Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εργατική Πρωτομαγιά, από την διεκδίκηση στον εκφυλισμό

Εργατική Πρωτομαγιά, από την διεκδίκηση στον εκφυλισμό

0
poreia protomagia-web

Τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ξάνθη με 3 συγκεντρώσεις και 2 πορείες

Ικανοποίηση από την συμμετοχή με ανάγνωση… ‘’Επιτάφιου’’ του Γιάννη Ρίτσου

Επιτυχημένη έκριναν οι συμμετέχοντες την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ξάνθη. Στο Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, απλοί πολίτες αλλά και πολιτικοί για τον εορτασμό της αιματοβαμμένης επετείου αγώνων των εργαζομένων, που ξεκίνησαν πριν από 130 χρόνια. Το κάλεσμα έγινε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης και στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος του Κέντρου, Άγγελος Μπεμπεκίδης, κάνοντας αναφορά στους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων, καθώς και ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Βασιλειάδης, που σημείωσε ότι η προσπάθεια και ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση, ακόμη και μετά το σοκ των μνημονιακών πολιτικών. Παρών στην συγκέντρωση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα των εργατικών διεκδικήσεων, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, ήδη από την πρώτη μέρα, ξεκίνησε την σταδιακή αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των αδυνάτων.

Τρία μέτωπα συγκέντρωσης και δύο πορείες

Η συμμετοχή στην επετειακή εκδήλωση δεν διαφοροποιήθηκε από τα τελευταία χρόνια, με τους πολίτες να συγκεντρώνονται στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις λίγο μετά τις 10 το πρωί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Αντίστασης, της ΚΕΕΡΦΑ, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως η ΣΕΚΑΠ, το ΙΓΜΕ, το ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ κ.α. Παρόντες επίσης, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Χατζηθεοδώρου, και συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς και εργασιακούς χώρους της Ξάνθης. Κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και έχοντας στα χέρια τους κόκκινα γαρίφαλα, οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εργατικό Κέντρο ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που ολοκληρώθηκε ειρηνικά λίγη ώρα αργότερα, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώνονταν την ίδια ώρα στην Κεντρική Πλατεία, πραγματοποιώντας δική τους κινητοποίηση και πορεία. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και μέλη αριστερών οργανώσεων στην Πλατεία Ελευθερίας, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν με τους διαδηλωτές από το Εργατικό Κέντρο.

Ρίτσος, Σπάις και εργατικά τραγούδια

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης έγινε ανάγνωση από το έργο «Ο επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου, καθώς και της απολογίας του Αυγούστου Σπάις, ενός από τους ηγέτες της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο το 1886. Ακολούθησε καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της γραμματείας Ξάνθης της Π.Α.Σ.ΕΒΕ ο Παναγιώτης Κούδας, καλώντας τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να γυρίσουν την πλάτη στην κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και να χαράξουν αγωνιστικό δρόμο κόντρα στα μονοπώλια και τις πολιτικές που τα υπηρετούν. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και μέλος της γραμματείας Ξάνθης του Π.Α.Μ.Ε, Παναγιώτα Ρόιδου.

80 χρόνια μετά την πανεργατική εξέγερση στην Θεσσαλονίκη και 40 χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη, μετά τη δικτατορία, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση το 1975, οι χωριστές συγκεντρώσεις συνεχίζονται από το 1978 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλη κάμψη και δημιουργώντας πλέον μία επέτειο σημειολογίας για τους περισσότερους.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…