Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν έχει «ψωμί» το στάρι φέτος!

Δεν έχει «ψωμί» το στάρι φέτος!

0
alonisma

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα

 

Η περισσότερη παραγωγή προορίζεται για ζωοτροφές. Οι έμποροι αγοράζουν με 13 λεπτά τελική τιμή

 
 
Για ζωοτροφές προορίζονται τα περισσότερα στάρια του νομού μας αφού η παρατεταμένες βροχοπτώσεις είχαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητά τους. Ακόμη και ο χρόνος του θερισμού …χτύπησε πίσω αφού οι βροχές τέλη Ιούνη συνεχίζονται και παρεμποδίζουν το έργο των θεριζοαλωνιστικών μηχανών. Έτσι ελάχιστα χωράφια έχουν αλωνιστεί και αυτά απέδωσαν ισχνή και …υγρή παραγωγή, άλλο ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς που φοβούνται ότι από την πολύ υγρασία μήπως ψειριάσει η παραγωγή τους και χάσουν κι εκείνα τα λίγα λεφτά που θα έπαιρναν από την πώληση τους.
 
Χαμηλή ποιότητα και ποσότητα – Προβληματική σιτοχρονιά
Για προβληματική σιτοχρονιά κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηευλευθεριάδης και δηλώνει μη ικανοποιημένος από την ποιότητα των σιτηρών. Η ΕΑΣ παίρνει στάρια εδώ και 15 μέρες με ανοιχτή τιμή καθώς ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί οι τιμές που είναι συνάρτηση της χρηματιστηριακής τιμής του σιταριού, της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και της ποιότητας. Να σημειώσουμε ότι οι μεγάλοι Αλευρόμυλοι για να αγοράσουν πρέπει τα σιτάρια να έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό γλουτένης για να είναι κατάλληλα για ψωμί, ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν πληρούν φέτος τα σιτάρια στην πλειοψηφία τους λόγω της βροχής. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Χατζηευλευθεριάδης κάποιοι έμποροι αγοράζουν με 13 λεπτά τελική τιμή ενώ πέρσι η ΕΑΣ έδωσε 18 λεπτά τιμή στους παραγωγούς, ποσό που κάλυπτε μόνο το κόστος: «Δεν ήταν καλή χρονιά για τα στάρια η φετινή. Απ’ αυτά που αλωνίστηκαν φαίνεται ότι είναι πειραγμένα από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Έχει παρουσιαστεί σκωρίαση και διάφορες μυκητιάσεις. Μάλλον θα πάνε για ζωοτροφές και αυτό σημαίνει ότι θα πωληθούν σε χαμηλή τιμή. Για τιμές ακόμη δεν ξέρουμε. Είμαστε σε αναμονή. Στο επόμενο 10ήμερο που θα ολοκληρωθεί ο αλωνισμός θα δούμε ποια είναι η ζήτηση και πως θα διαμορφωθούν οι τιμές. Η ΕΑΣ παραλαμβάνει με ανοιχτή τιμή…», αναφέρει ο κ. Χατζηευλευθεριάδης.
 
Και μη χειρότερα φέτος με τα στάρια
«Αλωνίζουμε αλλά και μη…χειρότερα», λέει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη φετινή παραγωγή τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα: «Στο κάμπο έχουν πειραχθεί όλα τα στάρια και μάλλον θα πάνε για ζωοτροφή επειδή η ποιότητα είναι κάκιστη. Στα υψώματα σε Άβδηρα – Μυρωδάτο είναι κάπως καλύτερα Μέχρι στιγμή οι τιμές είναι 10 – 13 λεπτά. Δεν υστερούν μόνο σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα. Αλωνίζουμε 250 – 350 κιλά το στρέμμα ενώ τις καλές χρονιές ένα στρέμμα αποδίδει έως και 700 κιλά. Είμαστε όλοι «μαγκωμένοι» γιατί και οι άλλες παραγωγές πειράχτηκαν όπως οι ηλιόσποροι και τα καλαμπόκια. Μας έκανε μεγάλη ζημιά ή βροχή. Μόνο στα κριθάρια όσοι έχουν συμβολαιακή γεωργία με ζυθοποιίες θα πάρουν τιμές», τονίζει ο κ. Δαλάτσης.
Ικανοποιητική η διεθνής παραγωγή
Σ’ ότι αφορά την διεθνή παραγωγή καθώς το σιτάρι είναι χρηματιστηριακό προϊόν κρίνεται «ικανοποιητική». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών (Copa-Cogeca), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών-μελών θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα, τόσο από πλευράς στρεμματικής απόδοσης όσο και ποιότητας.
Ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής μαλακού σιταριού κατά 2,7% συγκριτικά με πέρυσι, που αντιστοιχεί σε 136.200.000 τόνους, ενώ ελαφρά μειωμένη κατά 0,4% είναι αυτή του κριθαριού.
 
Η Ουκρανία
Η μείωση ή η απάλειψη των δασμών για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων προς την ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ από τις 23 Απριλίου -με αφορμή την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία-, αναμένεται να επηρεάσει θετικά την ενίσχυση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα και τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των Ουκρανών εξαγωγέων από τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, βραχυπρόθεσμα η θετική επίδραση θα είναι περιορισμένη, τα αποτελέσματα ωστόσο θα φανούν μακροπρόθεσμα, τόσο για την Ουκρανία όσο -κυρίως- για τις άλλες χώρες που θα εισάγουν αυτά τα προϊόντα – ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@emrpos.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επτά μέτρα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης

Απαιτούνται αποφάσεις για προστασία των αγροτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τρίτων χω…