Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Σφιχτό το οργανόγραμμα του Καλλικράτη

Σφιχτό το οργανόγραμμα του Καλλικράτη

0

Επιμέλεια: Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Οι εκλογές για την ανάδειξη τωναιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να τελείωσαν, αλλά το ‘πάρτυ’τηςπροετοιμασίας όλων των παραμέτρων εφαρμογής του Καλλικράτη έχει ήδηαρχίσει. Τουπουργείο Εσωτερικών δεν άφησε ανάσα στους υποψηφίους και τους έδειξεαμέσωςτον «καλλικρατικό δρόμο» στον «Οδικό Χάρτη Άμεσων Ενεργειών», όπου τουςπεριγράφει με σαφήνεια την έναρξη λειτουργίας των νέων υπηρεσιών δήμωνκαιπεριφερειών, τα νέα όργανα διοίκησης καθώς και την οικονομικήδιαχείριση καιτους υποδεικνύει τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.
 
Τα νέα όργανα του Καλλικράτη
– Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θααναδειχθεί από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία 2/3 η νεοσυσταθείσαΔημοτικήΕπιτροπή Διαβούλευσης που θα λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο.
– Αντίστοιχα μέχρι και το τέλοςΜαρτίου θα συγκροτηθεί και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και θαεκλεγεί οΣυμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος θα παίζει ρόλοσυμπληρωματικό στο Συνήγορο του Πολίτη και θα καλύπτει έμμισθη θέση.
– Οι νέες υπηρεσίες που έχουνμεταφερθεί στους δήμους από τις νομαρχίες (π.χ. Πολεοδομίες) θα πρέπεινα έχουνστεγαστεί σε γραφεία και να λειτουργήσουν άμεσα από 1-1-2011. Παράλληλαμέχριτις 3 Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ενοποίησης τωνπληροφοριακών συστημάτων των δήμων.
– Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τοδημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει κανονισμόπληροφόρησης τωνπολιτών και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει συντάξει τη Χάρταδικαιωμάτων τουδημότη.
– Στο ίδιο χρονικό διάστημα θαπρέπει να έχει ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, το Ετήσιο ΠρόγραμμαΔράσης τουδήμου για το 2011, ο ετήσιος προϋπολογισμός ενώ παράλληλα θα ξεκινούνοιδιαδικασίες κατάρτισης του Πενταετούς Επιχειρησιακού προγράμματος τουδήμου.
– Μέσα στους δύο πρώτους μήνες θαέχει ολοκληρωθεί και η συγχώνευση ΝΠΔΔ καθώς και δημοτικώνεπιχειρήσεων.
Επίσης, μέχρι τις 28ηΦεβρουαρίουθα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πάσης φύσεωςπεριουσιακώνστοιχείων του ΟΤΑ, καθώς και των υποχρεώσεων και απαιτήσεων των νέωνδήμων αλλάκαι των διαθέσιμων χρημάτων.
– Μέχρι τις 30 Μαΐου πρέπει οινέοι δήμοι να αρχίσουν τις διαδικασίες κατάρτισης απολογισμού καιισολογισμούτων συνενούμενων δήμων και κοινοτήτων.
– Οι περιφέρειες καλούνται νααρχίσουν μέχρι 31/3/2011 τις διαδικασίες κατάρτισης του ΕπιχειρησιακούΠρογράμματος Εξυγίανσης.
– Τέλος, μέσα σε 15 ημέρες από τησυνεδρίαση των συλλογικών τους οργάνων, δήμοι και περιφέρειες θα πρέπεινααποστείλουν τις αποφάσεις τους για έλεγχο νομιμότητας στην ΑυτοτελήΥπηρεσίαΕποπτείας ΟΤΑ.
 
Μετακίνηση υπηρεσιών καιπροσωπικού
Ειδικότερα, στους δήμους:
– Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2010πρέπει να ρυθμιστεί η καταβολή των αποδοχών των υπαλλήλων για τονΙανουάριο του2011. Με εγκύκλιό του το υπουργείο αναμένεται να διευθετήσει τον τρόποπου θασυνταχθούν και θα εγκριθούν οι μισθοδοτικές καταστάσεις, το πότε θακαταβληθούνοι αποδοχές (πριν ή μετά τις 31/12/2010), καθώς και ο τρόποςδιαχείρισης τωντραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας των υπαλλήλων (και αυτών πουμετατάσσονται).
– Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου θαπρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι φάκελοι των υπαλλήλων που εθελοντικάμετατάσσονται από τις νομαρχίες στους δήμους.
– Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θαπρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάταξη των υπαλλήλων των καταργούμενωνδήμωνστους νέους ΟΤΑ.
– Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θαπρέπει να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη μεταφοράπλεονάζοντοςπροσωπικού των επιχειρήσεων που προσαρμόστηκαν.
– Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου οιδήμοι μπορούν να υποβάλουν ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίουαίτημαγια μετάταξη πρόσθετου προσωπικού από τις καταργούμενες νομαρχίες.
Αντίστοιχα στις ΠεριφερειακέςΑυτοδιοικήσεις η μεταφορά και η κατάταξη μονίμων υπαλλήλων τωνΝομαρχιακώνΑυτοδιοικήσεων καθώς και όσων εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστουχρόνου θαπρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
 
Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις
Τις αρμοδιότητες που το κράτοςδεν μπορεί να τις μεταβιβάσει στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τιςμεταθέτει στις 7 νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις που θεσμοθετούνται γιαπρώτηφορά με τον Καλλικράτη, από την 1η Ιανουαρίου2010.
Η Περιφέρεια ΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης εντάσσεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τηΘεσσαλονίκη.
Οι γενικοί γραμματείς των 7αποκεντρωμένων διοικήσεων θα διοριστούν από την κυβέρνηση και θααναλάβουν κατ’αρχήν τον συντονισμό του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και του ΕΣΠΑμέχρι ναμεταφερθεί η αρμοδιότητα στις αιρετές Περιφέρειες, τον Ιούνιο του 2011.Ονόματαέχουν αρχίσει να συζητούνται, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακουστεί ακόμη γιατογραμματέα που θα αφορά άμεσα την περιοχή μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…