Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

0

«Μπούχτισα, άντε να τελειώνει»
Το έχω ακούσει από πολλούς, το έχετε ακούσει κι εσείς ή το έχετε σκεφθεί. Ναι, μπουχτίσαμε οι περισσότεροι από τις ατελείωτες συζητήσεις στη βουλή, στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, στις Εφημερίδες. Όλοι, σχεδόν, ενδιαφέρονται για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Φτάνει επιτέλους τόση συζήτηση, ούτε το ανατολικό ζήτημα να ήταν.
Να ψηφιστεί, να τελειώσουμε, να ξεμπερδεύουμε και η ζωή να τραβήξει την ανηφόρα της όπως λέει και ο ποιητής. Αρκετά με τα λόγια παρασυζητήθηκε, απαντήθηκαν όλα, τίποτε σκοτεινό δεν έμεινε, μένει η ψηφοφορία και υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα όπως της μείωσης των γεννήσεων στην χώρα μας και η ακρίβεια των προϊόντων. Αυτά είναι θέματα που καίνε και τσουρουφλίζουν τον κοσμάκη αλλά και την επιβίωση της χώρας ως παρουσίας στο μέλλον.
Γ.Δ.


Ομόφωνο «όχι» από την Ιερά Σύνοδο για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών
Εκτάκτως συνεδρίασε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η απόφαση ήταν ομόφωνα αρνητική και για το γάμο και την τεκνοθεσία και μάλιστα αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς τους βουλευτές και να ενημερωθούν οι πιστοί από του άμβωνος. Άλλη μια άκρως συντηρητική απόφαση της Εκκλησίας και άλλη μια παρέμβαση στην κοινωνική πραγματικότητα. Δεν αποδέχεται κάτι που είναι πραγματικότητα και απλά με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται νομικά.
Μ.Ξ.


Μικροπολιτική ζεις, εσύ τους οδηγείς
Όχι ότι θα ξαφνιαστείτε, δεν το πιστεύω, έχουν δει πολλά τα μάτια σας αγαπητοί συμπολίτες.
Λοιπόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε την επιστροφή των αποσπασμένων αστυνομικών του προγράμματος «Ασπίδα» στον Έβρο, στις διάφορες οργανικές θέσεις τους.
Να επιστρέψουν στην Άμεση Δράση, την ομάδα ΔΙΑΣ και την Τροχαία.
Ιδού η συνέχεια. Οι αποσπασμένοι αστυνομικοί αντιδρούν, δεν θέλουν να γυρίσουν στις προηγούμενες θέσεις τους. Υποστηρικτής τους μάλιστα είναι ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρώην Αξιωματικός της Αστυνομίας· που έστειλε επιστολή στο υπουργείο ζητώντας οι αστυνομικοί να μην φύγουν από τον Έβρο.
-Άντε μετά να εφαρμόσεις τα σχέδια που έχεις αποφασίσει ως υπουργός…
Γ.Δ.


Γνωρίστηκαν καλύτερα
Δεν έμαθαν τίποτε ουσιαστικό από τη συνάντηση εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες τα Μέσα Ενημέρωσης. Αφωνία απ’ όλους, κυρίως από τον αρχηγό που απέφυγε να εμφανιστεί κι ας ήταν εκεί τα κανάλια. Μάλιστα δεν έγινε γνωστό το τι ακριβώς συζήτησαν εκεί στο αρχοντικό του Κασσελάκη και σε ποιες αποφάσεις κατέληξαν.
Θα έλεγε κανείς πως επικράτησε πολλή μυστικότητα.
Απορώ όμως, γιατί να μην γίνουν γνωστά όσα συζητήθηκαν για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική που θ’ ακολουθήσει, τους νέους στόχους.
Πολιτικό κόμμα είναι, όχι Μασονία, όπως άκουσα κάπου να συζητείται. Τέλος πάντων, το ταξίδι στις Σπέτσες έληξε ομαλά και μάλλον οι συμμετέχοντες πέρασαν ωραία, σύσφιξαν τις σχέσεις μεταξύ τους και με τον πρόεδρό τους φυσικά.
Γ.Δ.


Νισάφι πια με τα μέτωπα παιδείας
Όποιος έχει πάει έστω και για βόλτα αναψυχής στην Κύπρο, θα έχει πάθει πλάκα από τον αριθμό των φοιτητών που βλέπει στους δρόμους. Χιλιάδες είναι, από κάθε περιοχή του πλανήτη. Τι διαθέτει η Κύπρος και έχει τόση επιτυχία ως εκπαιδευτικός προορισμός; Τίποτα απολύτως. Απλώς οι Κύπριοι είναι σοβαροί όταν καταπιάνονται με μια δουλειά. Άνοιξαν το θεσμικό πλαίσιο, βρέθηκαν επενδυτές, έκαναν συμφωνίες με ξένα – αγγλικά κυρίως – πανεπιστήμια, έκτισαν πανεπιστημιακά κτίρια και δίπλα τους φοιτητικές εστίες, βρήκαν καθηγητές από το ντόπιο δυναμικό αλλά και από Ελλάδα και Ευρώπη, αντέγραψαν τα προγράμματα σπουδών των μητρικών πανεπιστημίων, άνοιξαν τις πόρτες τους και …γέμισαν.
Το κάνει πια και η Βουλγαρία, όλη η βόρεια Ελλάδα βουλγάρικα μαθαίνει και σε πανεπιστήμια της νότιας Βουλγαρίας σπουδάζει.
Εμείς όμως εδώ, αντί για εκπαιδευτικά ιδρύματα προτιμάμε να φτιάχνουμε «μέτωπα παιδείας». Τα οποία αποτελούνται από μερικές χιλιάδες φοιτητές στρατευμένους στην αριστερά, από λίγες εκατοντάδες μπαχαλάκηδες κι από ψοφοδεείς ηγεσίες κομμάτων που φοβούνται αυτά τα γλίσχρα φωνακλάδικα μέτωπα όπως ο διάολος το λιβάνι.
Ας κάνουν όσες καταλήψεις θέλουν, ας κλείσουν τους δρόμους και δέκα και είκοσι φορές. Φτάνει πια μ’ αυτή την αφαίμαξη των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.
Όποιο ελληνόπουλο θέλει να πάει έξω για σπουδές, να το κάνει από επιλογή κι όχι επειδή το σπρώχνει εκτός συνόρων ένα «μέτωπο παιδείας».
Δ.Κ.


Εν αναμονή
Ενημέρωση και στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της ΑΜΘ πρέπει να προσφέρει ο υφυπουργός κύριος Κελέτσης κι όχι μόνον στον Έβρο η οποία είναι η εκλογική του περιοχή.
Εντάξει κατανοώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υφυπουργού, αλίμονο στην Ελλάδα ζούμε, όμως προβλήματα προς επίλυση έχουν και οι υπόλοιποι νομοί όπως της Ξάνθης, που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα.
Γι’ αυτό, θα περιμένουμε οπωσδήποτε την σύντομη παρουσία του αγαπητού και συμπαθούς υφυπουργού και στους υπόλοιπους νομούς. Να πραγματοποιήσει ανάλογες συσκέψεις για να γνωστοποιηθούν και προωθηθούν προς επίλυση τα διάφορα θέματα.
-Εν αναμονή.
Γ.Δ.


Η σωστή στάση του Αμοιρίδη
Η στήλη προσπαθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα αφενός και να στηρίζει τον ορθό λόγο που εκφράζεται από συμπολίτες που δημοσιοποιούν τις απόψεις τους σε τρέχοντα θέματα.
Ως εκ τούτου, θεωρώ σωστή την λογική που εκφράζει ο συμπολίτης μας Μιχάλης Αμοιρίδης για το θέμα του αρδευτικού της Ξάνθης.
Τονίζει σχετικά ο Αμοιρίδης στην επιστολή του:

  1. Το γιατί πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στην πλήρη μορφή του το αρδευτικό της Ξάνθης, έχει εκτενέστατα αναλυθεί και αξιολογηθεί σε υψηλότατο επίπεδο.
  2. Για να γίνει κάποιοι εξίσου υψηλού επιπέδου μελετητές και αρμόδιοι φορείς αποφάνθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση που έγινε, με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία του έργου για πολλές πολλές δεκαετίες. Συνεπώς και για την επάρκεια των υδάτινων πόρων αποφάνθηκαν οι αρμόδιοι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.
  3. Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχετική προσφυγή, ακούγοντας όλες τις απόψεις, αναλύοντας όλα τα στοιχεία και δεδομένα που κατατέθηκαν και όσα ζήτησε συμπληρωματικά, αποφάνθηκε υπέρ της κατασκευής του έργου.
  4. Σε μια ευνομούμενη, ορθολογικά σκεπτόμενη κοινωνία οι όποιες απόψεις πρέπει να τίθενται και να εξετάζονται στο σωστό χρόνο και σίγουρα όχι μετά την ολοκλήρωση των μακροχρόνιων διαδικασιών και εκτός προθεσμίας.

Μιχάλης Αμοιρίδης


Ντροπή μας!
Ντροπιαστικές εικόνες με τα αδέσποτα στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και των μεγάλων site μετά τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο φιλοζωικός σύλλογος «Αδεσποτούλια Ξάνθης». Το «Ε» στο σημερινό του φύλλο παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα παρέχοντας πλήρη και σφαιρική ενημέρωση. Για άλλη μια φορά η Ξάνθη είναι στα «μανταλάκια» για αρνητικούς λόγους που προσβάλουν το πολιτιστικό μας επίπεδο και την προσέγγισή μας στα δικαιώματα των ζώων. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες τόσο στην πολιτεία όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων. Αλλά υπάρχουν ευθύνες και σ’ όλους εμάς και ιδιαίτερα σε κάποιους από εμάς που  παρατάνε τα κατοικίδιά τους γιατί τα βαρέθηκαν, γιατί απλά στέρεψαν τα φιλοζωικά τους αισθήματα και θέλουν να απαλλαγούν από ένα βάρος! Πάνε νύχτα και τα αφήνουν χωρίς ίχνος ντροπής  εκεί και σ’ άλλα σημεία, και φτάσαμε να έχουμε έναν ανεξέλεγκτο αριθμό αδέσποτων. Αν θέλουμε λοιπόν κάτι ν’ αλλάξουμε να ξεκινήσουμε από αυτό το κομμάτι. Της προσωπικής ευθύνης και βεβαίως να αποδώσουμε τις ευθύνες που αναλογούν στην διοίκηση.
Μ.Ξ.


Λίγα λόγια για τις ευρωεκλογές
Δεν θα πρόκειται για αναμέτρηση αλλά για καταμέτρηση.
Ο λόγος για τις ευρωεκλογές οι οποίες πλησιάζουν και για τις οποίες τα κόμματα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον μεν, αλλά και μια αγωνία για τι «ψάρια θα πιάσουν», δηλαδή σταυρούς προτίμησης.
Είναι γνωστό πως όλα τα κόμματα θα επιδιώξουν να έχουν ένα κάποιο θετικό αποτέλεσμα για να δείξουν ότι συνεχίζουν να έχουν την προτίμηση των ψηφοφόρων.
Βέβαια, όλα τα κόμματα γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια εκλογικά ποσοστά των πρόσφατων βουλευτικών. Κυρίως δε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα εξαιτίας της χαλαρότητας της ψήφου αλλά και της απουσίας της μειονοτικής ψήφου σ’ αυτά, λόγω του ότι θα εκπροσωπηθεί κατά κάποιο μεγάλο ποσοστό από το γνωστό μειονοτικό κόμμα που αξιοποιεί αυτής της μορφής εκλογές.
Γ.Δ.


Πολιτιστική επίσκεψη
Την πόλη μας και το Μουσείο της ΦΕΞ αποφάσισε να επισκεφθεί η γνωστή Εταιρεία Θρακικών Ερευνών με έδρα την Κομοτηνή.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων «Γνωριμία με τις αρχαιότητες και τα μνημεία της Θράκης».
Τα μέλη και φίλοι της Εταιρείας θα ξεναγηθούν στο Μουσείο, θα πληροφορηθούν την ιστορία του κτηρίου και της περιοχής, θα δουν τα εκθέματα και το μεσημέρι θ’ ακολουθήσει συνεστίαση στο «Κτήμα» όπου θα κοπεί η Βασιλόπιτα.
-Να λοιπόν και μια μορφή Πολιτιστικού Τουρισμού.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…