Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Μας τραβά τ’ αυτί» για την ΤΕΞ το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.

«Μας τραβά τ’ αυτί» για την ΤΕΞ το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση τηςεν διαλύσει «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» μετά την απόφαση που έλαβε,Επιτροπή τωνΥπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Παρασκευή στοΣτρασβούργο.Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είναι υπό τουρκική προεδρία. Η επιτροπήσυνιστά στηνΕλλάδα να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στηναναγνώριση όλωντων μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στο έδαφός της.
 
Στο επίκεντρο το θέμα της ΤΕΞ
Η απόφαση πάρθηκε και θαανακοινωθεί μετά την παρέλευση 15νθημέρου, ύστερα από την εξέταση τηςσυμπεριφοράς της χώρας μας στην εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεωντουΔικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις υποθέσεις: Μπεκίρ Ούστα κατάτηςΕλλάδας και Τουρκική Ένωση Ξάνθης κατά της Ελλάδας. Όπωςαναφέρεται στηνεφημερίδα «Ελευθεροτυπία»: «Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθεται η αρχή τηςαμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση την οποίααντιμετωπίζονταιθέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία.
 
 
Επιβάλλουν αναγνώριση όλων τωνμειονοτικών ενώσεων
Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθεται ηαρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λοζάννης, με βάση την οποίααντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία,ύστερααπό απόφαση που έλαβε, η -υπό τουρκική προεδρία- Επιτροπή των ΥπουργώντουΣυμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Παρασκευή στο Στρασβούργο.
Η επιτροπή που, εκτός των άλλων,έχει και την αρμοδιότητα επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των τελεσίδικωναποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κατηγορηματικότρόποσυνιστά στην Ελλάδα να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσειστηναναγνώριση όλων των μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στοέδαφός της.
 
Η Ελληνική αντιπροσωπεία είπεότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδωνμειονοτικών ενώσεων
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα :«Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις a priori, σχετικές, αποφάσεις τηςεπιτροπήςβρέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μόνιμη ΕλληνικήΑντιπροσωπεία, οεπικεφαλής της οποίας διαβεβαίωσε το Σώμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχειήδηπροχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, πουάλλεςφέρουν την ένδειξη «τουρκικός» και άλλες όχι». Προφανώς η ελληνικήαντιπροσωπεία αναφέρεται στην αναγνώριση του Πολιτιστικού συλλόγουΤούρκωνΓυναικών Ροδόπης.
 
Η υπόθεση της ΤΕΞ ξανά στονΆρειο Πάγο
Ο δικηγόρος της ΤΕΞ κ. ΟρχάνΧατζηιμπράμ κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει τη απόφαση του Συμβουλίουτωνυπουργών της Ε.Ε. σημείωσε: «Κάθε τόσο το συμβούλιο των υπουργών τηςΕυρώπηςπαρακολουθεί την υπόθεση της ΤΕΞ και ζητά από τη χώρα μας νασυμμορφωθεί με τηναπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Όμωςμέχριστιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Δυστυχώς η χώρα μας και τα ελληνικάδικαστήρια δενέχουν συμμορφωθεί με την απόφαση με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμηαποδοθεί ηαποζημίωση των 8.000 ευρώ στην ΤΕΞ ούτε να έχει αναγνωριστεί ως νομικήπροσωπικότητα».
Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΔΑΔ τονΜάρτιο του 2008 είχε καταδικάσει τη χώρα μας για παραβίαση του αρ. 6παρ. 1 γιατην χρονοβόρα δικαστική διαδρομή της ΤΕΞ (πρωτοδικείο, Εφετείο , ΆρειοςΠάγοςπάνω από 10 χρόνια) αλλά και για παράβαση του αρ. 11 της σύμβασηςΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων  πουαναφέρεται στο δικαίωματου συνεταιρίζεσθαι. Κατόπιν αυτού η ελληνική πολιτεία άσκησε έφεσηκατά τηςαπόφασης του ΕΔΑΔ η οποία και απορρίφθηκε Έκτοτε εκκρεμεί ενώπιον τουσυμβουλίου των υπουργών οι οποίοι και τώρα ζήτησαν συμμόρφωση με τηναπόφασητου ΕΔΑΔ. Να σημειώσουμε ότι η ΤΕΞ με την απόφαση του ΕΔΑΔ ζήτησεανάκληση τηςπρωτόδικης απόφαση για διάλυση της ΤΕΞ αλλά αυτή απορρίφθηκε και στοΠρωτοδικείο και στο Εφετείο όπου έκανε προσφυγή. Τώρα έχει κάνειπροσφυγή με τοίδιο αίτημα στον Άρειο Πάγο όπου εκκρεμεί η απόφαση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…