Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ψυχρολουσία» με τις αυξήσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Αβδήρων

«Ψυχρολουσία» με τις αυξήσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Αβδήρων

0

25% – 40% πάνω – Για να μην…βουλιάξει από το χρέος στην ΔΕΗ, το επιχείρημα της Δημοτικής επιχείρησης


Παραμένει πιο φτηνό το νερό στο  δήμο Αβδήρων από της Ξάνθης – «Βρόγχος» τα ανείσπρακτα στο 1.800.000 ευρώ


Μια δυσάρεστη απόφαση, ωστόσο αναγκαία για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Αβδήρων κλήθηκε να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την Τροποποίηση Τιμολογιακής Πολιτικής που εισηγήθηκε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ζουρνατζίδου Κωνσταντινιά.

Αύξηση από 25% – 40% στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ – Για να μην βουλιάξει από το χρέος στη ΔΕΗ

Ειδικότερα η αναπροσαρμογή του τιμολογίου περιλαμβάνει αυξήσεις από 25% – 40% σ’ όλες τις κατηγορίες (οικιακό, επαγγελματικό, αγροτικό κ.λπ.). Μια αύξηση που είναι βέβαιο ότι θα «τσούξει» τους δημότες αλλά κρίθηκε απολύτως αναγκαία για να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΑ στις υποχρεώσεις της, αποπληρώνοντας μέρος των χρεών της στη ΔΕΗ και καθιστώντας το συνολικό χρέος της, που ανέρχεται σε πάνω από 3 κ. ευρώ, διαχειρίσιμο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης τα χρέη της ΔΕΥΑΑ στην ΔΕΗ διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της η ΔΕΥΑΑ Αβδήρων. Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα τα δύο τελευταία χρόνια γιγάντωσαν τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Η ΔΕΥΑΑ είχε ένα χρέος της τάξης των 500.000 ευρώ και έφτασαν πάνω από 3 εκ. ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών, αν και δεσμεύτηκε ότι θα επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ με 20 εκ. ευρώ για να ανταποκριθούν, δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα αποφέρουν στην ΔΕΥΑΑ 350.000 ευρώ το χρόνο επιπλέον και θα της δώσει την δυνατότητα να ρυθμίσει το χρέος», σημειώνει ο κ. Τσιτιρίδης.

Παραμένει πιο φτηνό το νερό στο Δήμο Αβδήρων από της Ξάνθης

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις είναι μεγάλες, το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ παραμένει φτηνότερο από το τιμολόγιο της Ξάνθης. Ήτοι, όπως ειπώθηκε, η χρέωση της ΔΕΥΑ Αβδήρων με την αύξηση είναι 0,50 ευρώ το κυβικό και της ΔΕΥΑΞ 1 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους Δήμους όπως του Νέστου.

«Βρόγχος» τα ανείσπρακτα

Αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης αναφέρθηκε πως τα ανείσπρακτα έχουν φτάσει στα 1.800.000 ευρώ και αυτό δημιουργεί μεγάλη οικονομική δυστοκία στην επιχείρηση.

Δρομολογείται κατάργηση των δημοτικών ΔΕΥΑ και ίδρυση περιφερειακών

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί γενικότερα τις ΔΕΥΑ. Ενώ αρχικά είχε ανοίξει η διαδικασία που δίνει την δυνατότητα στις Δημοτικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε επενδυτικά σχήματα με φωτοβολταϊκά ώστε να εξασφαλίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες τώρα έχουν σταματήσει οι αδειοδοτήσεις. Αυτό πιθανότητα συνδέεται με το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί για κατάργηση των ΔΕΥΑ των δήμων και τον σχηματισμό Δημοτικής Επιχειρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Δηλαδή, μία ΔΕΥΑ ή δύο για όλη την περιφέρεια. Να σημειώσουμε ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αβδήρων [σ.σ. η οποία δεν έχει εκλεγεί] που καταψήφισαν καταγγέλλοντας το Δήμο ότι επιβαρύνει τους δημότες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή ακρίβειας.


600 αδέσποτα στο Δήμο Αβδήρων

600 αδέσποτα στο Δήμο Αβδήρων – Αρχίζει η κατασκευή του κυνοκομείου

Ένα άλλο θέμα επίσης που συζητήθηκε και εγκρίθηκε ήταν το Επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και πρόληψης δημιουργίας νέων του Δήμου Αβδήρων για το έτος 2024 με εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Σταυρακάρα. Το πρόγραμμα καταρτίζεται κάθε χρόνο και όπως ειπώθηκε περιλαμβάνει καταγραφή των αδέσποτων, πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολισμένων και σύμβαση με κτηνίατρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ο αριθμός των αδέσποτων στον δήμο Αβδήρων ανέρχεται σε 600 περίπου και τον προηγούμενο χρόνο έγιναν 115 στειρώσεις και αντίστοιχοι εμβολιασμοί. Επίσης έχει γίνει σύμβαση με κτηνίατρο. Η επιχορήγηση από το υπουργείο ανήλθε σε 47.000 ετησίως. Αναφέρθηκε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου κυνοκομείου του Δήμου Αβδήρων, σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων μεταξύ Γενισέας και Αυξεντίου, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ που θα φιλοξενεί 30 αδέσποτα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…