Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

0

Δεν αρκεί μόνο το FB
Σε μερίδα υποψηφίων των πρόσφατων εκλογών δημοτικών και περιφερειακών, επικρατούσε μία άποψη. Ότι αρκούσε η προβολή στα σόσιαλ μίντια και η εκλογή θα ήταν σίγουρη.
Πρόκειται για μια στρεβλή αντίληψη και άποψη όπως εκ του αποτελέσματος προέκυψε.
Οι εκλογές βέβαια τελείωσαν, και οι σοβαροί υποψήφιοι κάνουν τον απολογισμό τους, τόσο για την επιτυχία τους όσο και για την αποτυχία τους.
Οι περισσότεροι θα έχουν αντιληφθεί ότι οι εκλογές δεν είναι θέαμα, αλλά υπάρχει και η ουσία, η οποία για πολλούς αποτελεί το ζητούμενο.
Έτσι, τα χαμόγελα και η φωτογένεια δεν αρκούν να επιδεικνύονται στο FB για να δώσουν ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
Γ.Δ.


Υπερβολική αξία
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά, η άλλη όψη του νομίσματος. Κι αυτή είναι τελικά που έχει τη δική της σημαντική συμβολή. Πρόκειται για τον έντυπο τρόπο προβολής που έχει το δικό του κοινό.
Τα ηλεκτρονικά μέσα είναι γεγονός κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, απευθύνονται στους νέους που χρησιμοποιούν τα σόσιαλ. Οι νέοι όμως αποτελούν το μικρότερο πληθυσμιακό ποσοστό. Υπερτερούν στο σύνολο οι μέσης και άνω ηλικιακά. Κι αυτοί ενημερώνονται από εφημερίδες, τηλεόραση, όχι ίντερνετ.
Άρα, αποδόθηκε μεγάλη αξία στα σόσιαλ και στις εκλογές από κάποιους, ενώ τελικά κερδισμένοι ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν και τις δύο πλευρές του νομίσματος για να κάνουν την προβολή τους και με θετικότερο πρόσημο αυτοί που μίλησαν, παραχώρησαν συνεντεύξεις, έκαναν δηλώσεις στις εφημερίδες.
Αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι ο έντυπος λόγος, η εφημερίδα, διαχρονικά είναι που προσφέρεται για την παράθεση απόψεων, ιδεών, προτάσεων και επικοινωνίας με σοβαρότητα και εγκυρότητα.
Γ.Δ.


Μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού
Οκτώβρης, ο μήνας της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Ενός καρκίνου που «χτυπά» κάθε χρόνο πολλές γυναίκες αλλά που είναι πλήρως ιάσιμος αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία η πρόληψη, γι’ αυτό και γίνονται ενημερωτικές καμπάνιες και προγράμματα για ψηφιακές μαστογραφίες στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό να πειστούν όλες οι γυναίκες ότι δεν πρέπει να αμελούν την ετήσια μαστογραφία που τις θωρακίζει ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Μ.Ξ.


Ελεύθερη η αγορά ψωμιού
Δεν προβλέπονται μεν αυξήσεις στο ψωμί λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Συμπολίτης μας τηλεφώνησε με αφορμή το ρεπορτάζ της Παρασκευής και μας ενημέρωσε ότι διαπίστωσε αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά 10%. Μάλιστα αυτή η αύξηση έγινε πριν μία εβδομάδα. Άρα, όπως αποδεικνύεται αύξηση υπάρχει.
Εδώ όμως θα πρέπει να επισημανθεί και το δικαίωμα του κάθε επαγγελματία να καθορίσει αυτός εάν και πότε και πόσο θ’ αυξήσει στην τιμή του προϊόντος που παράγει.
Η αγορά είναι ελεύθερη κυρίως σε μια σειρά αρτοποιημάτων και ποικιλιών ειδικής κατηγορίας ψωμιών.
Γ.Δ.


«Φούντωσε» πάλι ο κορωνοϊός
Έξαρση παρουσιάζει ο κορωνοϊός τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας. Αυξήθηκαν τα κρούσματα, αλλά όχι οι νοσηλείες. Εκεί που τον ξεχάσαμε μας ξανακάνει αισθητή την παρουσία του. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι παραλλαγές που κυριαρχούν έχουν ήπια συμπτώματα και δεν κάνουν σοβαρές πνευμονίες. Γι’ αυτό μόνο ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα πιθανόν να νοσηλευτούν.  Ενδεχομένως να ευθύνεται και το γεγονός ότι τα εμβόλια έκαναν την δουλειά τους, αλλά και ότι ο ιός εξασθένησε κι έχει γίνει πλέον ενδημικός σαν μια απλή ίωση όπως μας έλεγαν οι επιστήμονες. Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Χάσαμε ανθρώπους δικούς μας και ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που έμειναν χαραγμένες μέσα μας. Μας άλλαξαν την ψυχολογία αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μέρες σκοτεινές γεμάτες φόβο θανάτου…Μακάρι να μην ξαναζήσουμε ΄τέτοιες καταστάσεις.
Μ.Ξ. 


Δύο πόλεμοι
Το σκέφτεστε αλήθεια, το συνειδητοποιείτε ότι ζούμε σε μια χρονική περίοδο δύο πολέμων;
Ζούμε δύο πολέμους που υπάρχουν, που είναι μάλιστα σε εξέλιξη και οι οποίοι έχουν πάρα πολλά θύματα.
Αναφέρομαι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Και στις δύο περιπτώσεις όσο θα συνεχίζονται θα υπάρχει ένας κίνδυνος επιπλέον για πρόκληση ανεξέλεγκτων γεγονότων και εμπλοκή και άλλων χωρών που στηρίζουν ανάλογα τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Πρόκειται για μια μοιραία και αναπόφευκτη δημιουργία αντιμαχόμενων πλευρών. Και όλα αυτά, στον 21ο αιώνα, που βάσιμα δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό μήπως η ανθρωπότητα ξεφύγει για τρίτη φορά.
Γ.Δ.


Ζούμε κρίσιμες στιγμές Ι
Συνεχίζοντας το ίδιο θέμα και για να επιβεβαιώσω του «λόγου το αληθές», δημοσιεύω αποσπάσματα δηλώσεων του Δημ.Καιρίδη. είπε:
«Ο κόσμος ξαναμοιράζεται, αυτή τη στιγμή ζούμε στιγμές παραμονής Α΄Παγκόσμιου Πολέμου», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι είναι άλλο οι αραβικές κυβερνήσεις και άλλο η αραβική μάζα, τα δύο δεν πηγαίνουν μαζί απαραίτητα».
Γ.Δ.


Ζούμε κρίσιμες στιγμές ΙΙ
«Και ιδίως σε τέτοιο καιρό έντασης, μπορεί οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να ισορροπήσουν στο φιλοδυτικό τους προσανατολισμό, αναφέρομαι στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτές οι εικόνες όσο θα πολλαπλασιαστούν από τη Γάζα και όσο η ανθρωπιστική κρίση θα κορυφώνεται, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό», εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Εδώ δεν μιλάμε μόνον για την Παλαιστίνη, δεν μιλάμε μόνο για τη Γάζα, τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστινίους ή τη Δυτική Όχθη, μιλάμε για την Αίγυπτο, μιλάμε για μία χώρα 110 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη πιεστεί πάρα πολύ από την επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μισοί Αιγύπτιοι δυσκολεύονται να βρουν ψωμί, έχει 9 εκατομμύρια πρόσφυγες στα νότια, που έχουν έρθει από το Σουδάν, το Νταρφούρ, από την Ερυθραία», συνέχισε ο Δημήτρης Καιρίδης.
«Ο κόσμος ξαναμοιράζεται, αυτή τη στιγμή ζούμε στιγμές παραμονής Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατέληξε ο υπουργός…
Γ.Δ.


Προσοχή στο χύμα λάδι
Επανέρχομαι στο θέμα του λαδιού για ενημέρωση και κυρίως προειδοποίηση. Πιάστηκαν στον Έβρο κάποιοι πονηροί κερδοσκόποι που πωλούσαν τενεκέδες λάδι σε τιμές σχετικά φθηνότερες απ’ ότι φέτος ισχύουν. Το γεγονός πονήρεψε κάποιους και το έψαξαν το θέμα.
Και τι διαπιστώθηκε; Ότι αντί για γνήσιο, κανονικό λάδι αγόρασαν λάδι νοθευμένο με βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο και σπορέλαιο. Πάλι καλά που δεν περιείχε και λάδι για τα αυτοκίνητα!
Λοιπόν, μεγάλη προσοχή στην αγορά χύμα λαδιού. Φέτος το λάδι είναι λιγοστό πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά  λόγω ακαρπίας, δηλαδή καιρού, γι’ αυτό τα μάτια σας ανοιχτά αγαπητοί όσοι προμηθεύεστε λάδι χύμα σε τενεκέδες.
Τέλος, φίλος από χωριό του νομού μας, με ενημέρωσε και πώς στήνουν την κομπίνα οι απατεώνες. Στο φορτηγάκι τους έχουν έναν τενεκέ καλό λάδι, κι ένα μπουκάλι με το λάδι αυτό. Για να πείσουν τους ανυποψίαστους, τους δίνουν να δοκιμάσουν από το λάδι το καλό.
Πείθεται ο αγρότης από την γεύση και την εικόνα και αγοράζει έναν ή περισσότερους τενεκέδες. Αργότερα, στο σπίτι διαπιστώνει την κομπίνα αλλά ήδη είναι αργά.
-Προσοχή λοιπόν μεγάλη.
Γ.Δ.


Θέμα πρόληψης
Το θέμα το γνώριζα πως βρισκόταν σε εξέλιξη και πως ήταν μια πρωτοβουλία μεταξύ της Δασικής Υπηρεσίας Ξάνθης και της Πυροσβεστικής. Το αποτέλεσμα; Να διατεθούν και τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της ορεινής περιοχής πέντε υδατοδεξαμενές για τις ανάγκες της αντιπυρικής θωράκισης.
Έτσι, οι νέες υδατοδεξαμενές 2 ανοιχτού τύπου και 3 κλειστού, θα ανεφοδιάζουν τα εναέρια μέσα  (ελικόπτερα), αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα.
Έτσι, η πυρόσβεση καθίσταται πλέον άμεση και έγκαιρη.
Και κάτι τελευταίο. Στην ορεινή περιοχή υπάρχουν υδατοδεξαμενές οι οποίες μετά από τη συντήρηση που θ’ακολουθήσει , θα συμπληρώσουν κι αυτές το δίκτυο πυροπροστασίας. Κι αυτή η πρωτοβουλία γίνεται με τη συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας.
-Αυθόρμητα λοιπόν αναφέρω ένα μεγάλο «Μπράβο» για την προσπάθεια πρόληψης εκ μέρους των δύο υπηρεσιών.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…