Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τους βουλευτές «επιστρατεύουν» τα ΕΒΕ της Θράκης

Τους βουλευτές «επιστρατεύουν» τα ΕΒΕ της Θράκης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Αναπτυξιακού Νομού και σεπνεύμα «η ισχύς εν τη ενώσει» τα Επιμελητήρια της Θράκης, μετά από δύοσυναντήσεις των διοικουσών επιτροπών, «επιστρατεύουν» τους θρακιώτεςυπουργούςκαι βουλευτές σε σύσκεψη παραγωγικών φορέων που θα πραγματοποιηθείεντός τηςεβδομάδας στην Κομοτηνή, όπου και θα τους καταθέσουν υπόμνημα με τιςπροτάσειςτους για τα κίνητρα ανάπτυξης στην περιοχή μας, ώστε «και αυτοί νααναλάβουντις ευθύνες τους για την ανάπτυξη της Θράκης», όπως υπογράμμισε οπρόεδρος τουΕπιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, στη συνεδρίαση τουΔΣ τοβράδυ της Τετάρτης. Ο κ. Ανδρικόπουλος, αφού χαρακτήρισε «ανεφάρμοστο»τον νέοαναπτυξιακό νόμο,  σημείωσεότι «οιπροτάσεις μας είναι λίγες και συγκεκριμένες, ενώ ξεχωριστές είναι καιαυτές πουαφορούν στην περιοχή της Ξάνθης», αλλά δεν τις ανακοίνωσε,ενημερώνοντας ότι θαδημοσιοποιηθούν μετά την κατάθεσή τους από τα Επιμελητήρια της Θράκης.
Για κινήσεις εντυπωσιασμού στο ‘παρά 5’ της ψήφισης τουνόμου κατηγόρησε τη διοικούσα επιτροπή του ΕΒΕ ο κ. Γιάννης Σιούτας,τονίζονταςότι το ΕΒΕ έπρεπε να αρχίσει να ασχολείται από το Μάρτιο, οπότε καιέθεσε τοθέμα η κυβέρνηση. «Τώρα θα πρέπει να συγκεντρωθούν 20 βουλευτές που θαστηρίξουντη Θράκη για να επιτευχθεί τροποποίηση, πράγμα αδύνατο», σημείωσε ο κ.Σιούτας.Ο κ. Ανδρικόπουλος αρνήθηκε την κατηγορία ότι οι πρωτοβουλίεςαναλήφθηκαν ‘γιατα μάτια του κόσμου’ υπενθυμίζοντας τις τρεις συναντήσεις πουπραγματοποιήθηκανστην Αθήνα, σε δύο εκ των οποίων συμμετείχε και η κ. Κατσέλη, ενώπρόσθεσε ότιη ενεργοποίηση του ΕΒΕ δεν είναι καθυστερημένη αφού ο νόμος ψηφίζεταιτονΟκτώβρη. Ο κ. Ζήσης Κατσαρίκας διευκρίνισε ότι η σύσκεψη τωνΕπιμελητηρίων τηςΘράκης δεν είναι η μόνη κίνηση, αλλά μια ενέργεια για να επιτευχθείκοινήσυνισταμένη των ΕΒΕ της Θράκης, ενώ στην τοποθέτησή του ο κ. ΣτέλιοςΜωραΐτηςσχολίασε ότι «αφενός η χώρα ήταν ένα χρόνο χωρίς αναπτυξιακό νόμο καιαφετέρουεπιχειρεί να εισαγάγει ένα νέο που μηδενίζει την ανάπτυξη» καικατηγόρησε γιααπραξία την κυβέρνηση που μπλόκαρε το αρδευτικό και τώρα αλλάζει τηΡαμσάρ.
 
300 ευρώ μειώνει τοενοίκιο σε ακίνητο του κέντρου
Ο κ. Ανδρικόπουλος ενημέρωσε ότι απορρίφθηκε η αίτησηενοικιαστών καταστήματος ιδιοκτησίας του ΕΒΕ επειδή πληρώνει μισόενοίκιο, ενώζήτησε από το ΔΣ, κατόπιν αίτησης του επιχειρηματία, να εγκρίνει τημείωση τουενοικίου κατά 300 ευρώ σε κεντρικό κατάστημα της πόλης, χωρίς ναπεριλαμβάνεταιστην πράξη οποιαδήποτε απόφαση ανανέωσης της μίσθωσης. Ο κ. Κατσαρίκαςεπεσήμανεότι πρόκειται για μία συμβολική κίνηση στο πνεύμα ότι το Επιμελητήριοπρωτοστατεί στη μείωση των ενοικίων αντιλαμβανόμενο το ‘πλήγμα’ στηντοπικήαγορά. Ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης αμφισβήτησε τη νομιμότητα της έγκρισηςαναφορικά με το κατά πόσο το ΔΣ μπορεί να προβεί σε μείωση μισθώματοςχωρίςεξουσιοδοτική διάταξη νόμου και ζήτησε να ελεγχθεί.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν τέθηκε το θέμα επαγγελματία–πρώην ενοικιαστή ακινήτου του ΕΒΕ- εναντίον του οποίου εκδόθηκεπρωτόδικηκαταδικαστική απόφαση που τον αναγκάζει να πληρώσει στο ΕΒΕ 61.000 ευρώ(συν2.200 δικαστική δαπάνη) για μη καταβληθέντα μισθώματα. Όταν ο κ.Αθανασιάδηςσχολίασε ότι τα χρήματα αυτά εμφανίζονται ως έσοδα στον προϋπολογισμόείναιαμφίβολο αν και πότε θα τα εισπράξει το ΕΒΕ ο κ. Μωραΐτης του επιτέθηκελέγοντας ότι «δε μπορούμε να τα βάζουμε με ένα επαγγελματία, δε θακαρατομήσουμε την αγορά, πού ήσασταν όταν ερχόταν τα μεγαθήρια στηνομαρχία;»,εννοώντας την περίπτωση του Εμπορικού Κέντρου. Πάντως, ομοψυχία υπήρξεστηνπρόταση του κ. Αθανασιάδη να γίνει επαφή και διακανονισμός με τονεπαγγελματίαγια το τίμημα αφότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.
 
«Να χειριστούμε μεαυστηρότητα τις εξελίξεις στη Ραμσάρ»
Την έκδοση ψηφίσματος αποφάσισε το ΔΣ σχετικά με τη διαμόρφωση του διαχειριστικούσχεδίου που επιχειρεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, εφιστώνταςτηνπροσοχή του τελευταίου ώστε να ληφθεί υπόψη η ΚΥΑ που προέκυψε από τηδιαβούλευση των φορέων και αντανακλά τις αποφάσεις των τοπικώνκοινωνιών. Ο κ.Κατσαρίκας, που συμμετείχε στο ΔΣ του φορέα για τη διαμόρφωση της ΚΥΑωςεκπρόσωπος του ΕΒΕ, σημείωσε: «πρέπει να τονίσουμε ότι προστασίαπεριβάλλοντοςκαι ανάπτυξη πάνε μαζί», ο κ. Νίκος Κουτσουρίδης συμπλήρωσε ότι«παρατηρείταιμία φιλοοικολογική στάση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεαυστηρότητα»,ενώ ο κ. Σιούτας σχολίασε ότι «η Ραμσάρ είναι ένα ψέμα που αντανακλάτηναδυναμία των φορέων της Ξάνθης. Οι γύρω παραλιακές περιοχέςαναπτύσσονται και ηΞάνθη έχει 45 χιλιόμετρα ακτών χωρίς ούτε ένα ξενοδοχείο».
Ακόμη το ΔΣ ενέκρινε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αστικήανάπτυξης του δήμου Ξάνθης και εξουσιοδότησε το ΔΣ να προχωρήσει τιςδιαδικασίες σχετικά με την ένταξη του έργου ψηφιακό Επιμελητήριο-Ψηφιακήδιαχείριση Επιμελητηρίου Ξάνθης στο Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση, ένα έργο πουθαπραγματοποιηθεί χωρίς ποσοστό συμμετοχής από μέρους του ΕΒΕ και αφοράσε όλα ταΕπιμελητήρια της χώρας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών καιηλεκτρονικώντους υποδομών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η γενικότερη οικονομική κρίση, όπως αυτή τον τελευταίο καιρό επηρεάζει τα οικονομικά του κ…