Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Χτύπησαν το χέρι» γιατί τους στερούν τη δημοσίευση των δημοπρασιών

«Χτύπησαν το χέρι» γιατί τους στερούν τη δημοσίευση των δημοπρασιών

0
oikonomiki_1-empros

Οι εκδότες Καρυπίδης – Βλαχόπουλος υπέβαλλαν ένσταση γιατί ο δήμος δεν δημοσιεύει στον τοπικό Τύπο το σύνολο των δημοπρασιών

Κόντρα με τον Μπένη. Έθεσαν θέματα αδιαφάνειας. Πρόταση Βασιλούδη για συμμετοχή του δήμου στο «Κίνημα της πατάτας»  

Αντιμέτωποι και με αιχμές επί προσωπικού ήλθαν οι εκδότες των ημερήσιων εφημερίδων , Σταύρος Καρυπίδης (XanthiNews) και Σταύρος Βλαχόπουλος («Φωνή της Ξάνθης» με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής αντιδήμαρχο Κώστα Μπένη κατά τη συνεδρίαση του σώματος την Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 1.30μ.μ.  
Ένσταση για τον τρόπο διαδικασίας εκμίσθωσης ακινήτων του δήμου
Αφορμής δοθείσης εκ των δύο θεμάτων  (1ο και 2ο) εντός ημερησίας διάταξης που αφορούσαν πλειοδοτικές φανερές δημοπρασίες για την εκμίσθωση 25 και 27 στεμμάτων στο αγρόκτημα Ιωνικού της τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου, οι δύο εκδότες προέβαλαν ένσταση εγγράφως και μάλιστα σημείωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά έχοντας και την υποστήριξη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων,  υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Ξάνθης με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου να βάλει πλαφόν στις δημοσιεύσεις δημοπρασιών και να δημοσιεύονται μόνο δημοπρασίες με μεγάλες μισθώσεις καταστρατηγεί τον ισχύοντα  νόμο (Ρουσόπουλου 2005) που προβλέπει την δημοσίευση στον τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα σε 2 ημερήσιες και 1 εβδομαδιαία εφημερίδα όλων των πλειοδοτικών δημοπρασιών του δήμου ανεξαρτήτου χαμηλού ή υψηλού  μισθώματος. Επίσης έθεσαν θέμα αδιαφάνειας και σκοπιμότητας και άφησαν προσωπικές αιχμές και εναντίον του κ. Μπένη, ότι επιδεικνύει μια παρελκυστική τακτική παρεμποδίζοντας την εξεύρεση μιας λύσης. Ο κ. Μπένης απάντησε ότι δεν είναι δικό του θέμα αλλά της νομικής υπηρεσίας η οποία θα αποφανθεί σύντομα και απάντησε στον κ. Καρυπίδη ότι δέχεται από τον ίδιο μια «σκαιότατη και άδικη επίθεση» μέσα από την εφημερίδα του. Επέμενε πάντως να συζητηθούν τα θέματα επειδή αφορούν αγροτεμάχια που έπρεπε ήδη να έχουν καλλιεργηθεί συνεπικουρούμενος σ’ αυτό και από τον κ. Τσεγγελίδη. Έτσι τα δύο αγροτεμάχια κατοχυρώθηκαν στον μοναδικό ενδιαφερόμενο με μίσθωση 21 ευρώ το στρέμμα για ένα χρόνο. Το γεγονός ότι υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και ότι η απόφαση κατοχύρωσης προκάλεσε επικριτικά σχόλια από τους δύο εκδότες στα οποία απάντησε ο κ. Τσεγγελίδης λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ότι σ’ όλη περιοχή είναι 15 καλλιεργητές και 15 κτηνοτρόφοι. Να σημειώσουμε ότι υπήρχαν άλλα δύο θέματα που αφορούσαν πλειοδοτικές δημοπρασίες και οι οποίες είχαν δημοσιευτεί,. Και σ’ αυτό που αφορούσε την εκμίσθωση χώρων για την τοποθέτηση 21 διαφημιστικών πινακίδων τύπου «ρακέτα» δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος στο δε δεύτερο που αφορούσε την εκμίσθωση του χώρου για αμμοληψίες στον Κόσυνθο προσήλθαν δύο εκπρόσωποι των εταιρειών Μακρίδη Α.Ε. και Αλέξανδρος Α.Ε.. Πλειοδότησε η εταιρεία «Αλέξανδρος» και πήρε τη δημοπρασία .   

Πρόταση Βασιλούδη για συμμετοχή του δήμου στο «Κίνημα της πατάτας»
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευση κ. Ηλίας Βασιλούδης πρότεινε ο δήμος να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια όπως κάνουν και άλλοι δήμοι (Γαλατσίου) και να δώσει τη δυνατότητα μέσα απ’ την γραμμή του δημότη να‘ ρθουν σε επαφή με παραγωγούς, να γίνουν παραγγελίες και να αγοράσουν σε κόστος παραγωγού τρόφιμα όπως πατάτες , ρύζι ή λάδι. Ο κ. Μπένης του απάντησε ότι ο δήμος δεν μπορεί να εμπλακεί στο εμπορικό κομμάτι και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραχωρήσει ένα χώρο ώστε να γίνει αυτή η αγοραπωλησία. Επίσης ο κ. Βασιλούδης πρότεινε να δοθεί παράταση πέραν των 5 ημερών που τους έδωσε η τεχνική υπηρεσία του δήμου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την κυκλοφοριακή μελέτη καθώς δεν είναι αρκετός για να κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις μέσα σ’ αυτό το διάστημα.

Εισαγγελέας για τον ρομποτικό κάδο
Στα εκτός ημερησίας εγκρίθηκε ποσό των 450 ευρώ για την αγορά αισθητήρων στον ρομποτικό κάδο και στο θέμα αυτό εξέφρασε την αντίδρασή του ο κ. Βασιλούδης ο οποίος ψήφισε λευκό σημειώνοντας ότι έχει αρνητική άποψη για την λειτουργικότητα  και την αισθητική του κάδου. Στο σημείο αυτό ο κ. Μπένης ενημέρωσε το σώμα ότι το προηγούμενο Δ.Σ. έχει κληθεί από τον εισαγγελέα να απολογηθεί γιατί ψήφισε ομόφωνα και στο αντίτιμο των 79.000 ευρώ την αγορά του κάδου ενώ άλλοι δήμοι τον έχουν αγοράσει φτηνότερα. Επισημάνθηκε δε ότι η εγγύηση για τον κάδο έχει λήξει και ότι τα ηλεκτρονικά κομμάτια δεν έχουν εγγύηση. Τέλος εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για το έργο: «Προμήθεια εξοπλισμών ειδικών σχολείων»  ύψους 470.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…