Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Γυναίκες έτοιμες για… μπάλα

Γυναίκες έτοιμες για… μπάλα

0
koutroulos_proponisi-empros

Στην τελική ευθεία για τη συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα η ξανθιώτικη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου

Αφιέρωμα στη «Βασίλισσα της Θράκης» και δηλώσεις του προπονητή Απόστολου Κουτρουλού

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών ξεκίνησε το 1987. Από τότε, αν και με αργά βήματα, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα άνοδο με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια όπου έχει καθιερωθεί με αρκετούς συλλόγους να δημιουργούν γυναικείες ομάδες και να συναγωνίζονται σε πανελλήνιο επίπεδο. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον πρώτο αγώνα ανάμεσα σε γυναικείες ομάδες, έγινε το πρώτο βήμα και στην πόλη μας, με την ίδρυση γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου.
Με την ευκαιρία της «παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας» που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και θέλοντας να τιμήσουμε το «ασθενές φύλο», στο σημερινό φύλλο παρουσιάζουμε την ξανθιώτικη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου «Βασίλισσα της Θράκης».
«Ασθενές φύλο» είπαμε; Οι αθλήτριες αλλά και ο προπονητής της ομάδας έχουν διαφορετική άποψη…  
Απόστολος Κουτρουλός: «Να βάλουμε την Ξάνθη στο χάρτη του πανελλήνιου πρωταθλήματος»  
Προπονητής της «Βασίλισσας της Θράκης» είναι ο γνωστός Ξανθιώτης προπονητής Απόστολος Κουτρουλός. Ο έμπειρος τεχνικός με πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του βρίσκεται σε πάγκους ανδρικών ομάδων εδώ και περίπου δύο δεκαετίες και έπειτα από πολύ σκέψη αποφάσισε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ξανθιώτικης γυναικείας ομάδας.
Σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορές που παρατήρησε σε ανδρικές και τη γυναικεία ομάδα ο κ. Κουτρουλός απάντησε στο «Ε»:
Α.Κ.: «Δεν μπορώ μιλήσω για ομοιότητες και διαφορές γιατί δεν κρίνω καθόλου το αν προπονώ άνδρες ή γυναίκες. Θέλω να αντιμετωπίζω ως «ομάδα» με την ευρύτερη έννοια της λέξης το σύνολο που έχω απέναντι μου είτε οι αθλητές είναι άνδρες είτε γυναίκες. Όπως προπονούσα τις ανδρικές ομάδες στο παρελθόν έτσι και τώρα το πρώτο που εφάρμοσα ήταν το να κάνω τις αθλήτριες να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να νιώσουν ότι βρίσκονται σε μία ομάδα και αν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αθλήματος θα μπορέσουν να πετύχουν πολλά».
Στη συνέχεια ο κ. Κουτρουλός αναφέρθηκε στους στόχους της γυναικείας ομάδας:
Α.Κ.: «Από τη νέα χρονιά θα πάρουμε μέρος στο πρωτάθλημα γυναικών (Γ’ Εθνική) έτσι ώστε να αποκτήσουμε εμπειρίες και σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί βλέπω ότι τα κορίτσια δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και θέληση. Συμμετέχουν ¨ευλαβικά¨ στις προπονήσεις και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και αυτά που έχω ζητήσει από αυτές, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να φτάσουμε όσο ψηλότερα μπορούμε ώστε να αγωνιστούμε στις εθνικές κατηγορίες και να υπάρχει η εκπροσώπηση της Ξάνθης στον ποδοσφαιρικό χάρτη του ελληνικού πρωταθλήματος γυναικών. Επιπλέον, έχουμε στα πλάνα τη δημιουργία ακαδημίας για μικρότερα κορίτσια ώστε να μπορούμε να στελεχώνουμε μελλοντικά τη μεγάλη ομάδα».
«Ε»: Πως αντιλαμβάνεστε την επιθυμία των αθλητριών να αγωνιστούν σε ένα άθλημα το οποίο παραδοσιακά θεωρείται «ανδρικό»;
Α.Κ.: ««Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό τις ελκύει το γεγονός ότι μπορούν να ασχοληθούν με ένα άθλημα το οποίο θεωρούνταν ¨ανδροκρατούμενο¨ και μπορούν να αποδείξουν τις ικανότητες τους σε αυτό. Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο γι’ αυτές. Αρκετές παίκτριες προέρχονται από άλλα αθλήματα και αποφάσισαν να στραφούν στο γυναικείο ποδόσφαιρο ενώ πολλές είναι και αυτές που ¨ανυπομονούσαν¨ όπως μας είπαν να δημιουργηθεί μία γυναικεία ομάδα ώστε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό. Βλέποντας πάντως το ταλέντο που έχουν ορισμένες παίκτριες είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα τις δούμε σε μεγαλύτερες ομάδες, αν δεν γίνουμε εμείς η μεγαλύτερη ομάδα!».
«Ε»: Στην Ελλάδα αν και αναπτύσσεται, το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται πίσω στον «ανταγωνισμό» με το ανδρικό και δεν μιλάμε μόνο αγωνιστικά αλλά και στο οικονομικό σκέλος. Ποιες κινήσεις κάνετε για να ανταποκριθείτε σε αυτό τον τομέα;
Α.Κ.: «Αρχικά αποκτώντας μέλη για την ομάδα όπου με ένα μικρό ποσό (5 Ευρώ) το μήνα ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε ένα ποσό ικανό να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων μας. Κάναμε το σχετικό σχεδιασμό και προϋπολογισμό και ζυγίσαμε τις καταστάσεις ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα στερήσουμε οποιαδήποτε παροχή στις αθλήτριες μας. Βλέπω πάντως ότι η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια και μας στηρίζει. Όσο για την «ανταγωνιστικότητα» με το ανδρικό, το συγκρίνω όχι μόνο με τη χώρα μας, όπου ασφαλώς και είναι λίγο παραμελημένο, αλλά προσπαθώ να παρακολουθώ και να παίρνω παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού όπου το αντικείμενο δεν είναι άγνωστο, αν κρίνουμε από τις επιτυχίες που έχουν οι γυναικείες ομάδες σε επίπεδο ομάδων και εθνικών. Εξάλλου πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον στο άθλημα στην Ελλάδα και θα εξελιχθεί. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πήρα το ρίσκο να αναλάβω μία γυναικεία ομάδα. Γιατί δεν ασχολήθηκαν σοβαρά και σχολαστικά άνθρωποι του ποδοσφαίρου με αυτό. Νομίζω ότι αξίζει να βάλουμε την εμπειρία μας και το δικό μας λιθαράκι ώστε να αναπτυχθεί και το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας».  
«Θα φτάσουμε στην Α’ Εθνική»!  
Για την εμπειρία τους με την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο ζητήσαμε και την άποψη μερικών αθλητριών της ομάδας, οι οποίες απάντησαν:
Ραφαηλία Μαστορίδου (πλάγια αμυντικός): «Ασχολούμουν από μικρή με το ποδόσφαιρο. Στο δημοτικό ακόμα, εγώ και μερικές φίλες μου παίζαμε μαζί με τα αγόρια και μπορώ να πω ότι τα δυσκολεύαμε σε πολλές περιπτώσεις. Όταν έμαθα ότι δημιουργείται γυναικεία ομάδα στην πόλη μας χάρηκα πολύ και γράφτηκα αμέσως. Είναι πολύ ωραίο το κλίμα εδώ και το απολαμβάνουμε μαζί με τις συμπαίκτριες μου καθώς υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα. Πάντως θεωρώ ότι κακώς υπάρχει ακόμα αυτή η αντίληψη ότι είναι άθλημα μόνο για άνδρες και γίνονται τέτοιου είδους διακρίσεις, αν και πλέον έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ ψηλά γιατί είμαστε συνεπείς στις προπονήσεις και αγαπάμε αυτό που κάνουμε».
Σοφία Καραπαναγιωτίδου (κεντρική αμυντικός): Ασχολούμαι από μικρή με τον αθλητισμό αλλά πάντα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και στο ποδόσφαιρο. Δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο άθλημα για τις γυναίκες αλλά θέλει να έχεις ¨τσαγανό¨ επειδή στους αγώνες υπάρχει μεγάλη ένταση και οι αντίπαλοι παίζουν πολλές φορές αρκετά δυνατά. Προσωπικά παρακολουθώ αγώνες ανδρών και γυναικών για να μαθαίνω κινήσεις και να μπαίνω περισσότερο στο κλίμα. Όσο για τους στόχους μας; Σίγουρα θα φτάσουμε στην Α’ Εθνική! Από εκεί και πέρα βλέπουμε…».
Τέλος η παίκτρια και παράλληλα υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και νομική εκπρόσωπος της ομάδας Κατερίνα Σκουλαρίκη πρόσθεσε: «Ασχολούμουν από μικρή με τον κλασικό αθλητισμό και την ενόργανη γυμναστική. Όταν πληροφορήθηκα ότι δημιουργείται γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήρθα στην πρώτη προπόνηση και ενθουσιάστηκα, με αποτέλεσμα να συνεχίζω έως και τώρα. Μου αρέσει επειδή είναι ένα ομαδικό άθλημα και γνωρίζεις πολύ κόσμο ενώ είναι και ένας πολύ καλός τρόπος εκγύμνασης. Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω και για ένα ¨εξωαγωνιστικό¨ θέμα της ομάδας, ότι χθες εγκρίθηκε το καταστατικό της ομάδας και πλέον μπορούμε να αγωνιζόμαστε σε επίσημους αγώνες κάτι που χαροποίησε όλες τις συμπαίκτριες μου!».            
Το «ρόστερ» της «Βασίλισσας της Θράκης»  
Οι 44 παίκτριες της ξανθιώτικης γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου είναι οι: Γιαμβριά Κωνσταντίνα, Δάγκα Πηνελόπη, Καβάσογλου Στυλιανή, Καραπαναγιωτίδου Σοφία, Κατσαρού Ευαγγελία, Καρακατσάνη Ειρήνη, Καρακατσάνη Μαρία, Καραλίδου Βίκυ, Καραλίδου Σταυρούλα, Κομήτη Ραφαηλία, Κρουστάλλη Αθανασία, Λαζαρίδου Ζωή, Μαλαδένη Θεώνη, Μαστορίδου Ραφαέλα, Μενεσίδου Σοφία, Μετοικίδου Σεβαστή, Μαυροπούλου Αγγελική, Μελνίκοβα Αγαθή, Μπενακίδου Ελένη, Μπρόσκου Αναστασία, Μυλωνά Λίλα, Πανδράκη Πωλίνα, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Παπαμάρκου Ερασμία, Παπανίκα Νατάσα, Πάστερνακ Ξένια, Πίλτση Κωνσταντίνα, Πολυζωίδου Ειρήνη, Σαρηγιαννίδου Ευαγγελία, Σκουλαρίκη Κατερίνα, Τοπαλίδου Μαρία, Τσία Ειρήνη, Τσιλιγγαρίδου Ιωάννα, Τσιρακίδου Χριστίνα, Χατζηαντωνίου Δέσποινα, Χατζηνίκου Μαρία, Χατζοπούλου Ελένη, Χατζοπούλου Παναγιώτα, Φίλια Σοφία, Καπακτσή Ιωάννα, Νιναχίδου Δέσποινα, Φιλίς Αλί, Ποιμενίδου Μιχαέλα.
Προπονητής: Απόστολος Κουτρουλός.  
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…