Ιδρύεται νέο σωματείο Εμπόρων

0

Σημάδια διχασμού διαφαίνονται στην αγορά της Ξάνθης αφού σαν …μανιτάρια ξεφυτρώνουν νέα σωματεία που η αναγκαιότητα της ίδρυσής τους υπαγορεύεται από την ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση. Αυτό όμως υποδηλώνει την μη κάλυψή τους από τους υπάρχοντες συνδικαλιστικούς φορείς του εμπορικού κόσμου.
Ιδρύεται νέο σωματείο Εμπόρων
Έτσι νέο σωματείο εμπόρων βρίσκεται στα σκαριά αναμένοντας την έγκρισή του από το Πρωτοδικείο με την επωνυμία: «Σωματείο εμπόρων ετοίμων ενδυμάτων», ενώ όπως πληροφορηθήκαμε μέσα στο καλοκαίρι θα ιδρυθεί και άλλο σωματείο, η «Εμπορική Ένωση». Αναφορικά με το «Σωματείο εμπόρων ετοίμων ενδυμάτων», όπως πληροφορηθήκαμε, έχει ως ιδρυτικά μέλη 30 εμπόρους καταστηματάρχες που αποτελούν μερικά από τα πια πιο γνωστά τοπικά εμπορικά καταστήματα του κέντρου. Πρώτη απόφαση του νέου σωματείου θα είναι η λειτουργία της αγοράς για 3 απογεύματα το χειμώνα και 2 απογεύματα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σε μόνιμη βάση, αγνοώντας τις όποιες αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου.
Το νέο σωματείο θα λειτουργεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου ενθάρρυνε ευθέως την ίδρυση του νέου σωματείου «Εμείς είμαστε Ομοσπονδία που εκπροσωπούμε και το εμπορικό κομμάτι. Δεχόμαστε οποιουσδήποτε πρεσβεύουν τις θέσεις μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι φιλοδοξία όλων των εμπλεκομένων είναι να αλλάξουν οι κανόνες της τοπικής αγοράς καθιστώντας την, σύγχρονη και ανταγωνιστική ενόψει των κρίσιμων χρόνων που έρχονται για τα τοπικά καταστήματα. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ίδιες οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν οδηγήσει το 50% των καταστημάτων να ανοίγουν το απόγευμα της Παρασκευής, θεωρώντας ότι σύντομα θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων.
Για υποκινούμενη κίνηση κάνει λόγο ο κ. Αλεξιάδης του Εμπορικού Συλλόγου
Απ’ την πλευρά του Εμπορικού συλλόγου…αποστάσεις κράτησε ο πρόεδρός του κ,. Αλεξιάδης δηλώνοντας ότι όλοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ιδρύουν σωματεία όμως άφησε να διαφανεί η χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπορικού Συλλόγου: «Προφανώς το νέο σωματείο θέλει να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες. Είναι υποκινούμενη η κίνηση…».
Στο μεταξύ ο κ. Τσιακίρογλου απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Ξάνθης στην οποία αναφέρονται τα συσσωρευμένα προβλήματα του επαγγελματικού κόσμου καθώς και τα κυκλοφορικά προβλήματα της πόλης.

Επιστολή Τσιακίρογλου προς τον Δήμαρχο Ξάνθης
«Με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με το ακίνητο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του όμορου δημοτικού χώρου, στον οποίον φημολογείται ότι θα δημιουργηθεί Εμπορικό Κέντρο και υπόγειο πάρκινγκ, επιπλέον οι ανησυχίες και διαμαρτυρίες πολλών καταναλωτών και επαγγελματιών για το κυκλοφοριακό αλαλούμ της πόλης μας σας απευθύνουμε τους προβληματισμούς μας, που εδώ και πολλά χρόνια τους έχουμε θέση υπόψη σας.
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας στην Ο.Ε.Β.Ε. προείδαμε, ότι η εμπορικότητα και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στον ιστορικό εμπορικό ιστό αλλά συγχρόνως και στη περιφέρεια της πόλης είναι συνάρτηση των θέσεων πάρκινγκ, των πεζοδρόμων, των ποδηλατοδρόμων, της ακώλυτης διακίνησης των ΑΜΕΑ, της εξυπηρέτησης των καταναλωτών από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, της άμεσης πρόσβασης οχημάτων ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά) και εν γένει της σωστής ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν βελτιώθηκε τίποτε σε αντίθεση έχουμε όξυνση όλων των ανωτέρων.
Μία ευνομούμενη πολιτεία, ένας ευνομούμενος Δήμος οφείλει να παρέχει αυτές τις διευκολύνσεις και άλλες πολλές, ώστε οι πολίτες – δημότες – καταναλωτές – επαγγελματίες να αισθάνονται ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι, υπερήφανοι από τις παροχές του Δήμου προς αυτούς. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα πρέπει να αισθάνονται δυνατοί και σίγουροι με αυτοπεποίθηση για τη στήριξη που θα έπρεπε να έχουν από το μακρόπνοο σχεδιασμό του Δήμου αλλά και από ένα μέρος των υποδομών, που θα εξυπηρετούσαν και αυτούς.
Όμως σήμερα πέρα από τις μικροεξυπηρετήσεις τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει γίνει ακόμη και πριν ξεκινήσουν τα έργα της συνένωσης των δύο πλατειών, ζητήσαμε τη δημιουργία ενός ενιαίου υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου και στη κεντρική πλατεία, ενός πάρκινγκ στο χώρο του παζαριού, πράγμα το οποίο ούτε καν συζητήσατε. Υποσχεθήκατε επέκταση του υπάρχοντος πάρκινγκ της οδού Ηρώων και εν πάση περιπτώσει τι γίνεται μ’ αυτό; Διατείνεστε και διατυμπανίζετε πάρκινγκ στο Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο, για να εξυπηρετήσετε ποιους; Προβλέψατε χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων πλησίον του κέντρου της πόλης;
Για την αστυνόμευση της περιορισμένης στάθμευσης, εδώ και χρόνια διατείνεστε ότι δεν έχετε προσωπικό, μήπως άλλαξε τίποτα μετά την πρόσληψη αρκετών αστυνομικών; Δυστυχώς απολύτως τίποτε (πλήρης αναρχία).
Όσον αφορά τη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου έχουμε να αντιπροτάξουμε το επιχείρημα ότι, όπου ο Δήμος έγινε επιχειρηματίας απέτυχε παταγωδώς και στη συνέχεια εξετράπη της αποστολής και του ρόλου του.
Ενώ η κεντρική εξουσία αναγνωρίζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των αυτοαπασχολούμενων και εργατοϋπαλλήλων ως κοινωνικούς εταίρους και τις λαμβάνει υπόψη της ως ισοδύναμο θεσμικό συνομιλητή της, Σεις, δυστυχώς, ούτε αυτή τη στοιχειώδη αρχή της δημοκρατίας τηρείτε, και το λέμε αυτό με πόνο, διότι ουδέποτε κληθήκαμε να εκφέρουμε τη γνώμη μας για θέματα που αφορούν το οικονομικό «γίγνεσθαι» της πόλης μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …