Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Είχαν συνάντηση της Παρασκευή με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη

Είχαν συνάντηση της Παρασκευή με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
S.O.S. εκπέμπουν οι αιγοπροβατοτρόφοικαθώςβρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνια τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδουτους πουκαθιστούν μη βιώσιμες τις μονάδες τους και επιπρόσθετα βιώνουν καιαθέτηση τωνυποσχέσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξηςγιαεπιδοτήσεις μέσω ΟΣΔΕ (5 – 9 ευρώ ανά ζώο. Γι’ αυτό το λόγο και ηΟμοσπονδίατους είχε συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής με την υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκη προκειμένου να θέσειεκ νέου ταπροβλήματα επιζητώντας λύσεις και διεκδικώντας την επιδότηση. Στησυνάντησησυμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας αιγοπροβατοτρόφων της Ξάνθηςκ.Αθανάσιος Λουκμακιάς που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας.
 
Σε μαρασμό η κτηνοτροφία
Μιλώντας στο «Ε» περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα της κτηνοτροφίας  πανελλαδικά αλλά και στονομό μας πουκαταδεικνύει ότι οι όποιες προσπάθειες τόνωσης μέσω επιδοτήσεων ήένταξης σεπρογράμματα από πλευράς πολιτικής ηγεσίας έμειναν …στα λόγια ή… στασυρτάριατου υπουργείου καθώς – σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά- τίποτε απ’ ότι εξαγγέλθηκε δεν έχειυλοποιηθεί. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επιδότηση μέσω ΟΣΔΕ για τηνοποία είχεδεσμευτεί η πρώην υπουργός κα Κατερίνα Μπατζελή και η νυν ηγεσία τηνέχει«παγώσει», σημειώνοντας  ότι αυτό που θαήταν μια ανάσα για τους κτηνοτρόφους και η μη απόδοσή της επιτείνειακόμηπερισσότερο τα ήδη οξυμένα προβλήματα του κλάδου: «Έχουμε ν’αντιμετωπίσουμεμια αύξηση 150% στις ζωοτροφές…οι εταιρείες δημιουργώντας άτυπα καρτέλμαςπαίρνουν το γάλα από 86 – 93 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα πουπαραδίνεις,πουλάμε 5,50 ευρώ το κιλό τα αρνιά μας και στα τσιγκέλια τα βλέπουμε10,90!Είπαν ότι θα μπορέσουμε  ναμπούμε σεπρόγραμμα εξοπλισμού των μονάδων μας όμως τους περισσότερους από μαςτουςκόβουν γιατί πρέπει να έχουμε από 120 ζώα και πάνω ενώ στην Ήπειρο τουςδέχονται με 70 ζώα και πάνω. Όλα τα προγράμματα για την κτηνοτροφίαείναιπαγωμένα. Έτσι που πάμε θα …σβήσουμε», επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς.
 
Κτηνοτροφικός ο νομός μας
Στο μεταξύ, «κτηνοτροφικός» χαρακτηρίζεται ο νομός μας και μάλισταμε εξαγωγές στην εσωτερική αγορά (150.000 αμνοερίφια) αλλά και στηνΙταλία.Διαθέτει πάνω από 200.000 ζωικό κεφάλαιο σε αιγοπρόβατα (180.000πρόβατα και40. – 50.000 γίδια). Στο χώρο δραστηριοποιούνται 1.500 κτηνοτρόφοι οιοποίοικαι στρέφουν τα βλέμματά τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςζητώνταςβοήθεια φοβούμενοι την εξάλειψη της κτηνοτροφικής απασχόλησης αν δενπαρθούνμέτρα.
Σημειώνουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις μεπρόσφατη περί τα τέλη του 2009 που μοίραζαν γάλα στους Ξανθιώτεςδιαμαρτυρόμενοι για την χαμηλή τιμή του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…