Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέο πλάνο λειτουργίας για τους δήμους από το 2024

Νέο πλάνο λειτουργίας για τους δήμους από το 2024

0

Προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ – Τέλος εποχής για  την Οικονομική και την ΕΠΖ – Ενσωματώνονται στην Δημοτική Επιτροπή


Καταργούνται τα ΝΠΔΔ,  Κέντρο Πολιτισμού,  ΚΚΠΑ (Παιδικοί και ΚΑΠΗ), Δημοτικό Ραδιόφωνο και  ενσωματώνονται στον δήμο Ξάνθης


Γ. Τσιτιρίδης, δήμαρχος Αβδήρων: «Το νομοσχέδιο είναι προς την θετική κατεύθυνση»


Μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των δήμων φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Οι νέες δημοτικές αρχές από 1/1/2024 θα κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες και θα λειτουργούν πιο συγκεντρωτικά. Η κυβέρνηση μ’ αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να κερδίσει το στοίχημα της εξοικονόμησης πόρων και να αυξήσει την ευελιξία στην λειτουργία των δήμων. Έτσι με τον νόμο του ΥΠΕΣ καταργούνται Επιτροπές (Οικονομική ΕΠΖ  και Σχολικές) και τα Νομικά πρόσωπα  Δημοσίου Δικαίου και ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας του δήμου με παράλληλη σύνταξη του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Έτσι για παράδειγμα τα χρήματα που θέλει ένα σχολείο για θέρμανση ή για βελτίωση του σχολικού κτιρίου θα τα διαχειρίζεται ο δήμος κεντρικά και όχι η σχολική επιτροπή.

Τέλος στο Κέντρο Πολιτισμού και το ΚΚΠΑ Ξάνθης και Δημοτικό Ραδιόφωνο

Επίσης μεταβιβάζεται στους δήμους η καθαριότητα του οδικού δικτύου της επικρατείας του που είχε η περιφέρεια ενώ προβλέπονται αλλαγές και στους αντιδημάρχους και στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει τρία ΝΠΔΔ. Το Κέντρο Πολιτισμού και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που έχει τους Παιδικούς και το ΚΑΠΗ καθώς και το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Τα  Νομικά Πρόσωπα θα ενσωματωθούν στον δήμο και επίσης θα αλλάξει ο Οργανισμός του Δήμου. Να σημειώσουμε ότι η ΔΕΥΑΞ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

“Η φιλοσοφία είναι να «μαζευτεί» η κατάσταση στους δήμους για να μειωθεί και το κόστος και να γίνεται καλύτερος έλεγχος. Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”
Γ. Τσιτιρίδης
Δήμαρχος Αβδήρων

Γ. Τσιτιρίδης, δήμαρχος Αβδήρων: «Το νομοσχέδιο είναι προς την θετική κατεύθυνση»

Κληθείς να σχολιάσει τις επερχόμενες αλλαγές ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης έχοντας την εμπειρία δύο θητειών τόνισε πως είναι προς την θετική κατεύθυνση οι αλλαγές: «Η φιλοσοφία είναι να «μαζευτεί» η κατάσταση στους δήμους για να μειωθεί και το κόστος και να γίνεται καλύτερος έλεγχος. Δεν καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά ενσωματώνονται στο δήμο. Αυτό δεν θα συμβεί με τις ΔΕΥΑ  και τα Λιμενικά Ταμεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Εμείς έχουμε τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ που θα ενσωματωθούν στο δήμο. Κοινωφελείς δεν έχουμε ενεργές. Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Οικονομικές Επιτροπές βοήθησαν να λειτουργήσουν οι δήμοι όπου δεν υπήρχε μεγάλη πλειοψηφία στις δημοτικές αρχές Τώρα θα ενοποιηθούν με την ΕΠΖ σε μία Δημοτική Επιτροπή. Θα καταργηθούν οι Σχολικές επιτροπές. Υπάρχουν και αλλαγές στον ορισμό αντιδημάρχων που θα είναι αποκλειστικά από την παράταξη του δήμαρχου αλλά και δυνατότητα ανάκλησης από τον δήμαρχο όποτε το κρίνει σκόπιμο. Τροποποιείται επίσης και η διαδικασία ανάδειξης του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχουν αρκετές και σημαντικές αλλαγές. Περιμένουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη από την 1/1/2024».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…