντά με το άλλο και υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης. Τώρα που οι παραπάνω λόγοι έχουν εκλείψει, θα γίνονται κάθε χρόνο κανονικά. Πιστεύω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, σήμερα θα τα πούμε όλα και θα λύσουμε όλες τις απορίες. Θα δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις στα μέλη μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος της παράστασης των αντιπροσώπων δεν ήταν μεγάλο. «Όταν όμως δεν έχει να σε πληρώσει όσο μικρό αν είναι το κόστος είναι κόστος» αναφέρουν ορισμένα μέλη των αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, ρίχνει τα πυρά με την σειρά του στις επικρίσεις των κομμάτων λέγοντας ότι η ανάμιξη τους έχει σαν μοναδικό στόχο την καπήλευση της ψήφου των αγροτών και τίποτε περισσότερο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πέρα από εκεί, εμείς δεν κρινόμαστε από τα κόμματα, εμείς κρινόμαστε από τους αντιπροσώπους. Είμαστε ένας Οικονομικός Οργανισμός, δηλαδή τα Κόμματα τα οποία θέλουν να καπηλευθούν ψήφους ή την όποια πολιτική ωφέλεια, ασχολούνται άδικα με αυτό το θέμα και δεν πρέπει να κομματικοποιείτε η οργάνωση. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει».
Σαφέστατα αποποιήθηκε της ευθύνης της Ε.Α.Σ. Ξάνθης για την επιλογή των αντιπροσώπων, αφού τόνισε, αυτό είναι θέμα της πρωτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης. Δεν επιβάλλει ο νόμος να είναι υποχρεωτικά αγρότες οι αντιπρόσωποι και κάτι τέτοιο να υπήρχε, δεν ευθύνεται η ένωση. «Δεν είμαι σε θέση να πω στον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό τι θα κάνει. Εκλέγει αυτός αντιπροσώπους πριν από την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Το τι κάνει ο πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός είναι δικό του θέμα. Οι αγρότες θέλουν αυτούς τους εκπροσώπους και ο νόμος δεν τους το απαγορεύει».
Με σκεπτικισμό βλέπει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. το μέλλον τών αγροτών με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις κόβονται και οι τιμές των δημητριακών παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα. Σχετικά ανέφερε; «Ο τομέας είναι ιδιαίτερα δύσκολος και τα δημητριακά, αντιμετωπίζουν κάθε φορά μία ιδιομορφία. Πέρυσι από 0,12 λεπτά πήγαν στα 0,22 και φέτος, άγνωστο που θα φτάσει».
Αδυνατεί η ΕΑΣ να ανταγωνιστεί την ιδιωτική εμπορία των δημητριακών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κάνει εν πολύς ζημιά, διότι ταυτόχρονα οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας των δημητριακών, κάνουν τις εισαγωγές με χαμηλές τιμές για να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των παραγωγών. «Άλλωστε πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».
Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών», όπου σύμφωνα με πληροφορίες, «πέρασαν» όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις μεταξύ των μελών.

Αλέξανδρος
Παυλικιάνος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …