Σχόλια 08/03/2012

0

Λεξικό: Μπαμπινιώτης = αυτόματος πιλότος
Θωμάς Βουγιουκλής    

Κόστος 2 ευρώ  


Με κόστος μόλις 2 ευρώ, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 18 Μαρτίου, θα ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Το ζητούμενο για τις εκλογές αυτές θα είναι η ανταπόκριση των μελών και εάν θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής.
Ως προς τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την αρχηγία, μέχρι στιγμής, επίσημα είναι δύο, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χρήστος Παπουτσής.
«Ε»  

 

Ανασχηματισμός μεν, αλλά οι εκλογές έρχονται  


Μπορεί χθες να έγινε ένας μίνι ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εκείνο όμως που είναι σίγουρο πλέον είναι ότι παράλληλα η χώρα θα πάει σε βουλευτικές εκλογές σύντομα.
Ως εκ τούτου θ’ αποκτήσουμε νέα κυβέρνηση. Εάν θα είναι μονοκομματική ή όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του λαού.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι τελικά αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει. Κι έτσι, υποχρεωτικά θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ήταν καιρός να γίνει κι αυτό στην χώρα μας για να φανεί και στην πράξη η ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
-Ίδωμεν…  

 

Στην τσιμπίδα των Ιταλών ένα εκατομμύριο αυθαίρετα  


Ένα εκατομμύριο ακίνητα – «φαντάσματα», τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ, εντόπισαν οι φοροελεγκτικές αρχές στην Ιταλία, και όπως εκτιμάται, τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία θα ανέλθουν σε περίπου 472 εκατομμύρια ευρώ.
Για να αποκαλύψουν τους φοροφυγάδες, οι φορολογικές αρχές έβαλαν αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης πάνω στους χάρτες του κτηματολογίου και όπως διαπιστώθηκε, οι επαρχίες με τα περισσότερα σπίτια – «φαντάσματα» είναι αυτές της Νάπολης, της Κοζέντσα, του Σαλέρνο και του Ρέτζο Καλάμπρια στη νότια Ιταλία.
Και στη νότια Ιταλία, όπως σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, ανθεί το σπορ της αυθαιρεσίας. Μόνο που ένα σοβαρό κράτος όταν αποφασίσει να λύσει ένα πρόβλημα, με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα, το κάνει γρήγορα, άμεσα κι αποτελεσματικά.
Όπως έκαναν πριν λίγους μήνες με τους τυφλούς μαϊμού που βιντεοσκοπήθηκαν από την ιταλική αστυνομία να οδηγούν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με συνοπτικές διαδικασίες.
Όχι όπως εδώ που για χρόνια ολόκληρα μιλάμε και μιλάμε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για την πάταξη διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και άλλων δεινών που μαστίζουν τη χώρα, αλλά από έργο μηδέν.
-Άλλο Ιταλία όμως, άλλο Ελλάδα..      

 

Εννιά μέρες ζυμώνανε για να βγάλουν Χρυσοχοΐδη


 Εννιά μέρες κράτησαν οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για την αντικατάσταση του Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τηλεφωνήματα, επαφές, διεργασίες στα κόμματα, παρεμβάσεις, μη τυχόν και μειωθεί ο αριθμός των μελών και διαταραχθεί η ισορροπία του τόσο πετυχημένου κυβερνητικού σχήματος. Είχαμε μάλιστα και αύξηση των υπουργών, με την προσθήκη του καθηγητή Μπαμπινιώτη, ο οποίος θα δώσει επιτέλους λύση στα προβλήματα της Παιδείας μέσα σ’ ένα μήνα.
Εννιά μέρες χρειάστηκαν για να αποφασίσουν τη μετακίνηση του Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον ένα μήνα που απομένει έως τις εκλογές.
Όταν  μια κυβέρνηση δεν μπορεί επί εννιά μέρες να αντικαταστήσει ένα υπουργό και μάλιστα για μια τόσο σύντομη θητεία,  καταλαβαίνει κανείς πόσο αποτελεσματική είναι στα σοβαρά θέματα…  

 

       
Νέα συζήτηση…  


Ο Δημήτρης Ρέππας γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη έχει καλέσει στο υπουργείο του τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή των δημοσίων οργανισμών, με στόχο την μείωση των δομών τους κατά 30%.
Άλλη μία συζήτηση για την διαπίστωση ότι υπάρχουν οργανισμοί χωρίς αντικείμενο, εργαζόμενοι χωρίς λόγο να εργάζονται και όλα αυτά δυστυχώς θα αποτελέσουν αποφάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα λόγια. Αφού αυτά περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων οργανισμών… μας τα ‘παν κι άλλοι…
Ε.Δ.    

 

Στο έλεος  


Μία φορά δεν βαριέσαι, δεύτερη δεν είναι σωστό, στην τρίτη όμως θα μοιάζει με συνταγή. Αφήνουμε ένα χώρο να «σαπίσει» κυριολεκτικά από την εγκατάλειψη και μετά λέμε ότι δεν έχουμε λεφτά να το φτιάξουμε. Αυτό συμβαίνει σήμερα με το Αμοιρίδειο, αλλά και με το κολυμβητήριο για την αποκατάσταση των ζημιών του οποίου θα απαιτηθούν και άλλες δαπάνες, αφού, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που τράβηξε ο κ. Βορίδης, το κτίριο μοιάζει πλέον με ερείπιο, ενώ οι ομολογούμενες πλέον διαθέσεις των επίδοξων επιδρομέων δείχνουν ότι θα δούμε προσεχώς τη συνέχεια των λεηλασιών. Πραγματικά πονάει τους ξανθιώτες να βλέπουν να ρημάζει έτσι η δημοτική περιουσία.
Ε.Δ.  

 

Ποιος πληρώνει  


Απορρίφθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ο Π. Οικονόμου τόνισε ότι η πρόταση θα είχε ενδιαφέρον αν συνοδευόταν από άλλα ισοδύναμα μέτρα, καθώς προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό ύψους πάνω από 4 δισ. και 300 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο του κράτους.
«Η πρόταση του ΚΚΕ είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης του κινήματος δεν πληρώνω η οποία κοστίζει πάνω από 4 δισ. ενώ την ίδια ώρα κάνει πως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας και υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν», αντέτεινε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.
Ωστόσο, το θέμα που εγείρεται είναι ότι μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο, άλλος πληρώνει απ’ το υστέρημά του γιατί θέλει να είναι συνεπής, άλλος δεν πληρώνει από άποψη παρά το -περιορισμένο ή όχι- πλεόνασμά του και τελικά στην κοινωνία μένει μόνο η εικόνα αδικίας και άνισης μεταχείρισης, με δεδομένο ότι με αυτές τις συνθήκες ούτε αυτός που πραγματικά αδυνατεί να πληρώσει μπορεί αν έχει μία πιο επιεική αντιμετώπιση.
Ε.Δ.  

 

Σήμερα η εκδίκαση  


Σήμερα εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο Πάνος Ζερίτης για τη χαρτοβιομηχανία Diana. Όπως όλα δείχνουν και εφόσον τυχαίνει σε ημέρα που δεν απέχουν οι δικηγόροι, η υπόθεση θα εκδικαστεί κανονικά.
Οι εργαζόμενοι θα παραβρεθούν με τον συνήγορό τους, αλλά δεν έχουν τη διάθεση να πραγματοποιήσουν κάποια κινητοποίηση, αφού έχουν πλέον σημάδια κόπωσης από όλο το διάστημα που μεσολάβησε και απλά θέλουν να δουν ποιο τελικά θα είναι το μέλλον το δικό τους και της εταιρίας. Απ’ ότι μάθαμε την πλευρά του εργοδότη θα εκπροσωπήσει δικηγόρος που θα αφιχθεί από την πρωτεύουσα.
Ε.Δ.  

 

     
Δεν τον άκουσαν το δήμαρχο  


Τελικά πέρασε με συνοπτικότατες διαδικασίες η εκκρεμότητα που είχε απομείνει για τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, το απόγευμα της Δευτέρας.
Τα μέλη τελικά δεν τον άκουσαν το δήμαρχο που τους σύστησε από το δημοτικό συμβούλιο να μην τον κάνουν «φωτογραφικό», αλλά να διαθέτει μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, ώστε να είναι ευέλικτος να προσαρμοστεί και στους επόμενους σχεδιασμούς του Κέντρου, προβλέποντας δηλαδή άλλες θέσεις, ενδιάμεσους κλάδους κλπ.
Χώρια που κάτι άκουσα για συντριπτική κάλυψη των συνολικών δαπανών των δύο τελευταίων ετών από τη μισθοδοσία. Αυτό επιτρέπεται;
Ε.Δ.    

 

 
Πόσο θα κόστιζε η ελληνική χρεοκοπία;  


Μεγαλύτερο του 1 τρισ. ευρώ θα ήταν το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, διαπιστώνει μελέτη του τραπεζικού λόμπι IIF. Η μελέτη επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας.
Οι άμεσες ζημιές από τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα υπολογίζονται στα 73 δισ. ευρώ. Οι ζημιές για την ΕΚΤ εκτιμώνται στα 177 δισ. ευρώ, δηλαδή ξεπερνούν το 200% της κεφαλαιακής της βάσης. Η πρόσθετη στήριξη που θα χρειάζονταν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υπολογίζεται στα 380 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας. Η πρόσθετη βοήθεια που θα χρειάζονταν η Ισπανία και η Ιταλία εκτιμάται στα 350 δισ. ευρώ.
Λόγω του πανικού στις αγορές, η ΕΚΤ θα καλούνταν να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που σήμερα ανέρχεται στα 219 δισ. ευρώ. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ανέρχονταν με ευκολία στα 160 δισ. ευρώ, με τις κυβερνήσεις να είναι αναγκασμένες να παράσχουν το μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια αυτά.
Συνολικά, το εκτιμούμενο κόστος φτάνει το 1 τρις, 359 εκατ. ευρώ!
«Με δεδομένο το οικονομικό τραύμα, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ενεργό μέλος της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» συμπληρώνουν οι συντάκτες της μελέτης. Αν βέβαια συνεχίσει να υπάρχει η ευρωζώνη μετά απ’ αυτό…

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…