Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

0

 

Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό – Τι δήλωσε στο  «Ε» για τον  ΝΟΚ και την εκτός σχεδίου δόμηση

 

Ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτηρίων

 

Ο ρόλος του ΤΕΕ, το έργο, οι παρεμβάσεις και το αποτύπωμα των 100 χρόνων από την ίδρυσή του στην ανάπτυξη της χώρας,  αναδείχθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Απεύθυναν χαιρετισμό, αναδεικνύοντας παράλληλα επίκαιρα πολεοδομικά ζητήματα τοπικού χαρακτήρα που αφορούν τους μηχανικούς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του  ΤΕΕ Θράκης Ηλίας Παπασταυριανίδης, ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης και ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ στο «Ε» για τον  ΝΟΚ και την εκτός σχεδίου δόμηση

Στο περιθώριο της εκδήλωσης το «Ε» έθεσε ερωτήματα στον κ. Στασινό που αφορούν επίκαιρα θέματα όπως η αλλαγή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με βάση τον συντελεστή δόμησης και τον καθορισμό τους ύψους των κτηρίων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ, καθώς επίσης και για το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την τροπολογία του ΝΟΚ ο κ. Στασινός σημείωσε: «Ως συνήθως στην χώρα μας υπερβάλλουμε. Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός υπάρχει από το 2012. Μετά από 12 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε στο ύψος. Επομένως έχει δημιουργηθεί ένας ντόρος χωρίς πραγματικά ιδιαίτερο αντικείμενο εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις. Έχουν εκδοθεί χιλιάδες άδειες και έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε ελάχιστες. Το υπουργείο παρενέβη τώρα για να βάλει ένα ξεκάθαρο όριο στο ανώτερο όριο του ύψους και καλώς έκανε, ώστε να μην υπάρχει η παραφιλολογία που υπήρχε τον τελευταίο καιρό».

Υπενθυμίζουμε ότι το όριο που με βάση τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα έχουν κλιμακωτή διάρθρωση για συντελεστή 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χτίζεται επιπλέον ένας όροφος. Για συντελεστή από 0,8 έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα και για τις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το επιτρεπόμενο ύψος θα είναι επιπλέον 3 μέτρα.

Γ. Στασινός: «Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια πρέπει να προσδιορίσουν τι κτίζεται και τι όχι στην εκτός σχεδίου δόμηση»  

Ο κ. Στασινός τοποθετήθηκε και για την εκτός σχεδίου δόμηση και για το πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού που υλοποιεί το ΤΕΕ:  «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός προβλέπεται στο σύνταγμα του 1975, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να τον υλοποιήσει. Βρήκε  400 εκ. ευρώ, ανέθεσε στο ΤΕΕ όλη την διαδικασία, το ΤΕΕ έκανε τους διαγωνισμούς και έχουμε αυτή τη στιγμή αναδόχους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για να κάνουν τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Κατά την άποψη μου, αυτά πρέπει να προσδιορίσουν τι κτίζεται και τι όχι στην εκτός σχεδίου δόμηση.  Αυτά θα ολοκληρωθούν σε 3 – 4 χρόνια επομένως ας κάνουμε υπομονή να δούμε τι θα προβλέπουν τα τοπικά πολεμικά σχέδια που θα εγκριθούν και από το συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να υπάρχει ασφάλεια Δικαίου και μέχρι τότε κατά την άποψή μου όσοι έχτιζαν μέχρι σήμερα να μπορούν να χτίσουν και στην συνέχεια». Κατά την εκδήλωση τόσο από τον κ. Στασινό όσο και τους υπόλοιπους ομιλητές αναδείχθηκαν σημαντικά έργα του ΤΕΕ, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός χάρτης, το εθνικό μητρώο υποδομών, η ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των Πολεοδομιών, τα πολεοδομικά σχέδια σ’ όλη τη χώρα και κάτι πολύ σημαντικό που αφορά την ανθεκτικότητα όλων των περιοχών. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο κ. Στασινός ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος σ’ όλα τα σχολεία νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα, ένα πρόγραμμα που υλοποιεί το ΤΕΕ.

Το θετικό αποτύπωμα του ΤΕΕ Θράκης  

Ειδικότερα μιλώντας για τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ Θράκης ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης κ. Παπασταυριανίδης ανέφερε ότι σε συνεργασία με το ΔΠΘ έχει παραχωρηθεί χώρος για τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής και δρομολογείται η υλοποίηση του προγράμματος για την ενίσχυση των προσόψεων των κτηρίων στην Παλιά Πόλη. Ο  πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Λουρίκας ανέφερε πως επί της θητείας του κ. Στασινού έχουν γίνει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις του ΤΕΕ καθώς και σωστή οικονομική διαχείριση που έχει σαν αποτέλεσμα ένα θετικό πλεόνασμα. Θύμισε δε τη δύσκολη εποχή για τον κλάδο των μηχανικών και τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ Θράκης στη διαμόρφωση του Πορίσματος της Διακομματικής: «Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να ορθοποδήσουμε, να θυμίσουμε τον ρόλο μας με παρεμβάσεις στα τοπικά πράγματα. Καταφέραμε με 9 μόνιμες επιτροπές να οριστικοποιήσουμε το τελικό πόρισμα της Διακομματικής.». Ο γενικός γραμματέας ΤΕΕ Θράκης κ. Ασημίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί στην ερμηνεία της νομοθεσίας και πόσο δυσκολεύονται πολλές φορές αν απαντήσουν στην απλή ερώτηση : «Που μπορώ να κατασκευάσω τι;». Ωστόσο σημείωσε πως έχει βελτιωθεί η λειτουργία στην ΥΔΟΜ Ξάνθης αλλά επιδέχεται και περαιτέρω βελτίωση. Αναφέρθηκε επίσης και στην εκτός σχεδίου δόμηση σημειώνοντας πως στην Ξάνθη έχουμε την ιδιαιτερότητα να έχουμε μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου και οικισμούς που στερούνται ορίου: «Είμαστε σαφώς σαν μηχανικοί υπέρ της δόμησης εντός σχεδίου, έχουμε οργανώσει ομάδες ελέγχου των ΥΔΟΜ.  Είδαμε ότι αποδίδει και ότι έχουμε βελτίωση. Περιμένουμε ωστόσο μεγαλύτερη βελτίωση».

Την έναρξη του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτηρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ρόλου του μηχανικού: «Η ανάπτυξη που έχουμε οφείλεται στους μηχανικούς. Ο μοναδικός επιστήμονας που συνδέεται με την καθημερινότητα του πολίτη είναι ο μηχανικός. Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το αύριο της χώρας». Ανέφερε ακόμη πως το ΤΕΕ έχει εισέλθει στην εποχή του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού και όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά, γεγονός που διευκολύνει τον μηχανικό στην διεκπεραίωση των υποθέσεων του. Επίσης σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός χάρτης που ήταν μια δική του ιδέα που κατέθεσε το 2018, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης με 45 εκ. ευρώ και πλέον υπάρχει μια βάση δεδομένων. Τέλος επεσήμανε πως ολοκληρώνεται το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος ανθεκτικότητας με το προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Λουκέτο» και φέτος στην κατασκήνωση των Αβδήρων

Πέντε χρόνια κλειστή…μάλλον οριστικά κλειστή! Ερημοποίηση των εγκαταστάσεων – Στερούνται δ…