Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξέσπασμα» διαμαρτυρίας των μαθητών της Ξάνθης

«Ξέσπασμα» διαμαρτυρίας των μαθητών της Ξάνθης

0
mathites_poreia1-empros

Διαδήλωση στο κέντρο της πόλης από μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ

Τα συνθήματα ήταν κυρίως αντιμνημονιακού περιεχομένου ενώ ήταν φανερή η υιοθέτηση μιας συνθηματολογίας αριστερού χώρου

Ραντεβού στους δρόμους της Ξάνθης έδωσαν το πρωί της Δευτέρας περίπου 500 μαθητές όλων των Γενικών και των Τεχνικών Λυκείων της πόλης μετά από απόφαση που πάρθηκε την Παρασκευή από τα 15μελή συμβούλια να κάνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας. Τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά καθώς οι μαθητές δεν έκαναν κατάληψη και το μόνο λύκειο που συνεχίζει την κατάληψη είναι το 2ο ΕΠΑΛ. Σημειώνεται ότι το «χορό» των κινητοποιήσεων «άνοιξαν» πρώτα τα 2 ΕΠΑΛ με καταλήψεις από το τέλος Φεβρουαρίου και με τη σημερινή πανμαθητική διαδήλωση προσχώρησαν και τα Γενικά Λύκεια., ενώ «λύθηκε η κατάληψη στο 1ο ΕΠΑΛ.  
Η μαθητική πορεία με αριστερά συνθήματα
Οι μαθητές έκαναν πορεία στις κεντρικές οδούς της πόλης ξεκινώντας από την 28ης Οκτωβρίου συνεχίζοντας στην Μ. Καρολή και η πορεία τους κατέληξε στο κτίριο της Π.Ε. Ξάνθης. Στο κεντρικό πανό που προπορεύονταν το σύνθημα που αναγράφονταν στρέφονταν εναντίον των πολιτικών: «Κλέφτες προδότες πολιτικοί , σας αξίζει φυλακή», ενώ τα άλλα συνθήματα που αναφωνούσαν εν χορώ οι μαθητές ήταν κυρίως αντιμνημονιακού περιεχομένου ενώ ήταν φανερή η υιοθέτηση μιας συνθηματολογίας του αριστερού χώρου με φράσεις όπως : «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Παράλληλα δεν έλειψε και το σύνθημα της γενιάς του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και από τους διευθυντές των σχολείων προβληματίζει ιδιαίτερα αυτό το ξαφνικό «ξέσπασμα» των μαθητών της Ξάνθης οι οποίοι είναι και οι μόνοι πανελλαδικά που κάνουν καταλήψεις και διαδηλώσεις. Επίσης ξενίζει το γεγονός ότι τα συνθήματα και τα αιτήματα των μαθητών είναι κυρίως πολιτικά και όχι εκπαιδευτικά και εξ’ αυτού όπως και από την φρασεολογία που χρησιμοποιείται εκφράζονται υπόνοιες ότι υπάρχει υποκίνηση των κινητοποιήσεων από το χώρο της αριστεράς.  
Τι λένε οι μαθητές
Αποστόλης μέλος του 15μελούς: «Έχουμε συγκεντρωθεί όλοι εδώ. Η διαδήλωση έχει προγραμματιστεί 3 ημέρες πριν. Έχουμε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούμε σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο για την κατάσταση της χώρας και πιο συγκεκριμένα για την υποθήκευση του μέλλοντος μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υποθηκεύει το μέλλον 18 και 19 χρονών παιδιών! ¨Έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει και να παλέψουμε όσο μπορούσε με όσες δυνάμεις και όσα μέσα διαθέτουμε».
Χρήστος: «Κάνουμε πορεία για ένα καλύτερο αύριο. Η εκπαίδευση που μας παρέχουν είναι άθλια! Μόλις τώρα μας έφεραν βιβλία μέχρι τώρα ήμασταν με φωτοτυπίες»
Κώστας: « Ανησυχούμε μ’ αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα! Αγωνιούμε για το μέλλον μας! Σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε για δουλειά και θα έχουμε μισθούς πείνας. Διαμαρτυρόμαστε για όλα αυτά που αποφασίζουν για το μέλλον μας και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…