Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια Φωτεινή…γενιά στο Ευρωκοινοβούλιο

Μια Φωτεινή…γενιά στο Ευρωκοινοβούλιο

0
foteini-empros

24 μαθητές από την περιφέρειά μας εκ των οποίων 7 από την Ξάνθη θα γίνουν για ένα τριήμερο …ευρωβουλευτές

Στο πλαίσιο του προγράμματος «EUROSCOLLA» θα επισκεφτούν το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο εκπροσωπώντας τη χώρα μας

Τη λένε Φωτεινή, έχει …φωτεινά μάτια και αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση …ελπίδας, αισιοδοξίας από μια γενιά που μεγαλώνει μέσα στην γκρίζα, ζοφερή πραγματικότητα της κρίσης. Είναι μαθήτρια της β’ λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης και ένα από τα 7 παιδιά των Λυκείων της Ξάνθης και των 24 συνολικά της περιφέρειάς μας που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος EUROSCOLLA»  στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 22 Μαρτίου.

Με το «EUROSCOLLA» στο Στρασβούργο η νέα γενιά …Ευρωβουλευτών
Η περιφέρειά μας έχει επιλεγεί για 2η συνεχή χρονιά λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των μαθητών για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROSCOLLA» να εκπροσωπήσουν οι μαθητές από τα λύκεια και των 5 νομών της τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές απ’ όλες τις χώρες των κρατών –  μελών να γίνουν …ευρωβουλευτές για μια μέρα, προωθώντας έτσι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Θα μεταβούν στο Στρασβούργο στις 22 Μαρτίου και για ένα τριήμερο θα ξεναγηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα καταθέσουν προτάσεις και θα ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου σε θεσμικό επίπεδο.
Η επιλογή συμμετοχής των μαθητών γίνεται με κριτήρια τύπου ΑΣΕΠ καθώς ισχύει η μοριοδότηση από τις επιδόσεις των μαθητών καθώς και το ξενόγλωσσο επίπεδό της στην Αγγλική και Γερμανική. Παράλληλα οι μαθητές καλούνται να συναγωνιστούν και σε έκθεση με θέμα που για φέτος ήταν: «Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού ελλείμματος στην Ε.Ε.». Οι εκθέσεις αξιολογούνται από μια επιτροπή φιλολόγων της περιφέρειας που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό και ανάλογα με την επίδοση του μαθητού καθώς και τα κριτήρια που έχουν προαναφερθεί γίνεται η επιλογή.  
Η Φωτεινή και άλλα 6 Ξανθιωτάκια …πάνε Ευρωκοινοβούλιο
Η Φωτεινή Γιοβαννοπούλου όπως και 3 συμμαθήτριές της από το 1ο ΓΕΛ επιλέχθηκαν για τον υψηλό βαθμό που συγκέντρωσαν καθώς και για το μαθησιακό τους επίπεδο. Αριστούχος η ίδια προσανατολίζεται να στραφεί στην νομική επιστήμη και όπως δηλώνει στο «Ε» νιώθει ενθουσιασμένη που θα της παρασχεθεί η δυνατότητα να επισκεφτεί το κέντρο των αποφάσεων της ευρωπαϊκής ένωσης, να δει από κοντά πως λειτουργούν οι θεσμοί: «Είμαι ενθουσιασμένη κυρίως από το γεγονός ότι θα έχω αυτή την εμπειρία θα είναι πολύ σημαντική για μένα σ’ ότι αφορά την νομική επιστήμη που θέλω ν’ ακολουθήσω. Παράλληλα δε νιώθω ότι είναι πολύ τιμητικό ότι μαζί με τους συμμαθητές μου απ’ όλη την περιφέρειά μας θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο», λέει η Φωτεινή όμως τα μάτια της …σκοτεινιάζουν όταν καλείται ν’ απαντήσει αν είναι το ίδιο ευχαριστημένη από το εκπαιδευτικό σύστημα έτσι όπως το βιώνει: «Γενικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει πολλά προβλήματα. Θα μπορούσε να δίνει περισσότερα κίνητρα για γνώση, να δίνει έμφαση στην προώθηση αξιών, να είναι περισσότερο πολυδιάστατο και διευρυμένο, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της μάθησης».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …