Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

0

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος
Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη Δημοτική Αγορά και οι οποίοι διάβασαν το σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τετάρτης, έχω νέα.
Σύντομα θ’ ακολουθήσει νέο ρεπορτάζ, συμπληρωματικό, με απόψεις και άλλων επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν, θα υπάρξει η άποψη της δημοτικής αρχής, θα υπάρξουν απόψεις δημοτών, θα γίνει ιστορική αναφορά του κτηρίου, θα υπάρξουν παλιές φωτογραφίες και άλλα.
Σύντομα λοιπόν το τοπόσημο της Δημοτικής Αγοράς θα μας απασχολήσει εκ νέου.
Γ.Δ.


Ευκαιρία γνωριμίας
Και λίγα λόγια για τις επισκέψεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών που υποδεχόμαστε αυτές τις ημέρες.
Φίλος που δε μασάει τα λόγια του, μου είπε ότι οι επισκέψεις αυτές έχουν και μια θετική πλευρά αρκετά  σημαντική. Τους δίδεται οι ευκαιρία σε αρκετούς, να γνωρίσουν από κοντά τη Θράκη για την οποία απλά άκουγαν ή διάβαζαν κάπου-κάπου κάτι.
Τώρα έρχονται εδώ, μας συναντούν, διαπιστώνουν ότι και μεις έχουμε ίδια εμφάνιση μ’ αυτούς δεν είμαστε εξωγήινοι, μιλάμε ελληνικά, είμαστε φιλόξενοι μέχρι υπερβολής και γενικά τώρα που μας γνώρισαν έστω για λίγο, καλό είναι να’ ρθουν για περισσότερο χρόνο, να δουν τα μέρη μας, τις ομορφιές μας.
Γ.Δ.


Η καλή είδηση
Ήταν ένα παλιό παράπονο και ένα αίτημα το να μειωθεί το ποσοστό που κρατούν οι τράπεζες από τη συναλλαγή με POS. Μεταξύ μας, ήταν παράλογο για μια μικρή συναλλαγή όπου το κέρδος ήταν μικρό, να υπάρχει ποσό κράτησης που εξαφάνιζε το κέρδος.
Γι’ αυτό εξάλλου υπήρχαν τα παράπονα από τα περίπτερα και εν γένει από τις μικρές συναλλαγές.
Τελικά, το υπουργείο κατάλαβε το δίκαιο του αιτήματος και αποφάσισε να μειωθεί το ποσοστό των τραπεζών στο 50% για το ποσό μέχρι 10 ευρώ αγοράς ειδών.
Γενικά, το ποσοστό που κρατούν οι τράπεζες στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Γ.Δ.


Έρχεται ο Αυγενάκης
Μας συμπάθησε, είναι θέμα ευρωεκλογών, ότι κι αν είναι, τον Μάιο θα έχουμε και πάλι την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο υπουργός θα έρθει στις 13 Μαΐου για να συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα «Αγροτική πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση».
Την πληροφορία ανέφερε στα Μέσα Ενημέρωσης ο περιφερειάρχης Χριστ.Τοψίδης, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των ευρωεκλογών, όμως είναι και μία ευκαιρία για τους αγρότες να συνομιλήσουν με τον υπουργό για τα προβλήματά τους.
Το αν θα γίνει η εκδήλωση σε Ξάνθη ή Κομοτηνή θα το πληροφορηθούμε αργότερα.
Γ.Δ.


Σαλάμ Αλέκουμ


Μπορεί  να πέφτουμε κομμάτι μακριά από την Σαχάρα αλλά η σκόνη της ταξίδεψε και ως εμάς! Έφτασε ένα φύσημα δυνατού αέρα και γεμίσαμε. Έβρεξε κιόλας και τα αυτοκίνητά μας μοιάζουν παλιά και σκονισμένα! Την νιώθουμε και στον αέρα που αναπνέουμε που είναι βαρύς. Ειδικά όσοι έχουν κάποια ευαισθησία νιώθουν την διαφορά. Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο. Πριν 3 χρόνια η σκόνη είχε φτάσει ως την Γερμανία μας είπε ειδικός επιστήμονας. Δεν μιλάμε για την Αττική που μοιάζει με Ντουμπάι. Όλα θολά, τυλιγμένα σε μια υποκίτρινη αχλύ…σαν σε έρημο! Και το Ντουμπάι πριν λίγες μέρες έμοιαζε με Θεσσαλία επί Daniel! Πλημμυρισμένα τα πάντα στην χώρα που δεν βρέχει ποτέ! Τι άλλο από κλιματική κρίση είναι αυτά;
Μ.Ξ.


Έτοιμο το αρχαίο θέατρο Θάσου
Μετά από 11 χρόνια που ήταν κλειστό, το αρχαίο θέατρο Θάσου θα ξαναζωντανέψει. Από φέτος θα ανοίξει για το κοινό, θα είναι επισκέψιμο όπως και το Μουσείο.
Με την ευκαιρία της νέας περιόδου του θεάτρου, για τους νεότερους συμπολίτες, θα αναφέρω ότι δίδονταν παραστάσεις εκεί ενταγμένες στο Φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου τότε.
Σήμερα το Φεστιβάλ παρουσιάζει τις θεατρικές του παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Ίσως, λέω ίσως, στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιληφθεί και αυτό της Θάσου· για κάποιες παραστάσεις. Πάντως η επαναλειτουργία του είναι θετική εξέλιξη.
Γ.Δ.


Αρνητική εξέλιξη
Από την άλλη, αρνητική για αρκετά χρόνια τώρα, η εξέλιξη για το αρχαίο θέατρο Αβδήρων.
Υπήρξε ενδιαφέρον την περίοδο Τσολακίδη, Καραλίδη και Τσακίρη, υπήρξαν κάποιες πιστώσεις για επιφανειακές ανασκαφές και τομές οι οποίες σταμάτησαν γιατί βρέθηκαν 1-2 σκουριασμένες χειροβομβίδες από την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής. Με αφορμή αυτές τις χειροβομβίδες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος και το θέμα «θάφτηκε» και έτσι η υπόθεση «θέατρο Αβδήρων» ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον. Όπως φυσικά και για άλλα θέματα του δήμου Αβδήρων που επίσης θάφτηκαν στη λήθη από τους πρώην δημάρχους
Γ.Δ.


Λύκο είδες…
Δεν φτάνει που δεν έχουν βασικές υποδομές για τις συναλλαγές τους όπως ΕΛΤΑ, ΑΤΜ και πόσα άλλα οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Σταυρούπολης , δεν φτάνει που τα άγρια άλογα τους τρώνε τις καλλιέργειες και από πάνω δεν τους αποζημιώνει κανείς, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους …λύκους! Ναι τους λύκους που κάνουν βόλτα στα χωριά  και τρώνε ότι ζωντανό βρουν. Μάλιστα έχουν αφανίσει όλα τα αδέσποτα. Λύκοι να τρώνε σκυλιά! Κάποιοι μας μεταφέρουν τον φόβο τους. Κλείνονται στα σπίτια και δεν μπορούν να πάνε μια βόλτα μην έχουν κανένα συναπάντημα με λύκο. Μάλιστα κάποιοι που συνάντησαν μας είπαν ότι δεν δείχνει να φοβάται τον άνθρωπο και δεν φεύγει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αγριόσκυλα ή ημίαιμα. Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι.! Είναι πρωτοφανές τέτοια εποχή που έχει θηράματα στα βουνά οι λύκοι να κατεβαίνουν στα χωριά!
Μ.Ξ.


Η ώρα της τιμωρίας


Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων μεταφέρθηκαν την Τρίτη από αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι 67 συλληφθέντες, οπαδοί ομάδας, που συνελήφθησαν μετά από εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας για τη θανάσιμη επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο Ρέντη. Η μεταγωγή των συλληφθέντων έγινε με τέσσερα λεωφορεία.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι 63 κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν καθώς κατά τους ελέγχους που έγιναν χθες σε σπίτια και οχήματα στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν στην κατοχή τους πυροτεχνήματα και ναρκωτικά.
Ο Εισαγγελέας ποινικής δίωξης αφού μελετήσει την ογκώδη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικές αρχές μετά από εκτεταμένη έρευνα επρόκειτο να αποφασίσει για την απαγγελία κατηγοριών και τα αδικήματα που θα αποδοθούν.
Γ.Δ.


Επιστήμη σε προσκυνώ


Διαβάστε και θαυμάστε το υψηλό επίπεδο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, της γνωστής NASA.
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1 , το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος (NASA).
Το Voyager 1, το οποίο απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, δεν είχε στείλει αξιοποιήσιμα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την κατάστασή του από τον Νοέμβριο, εξήγησε η NASA. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της αποστολής μπορούν να στέλνουν εντολές στο σκάφος, που εκτοξεύτηκε πριν από 46 χρόνια κι εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.
Εξαιτίας προβλήματος σε έναν από τους υπολογιστές που ευθύνεται για τη μορφοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που μεταδίδει, το Voyager 1 έστελνε ακατανόητο κώδικα πίσω στη Γη. Οι μηχανικοί της NASA φαίνεται όμως πως κατάφεραν να βρουν λύση ώστε να είναι αναγνώσιμα τα δεδομένα.
Τα Voyager 1 και 2 ταξιδεύουν μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, μεταφέροντας σε χάλκινους επιχρυσωμένους δίσκους, συλλογή από ήχους και εικόνες της Γης.
Πώς λοιπόν να μην υποκλιθείς σε τέτοια επιστημονικά επιτεύγματα; Πώς;
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …