Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων»: Όλα έτοιμα για τον μεγάλο θεσμό

«Ξάνθη – Πόλις Ονείρων»: Όλα έτοιμα για τον μεγάλο θεσμό

0
synenteuksi polis oneiron17

Τα Μουσικά Σχολεία ετοιμάζονται για το τριήμερο που πλημμυρίζει την Ξάνθη με μουσική και μαθητές από την Ελλάδα και τις γύρω χώρες

Συνδιοργανωτής και χορηγός του θεσμού φέτος η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με 25.000 ευρώ

Ένας από τους πλέον αγαπημένους θεσμούς της πόλης αναδεικνύεται το φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων» με τους μαθητές των μουσικών σχολείων να καταφτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από την Τουρκία και τα Βαλκάνια για να τιμήσουν τον Μάνο Χατζιδάκι στην γενέτειρά του. Μια μουσική διοργάνωση που απαιτεί προετοιμασία και συνεργασία πολλών φορέων, οι οποίοι και παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ξάνθης.

Χ. Δημαρχόπουλος: «Ο θεσμός επάξια μπορεί να χαρακτηριστεί τρίτος πολιτιστικός πόλος της Ξάνθης»

afisa polis oneiron17Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τόνισε ότι η λέξη φεστιβάλ είναι μικρή και λίγη γι’ αυτό που έχει φτάσει να είναι σήμερα ο θεσμός «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων», σημειώνοντας ότι μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί ως ο τρίτος πολιτιστικός πόλος της Ξάνθης μετά το Καρναβάλι και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. «Δεν είναι μικρό πράγμα μουσικά σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να έχουν ως σημείο αναφοράς την γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι. Θεωρήσαμε ότι ως θεσμός έπρεπε να ενισχυθεί, καθώς η Ξάνθη επενδύει χρόνια τώρα στον πολιτισμό και σκεφτήκαμε ότι αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε. Φέτος οι προσπάθειες του Μουσικού Σχολείου, του Κέντρου Πολιτισμού και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στηρίζονται, κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Ξάνθης και ομόφωνης απόφασης της ΚΕΔΕ να υιοθετήσει αυτό τον θεσμό, όχι μόνο σε επίπεδο συνδιοργάνωσης, αλλά και με την χορηγία ενός ποσού της τάξεως των 25.000 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ευχαριστώντας τους εκατοντάδες εθελοντές, το Μουσικό Σχολείο, τους γονείς και τους μαθητές, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης που θέτει υπό την αιγίδα της τον θεσμό με το υπουργείο Πολιτισμού να αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της δράσης αυτής, αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ που παρακολουθούν και προβάλουν κάθε ‘’ανάσα’’ πολιτισμού της πόλης, ο Δήμαρχος Ξάνθης μνημόνευσε δύο ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία του θεσμού. Κατ’ αρχάς τον εμπνευστή και προηγούμενο διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, Γιάννη Κακάρα, αλλά και τον γνωστό συνθέτη Νίκο Κυπουργό, που τρία χρόνια προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στους μαθητές.

Γ. Τζάστας: «Ένας ισχυρά παιδαγωγικός θεσμός, εκτός από πολιτιστικός»

Ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Γεώργιος Τζάστας, ανέφερε την διπλή του ιδιότητα ως Ξανθιώτη και ως εκπροσώπου του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κεραμάρη. Τόνισε ότι ο θεσμός πέρα από άκρως πολιτιστικός είναι και ισχυρά παιδαγωγικός. «Μαθητές και καθηγητές έρχονται εδώ και βάζουν ο καθένας το δικό του λιθαράκι, ανταλλάσσουν μεράκια και εμπειρίες. Και ας μη ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης υπάρχουν και σεμιναριακά μαθήματα, οπότε εκτός από σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, είναι και πολύ σπουδαίο εκπαιδευτικό γεγονός. Η συμμετοχή και των όμορων χωρών δείχνει ότι ο θεσμός αυτός σταδιακά ξεφεύγει από τα όρια της περιοχής μας», είπε ο ίδιος. Με την ευκαιρία, ο Δήμαρχος Ξάνθης ζήτησε την μεσολάβηση του κ. Τζάστα ώστε να διευκολυνθούν οι μαθητές των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας και να μπορέσουν να μεταβούν στην Ξάνθη τις μέρες των εκδηλώσεων.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις και καινοτομίες

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Παναγιώτης Κουτάκης, θεώρησε την συνέντευξη μια πρόγευση για το τι θα ζήσει η πόλη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου. Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ με διαφορετικά μουσικά σχολεία, με την έννοια ότι θα παίξουν σχολεία που δεν έχουν επισκεφθεί ξανά την Ξάνθη, όπως το μουσικό σχολείο Βόλου που θα ανοίξει την πρώτη μέρα τις εκδηλώσεις, και το μουσικό σχολείου Ιλίου. Θα εμφανιστούν σχολεία που τιμούν τον θεσμό για τέταρτη συνεχή χρονιά, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα και η Άρτα. Τόνισε ότι μπορεί παρόμοιο φεστιβάλ να μην υπάρχει στην χώρα, αλλά ο ανταγωνισμός κάθε χρόνο μεγαλώνει με πολλές παρόμοιες διοργανώσεις. «Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε, προσθέτοντας τις ιδέες που υπάρχουν, γι’ αυτό και φέτος θα δείτε διαφορετικά πράγματα. Κατ’ αρχάς μερικούς εκπληκτικούς μουσικούς, τους οποίους θα μπορέσει να απολαύσει και ο κόσμος. Για παράδειγμα, τα σεμινάρια το βράδυ της 28ης Απριλίου θα είναι ανοιχτά για όλους. Θα έχουμε αρκετές έντεχνες σκηνές, όπερα για πρώτη φορά, το θεατρικό μιούζικαλ από το σχολείο Πειραιά που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, συμφωνική μουσική, αλλά και διαφορετικά ακούσματα από τα σχολεία της Κέρκυρας και της Λευκάδας. Το κύριο πρόβλημα είναι το θέμα των καταλυμάτων, το οποίο την επόμενη χρονιά θα πρέπει να λυθεί νωρίτερα, γιατί κάποια σχολεία αναγκαστικά διαμένουν εκτός νομού», δήλωσε ο κ. Κουτάκης.

Αφιέρωμα στον Δήμο Μούτση και κορυφαίοι μουσικοί κάθε βράδυ

Η καθηγήτρια μουσικής του σχολείου, Ηρώ Παυλοπούλου, μίλησε για το πρόγραμμα, λέγοντας πως το φεστιβάλ ξεκινάει με ένα αφιέρωμα στον πολύ γνωστό συνθέτη Δήμο Μούτση, το οποίο ανέλαβε το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Τα καθημερινά βιωματικά εργαστήρια θα είναι υψηλού επιπέδου με κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Νίκος Τουλιάτος με τον συνεργάτη του Simone Mongelli, οι οποίοι θα αυτοσχεδιάσουν πάνω στα κρουστά σε ρυθμούς που θα συνοδεύσουν την τελετή λήξης του φεστιβάλ, όπου θα συμπράξουν όλα τα σχολεία. Κάθε βράδυ μετά τις πρόβες θα υπάρχουν και εργαστήρια με τον κ. Τουλιάτο στα κρουστά, τον Τάκη Μπαρπέρη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Βαγγέλη Κοντόπουλο στο μπάσο και τον Νεκτάριο Παπαγεωργίου στο κλαρίνο.

Ο εθελοντισμός συνεχίζει να είναι η ‘’καρδιά’’ του θεσμού

Από την πλευρά της η κα Ελένη Φωκίωνος, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, δήλωσε πως θα στηρίξουν ολόψυχα τον θεσμό και θα είναι δίπλα στα παιδιά και τον διευθυντή με την εθελοντική τους προσφορά. Από την πλευρά των εθελοντών, που είναι και οι αφανείς ήρωες του θεσμού, ο κ. Καρκάνης σημείωσε ότι φέτος θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 εθελοντές, οι οποίοι ευελπιστεί να βρεθούν. Έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση για την Δευτέρα 27 Μαρτίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, ώστε να γίνει καταμερισμός των εργασιών, καθώς η κάθε ομάδα εθελοντών αναλαμβάνει από ένα σχολείο, προκειμένου να καλύψει κάθε ανάγκη του αλλά και τις μετακινήσεις στα διάφορα σημεία. Σε θετικό κλίμα και με δήλωση ετοιμότητας από όλους, παρουσιάστηκε και η αφίσα του φετινού θεσμού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…