Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι»

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι»

0
kypourgos

Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, κάνοντας την Ξάνθη μια μουσική αγκαλιά

Χ. Δημαρχόπουλος: «Πέρυσι στην Ξάνθη γεννήθηκε ένα παιδί. Προσπαθήσαμε όλοι φέτος να του δώσουμε τη δυνατότητα να κάνει τα πρώτα του βήματα»

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» με την συμμετοχή Μουσικών Σχολείων. Στην πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη, της Υφυπουργού Μ-Θ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του Δήμαρχου Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και τους επισκέπτες. Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «αυτές τις μέρες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά, μια μεγάλη ορχήστρα, ένα αδιαίρετο σύνολο, αλλά ταυτόχρονα κοινωνοί του έργου του οικουμενικού Μάνου. Δίνουμε βήμα στα νέα παιδιά για να εκφραστούν, διότι μέλημά μας είναι η ενθάρρυνση της νέας γενιάς, για να μετατρέψει τα όνειρά της σε πράξη ζωής. Σε αυτή την πόλη, που ξέρει να δημιουργεί με πρωταγωνιστές πάντα τους κατοίκους αυτού του τόπου, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε συναισθήματα και εθελοντική διάθεση, μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε την ψυχή μας, μέσα από την μουσική».

Μάγεψαν Σ. Γιαννάτου και Β. Γισδάκης

Η εκδήλωση του Σαββάτου έφερε τον τίτλο «Όνειρο παιδιών της γειτονιάς» με τους μαθητές να ερμηνεύουν έργα του Μάνου και να συνοδεύουν τους γνωστούς ερμηνευτές Σαβίνα Γιαννάτου και Βασίλη Γισδάκη. Μια γλυκιά μελαγχολία με την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι να πλαισιώνεται στην αρχή και από ένα ηχητικό απόσπασμα του ίδιου, καθώς και από τις εντυπώσεις των μαθητών που πήραν μέρος πέρυσι στην πρώτη χρονιά αυτής της μουσικής γιορτής, όση ώρα στο πιάνο έπαιζε η Ευγενία Καρλάφτη. Σημαντική η συμβολή του παρουσιαστή Παναγιώτη Σωτηρόπουλου και της αφηγήτριας Αναστασίας Κελίδου, που με τις παρεμβάσεις τους μας εισήγαγαν στον χωροχρόνο του Μάνου Χατζιδάκι.

Μια πόλη… συναυλία

Οι χίλιοι περίπου μαθητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ από 22 μουσικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, πέρα από την εμπειρία του ταξιδιού, της ξενάγησης στο σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις και της ευκαιρίας να παίξουν στο πιάνο που πρωτόπαιξε ο ίδιος ο συνθέτης, προσφέρουν για πέντε μέρες στο φιλόμουσο κοινό της Ξάνθης την συμμετοχή στην μουσική τους φρεσκάδα, παίζοντας σε πολλά σημεία της πόλης και παρουσιάζοντας πρωτότυπα μουσικά δρώμενα. Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα επίπονο και επιβαρυμένο, που αφήνει τους μαθητές με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και μια μεγάλη εμπειρία, αφού συμμετέχουν σε κοινές πρόβες και σεμινάρια με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές, όπως ο Νίκος Κυπουργός, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Φωτεινή Δάρρα κ.ά. Η φετινή σύμπραξη και σχολείων από την Τουρκία και την Βουλγαρία ανεβάζει το επίπεδο του Φεστιβάλ και δημιουργεί αυξημένες οργανωτικές απαιτήσεις.

Ανταπόκριση του κόσμου στο μουσικό κάλεσμα των μαθητών

Ξεχώρισαν, κατά κοινή ομολογία, οι εμφανίσεις του Μουσικού Σχολείου Πειραιά με ένα προσεγμένο μουσικο-θεατρικό δρώμενο βασισμένο στην ‘’Οδό Ονείρων’’, αλλά και η συναυλία του Avni Akyol Licesi από την Κωνσταντινούπολη, που εμφανίστηκε την Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Γενισέα. Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή του κόσμου στις υπαίθριες μουσικές εμφανίσεις των μαθητών σε επτά διαφορετικά σημεία στην πόλη, που μαζί με τους μαθητές των τοπικών σχολείων καταχειροκρότησαν τα άρτια σε εκτέλεση προγράμματα των μελλοντικών μουσικών. Μέχρι την Τετάρτη, λοιπόν, σε κάθε γωνιά της Ξάνθης θα αντηχούν ποιοτικές μουσικές για όλα τα γούστα, από τις μαθητικές ορχήστρες και χορωδίες. Η καρδιά της μουσικής χτυπάει στην Ξάνθη υπό το άγρυπνο βλέμμα του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 11ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου στη ΦΕΞ

Από την 1 έως τις 7 Ιουλίου στον Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» Η Φ…