Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

0

Κρατήσεις και στα αναψυκτήρια!
Γνώριζα πως συνήθως κρατήσεις γίνονται από παρέες για τις ταβέρνες.
Το ότι γίνονται και σε αναψυκτήρια, το γνώρισα προχθές την αργία του Αγίου Πνεύματος.
Η επιλογή της παρέας ήταν ένα αναψυκτήριο στον Παράδεισο, δίπλα μας για καφέ. Μπαίνοντας στον χώρο, ευγενέστατη νέα μας ρώτησε εάν κλείσαμε τραπέζι. Φυσικά δεν είχαμε σκεφθεί για κάτι τέτοιο. Τελικά βρέθηκε τραπέζι και εξυπηρετηθήκαμε.
Όντως κόσμος πολύς έξω και λόγω του καιρού που βοήθησε. Όμως γενικά, οι Έλληνες άρχισαν να κυκλοφορούν, να ξοδεύουν, να μετακινούνται, να πηγαίνουν διακοπές.
Εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, γεμίζουν, το χρήμα κυκλοφορεί, τα αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί, η ζωή μετά τη δοκιμασία 10, 12 χρόνων ξαναγύρισε, η κανονικότητα εγκαταστάθηκε, είναι εδώ.
Με δύο λόγια, η αισιοδοξία για το μέλλον υπάρχει πλέον, είναι διάχυτη.
Γ.Δ.


Επισκέψεις
Ήταν αναμενόμενο. Μας είχε ενημερώσει σχετικά η Νέα Δημοκρατία πως θα έχουμε επισκέψεις στο νομό μας στελεχών της. Έτσι, σήμερα κλιμάκιο στελεχών θα βρίσκεται στο νομό με επικεφαλής τους Νικόλαο Χαρδαλιά και Δημήτρη Καιρίδη και θα επισκεφθούν και τους τέσσερις δήμους του νομού. Έτσι κανείς δήμος δε θα μείνει παραπονεμένος.
Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και θα κάνει μια περιοδεία στα ορεινά χωριά, ενώ το απόγευμα θα πάει στο Μουσείο Ξυλαγανής.
Χθες εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κεραμωτή, τη Θάσο και τη Δράμα, ενώ την Κομοτηνή θα επισκεφθεί την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Ενημέρωση για επίσκεψη άλλων αρχηγών και στελεχών στην περιοχή μας μέχρι στιγμής δεν είχαμε.
Γ.Δ.


Οργανωτική πρωτιά
Ομολογώ πως έχω εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα ενημέρωσης και αντίδρασης της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Ξάνθης, Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ξάνθης.
Γίνεται κάποιο γεγονός που έχει να κάνει με το δήμο; Αντίδραση άμεση πριν ακόμη το πληροφορηθούν οι υπεύθυνοι.  Συμβαίνει εργατικό ατύχημα; Πρώτα το μαθαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση του τομέα που έχει την ευθύνη, η οποία έχει έτοιμη και τη σχετική ανακοίνωση, ολόκληρο κατεβατό.
Ταχύτατη κάλυψη του γεγονότος πριν ακόμη γίνει γνωστό στα Μέσα Ενημέρωσης. Τέτοια οργανωτική κάλυψη κυρίως σε εργατικά θέματα κανένα κόμμα δεν διαθέτει και τους βγάζω το καπέλο.
Γ.Δ.


Υπενθύμιση
Δύο σημαντικές ημερομηνίες μέσα στον επόμενο δεκαήμερο του Ιουνίου για την περιφέρειά μας και για την Ξάνθη. Θυμίζουμε: Στις 19 Ιουνίου προγραμματίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά στη Μεταφορά-Διανομή νερού από τον Νέστο ποταμό στην πεδιάδα της Ξάνθης. Το έργο είναι ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στις 20 Ιουνίου δημοπρατείται η Μονάδα Απορριμμάτων της Καβάλας. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια καθώς η πρώτη δεν προχώρησε και έτσι το έργο επαναδημοπρατήθηκε. Το κόστος ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των έργων είναι 36 μήνες και αναθέτουσα αρχή είναι η ΔΙΑΜΑΘ.
Μ.Ξ.


Δεν γελάμε πια με τα ίδια «αστεία»
Μπορεί κάποιες φορές να έχουμε την αίσθηση ότι τίποτε δεν αλλάζει με τον χρόνο ή ότι οι αλλαγές είναι πολύ αργές αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ζωή προχωράει…οι εποχές αλλάζουν και μαζί και οι άνθρωποι. Ή μήπως οι άνθρωποι αλλάζουν και καθορίζουν την εποχή τους; Ότι και απ’ τα δύο να συμβαίνει, αυτό είναι πολύ θετικό και αλλοίμονο αν δεν συνέβαινε όσο κι αν κάποιοι είναι νοσταλγοί του χτες. Κάποια κινήματα όπως το metoo, το αντιρατσιστικό αλλά και το ΛΟΑΤΚΙ που υποστηρίζει το δικαίωμα του φυλετικού αυτοπροσδιορισμού, έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στην εποχή μας και όσο κι αν νομίζουμε ότι δεν μας επηρεάζουν αυτό συμβαίνει αυτόματα. Ένα απλό παράδειγμα: Σε μια σάτιρα, σε μια κωμωδία γελάμε με τα ίδια πράγματα που γελούσαμε πριν μια 20ετία; Θεωρούμε αστείο να βλέπουμε μια καρικατούρα ενός gay ή να ακούμε κοροϊδευτικά σχόλια για άτομα ευτραφή ή με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση τους; Γελάμε όταν βλέπουμε κάποιος να κλωτσά ένα ζώο ή να αποκαλεί έναν άνθρωπο ζώο; Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι πιο ψαγμένοι καλλιτέχνες της σάτιρας και πλέον εξελίσσουν το χιούμορ τους να γίνεται πιο εγκεφαλικό και όχι ακατέργαστο. Μια πιο εκλεπτυσμένη αίσθηση του  χιούμορ, με ενσυναίσθηση και αγάπη στον άνθρωπο, στα ζώα, στο περιβάλλον.
Εξανθρωπιζόμαστε …εξελισσόμαστε…προχωράμε.!
Μ.Ξ.


Συνολική ευθύνη
Προεκλογική η περίοδος αλλά η υπόθεση περιβάλλον και προστασία του, είναι πλέον επιτακτική απ’ όλους και για όλους. Απ’ όλους σε επίπεδο κρατών, φορέων δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων επίσης σε μεγάλο βαθμό.
Ευθύνες λοιπόν κρατικές και επιχειρήσεων αλλά και δικές μας των ιδιωτών.
Φυσικά, υπάρχει μια κλίμακα επιμερισμού των ευθυνών αλλά και του βάρους. Δεν μπορεί να εξισωθεί η ευθύνη μιας επιχείρησης που ρυπαίνει μ’ έναν πολίτη.
Βέβαια η ευθύνη ξεκινά από την έλλειψη ελέγχων εκ μέρους της Πολιτείας, των κυβερνήσεων, κατεβαίνει στις βιομηχανίες και στο τέλος χαμηλά βρίσκεται ο ιδιώτης.
Πάντως ο πλανήτης μας έφθασε στα όριά του, πλέον δεν αντέχει το Περιβάλλον άλλη μόλυνση.
Γ.Δ.


Τα πλαστικά πότε θα καταργηθούν;
Ένα από τα στοιχεία που επιβαρύνουν πάρα πολύ το περιβάλλον, ως γνωστόν είναι τα πλαστικά.
Τα βρίσκει ο σύγχρονος άνθρωπος παντού, ως υλικό έχει κατακυριεύσει τη γη (στεριά και θάλασσα) και οι κυβερνήσεις απλά συζητούν και συζητούν αλλά δεν ενεργούν.
Πάτε σ’ ένα Μάρκετ για τα ψώνια σας. Παρατηρήστε και θα δείτε πως τα περισσότερα προϊόντα είναι συσκευασμένα σε πλαστικό. Το πλαστικό στην κάθε μορφή του, έχει κυριεύσει τον πλανήτη.
Αλήθεια, η απόφαση για τα πλαστικά είδη που θα πρέπει σταδιακά να μειωθούν, πότε θα ισχύσει στη χώρα μας; Μάλλον ποτέ!
Γι’ αυτό και γύρω μας κυριάρχησε το βλαπτικό πλαστικό που δεν διασπάται, δεν χάνεται, που μολύνει ποταμούς, λίμνες και θάλασσες.
Γ.Δ.


Τα μηνύματα είναι εδώ
Το θέμα της προστασίας του πλανήτη μας, που μας φιλοξενεί, μη το ξεχνάμε, δεν απασχολεί όσο πρέπει τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα οι δυτικές χώρες, οι αναπτυγμένες, «εξάγουν» τα πλαστικά τους στις υποανάπτυκτες χώρες όπως και άλλα «σκουπίδια» το ίδιο επικίνδυνα.
Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως η γη, η χώρα μας με το όποιο φυσικό περιβάλλον, πως είναι άτρωτες των μεταβολών που ήδη έχουν έρθει. Η ανθρώπινη έπαρση, η βεβαιότητα πως δεν θα μας βρει το κακό εμάς, εφησυχάζει τις κοινωνίες.
Όμως ο κίνδυνος είναι εδώ, ήρθε. Ερήμωση περιοχών, όξινη βροχή, μολυσμένα ποτάμια και θάλασσες, υψηλές θερμοκρασίες, αλλαγή κλιματικών δεδομένων, όλα αυτά συν την αύξηση του πληθυσμού, αποτελούν τα μηνύματα που απαιτούν λύσεις. Χθες, σήμερα οπωσδήποτε!
Γ.Δ.


Σε δράση ο Μιχ.Αμοιρίδης
Ο Πολιτικός Μηχανικός Μιχάλης Αμοιρίδης είναι γνωστός στην κοινωνία της Ξάνθης.
Εδώ και λίγο καιρό κατέχει το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών στην Περιφέρεια ΑΜΘ και έχει ως εκ τούτου την ευθύνη τεχνικών θεμάτων.
Ανάμεσα στα έργα που πρότεινε λοιπόν και έγιναν δεκτά από το Συμβούλιο και θα προχωρήσουν είναι δύο. Αυτό της δημιουργίας κυκλικών κόμβων σε σημεία του εθνικού δικτύου και δεύτερο έργο αυτό της αναβάθμισης 84 διαβάσεων με το σύστημα της φωτοσήμανσης-έξυπνης διάβασης.
Και τα δύο έργα, όταν υλοποιηθούν θα βοηθήσουν στην οδική ασφάλεια πεζών και οδηγών αυτοκινήτων.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Ήταν αναμενόμενη η κόντρα
Ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί η κόντρα μεταξύ Ερασιτέχνη ΑΟΞ και Ορφέα Ξάνθης.
Αιτία μεγάλη και σοβαρή το ιδιοκτησιακό του γηπέδου και των εγκαταστάσεων αυτού.
Η διοίκηση του Ερασιτέχνη προφανώς θέλει την νόμιμη εγκατάστασή της στον χώρο που της ανήκει για ν’ αναπτύξει τις αθλητικές δραστηριότητές της.
Παράλληλα αναγνωρίζει ότι η διοίκηση του Ορφέα Ξάνθης επί σειρά ετών φρόντισε τον χώρο για να διατηρηθεί σε λειτουργικό επίπεδο. Γι’ αυτό και δήλωσε δημόσια πως παραχωρεί τη χρήση του γηπέδου στον Ορφέα για τις αθλητικές του ανάγκες.
Ο Μπάμπης Χατζημεστής πρόσφερε πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο της Ξάνθης, αυτό είναι γεγονός και του αναγνωρίζεται. Όμως θα πρέπει να αντιληφθούν οι δύο πλευρές πως με διάλογο θα λύσουν τα όποια θέματα, όχι στα δικαστήρια.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…