Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η ενοποίηση πλατειών, τα ψεύδη και η διάλυση ψευδαισθήσεων

Η ενοποίηση πλατειών, τα ψεύδη και η διάλυση ψευδαισθήσεων

0

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το περιβόητο έργο της ενοποίησης των πλατειών. Κάποιοι όψιμα ενδιαφέρθηκαν, κάποιοι άλλοι έχουν τις θέσεις τους από την αρχή και είναι αντίθετοι, οι πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι θα γίνει (και εκπλήσσονται ίσως όσο βλέπουν την πρόοδο των έργων) και τέλος μερικοί θεώρησαν καλό να τα βάλουν με την αντιπολίτευση του Δήμου (λες κι αυτοί αποφασίζουν, λες κι αυτοί διαχειρίζονται τα Δημοτικά μας πράγματα!).
Κατ’ αρχήν και για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά η απόφαση για το έργο της ενοποίησης των πλατειών δεν πάρθηκε απ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από προηγούμενο (έτσι για να πάψει μια και καλή η σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας σ’ αυτό το θέμα).
Στην αρχή της θητείας μας τον Φεβρουάριο του 2007 μας έγινε η παρουσίαση του σχεδίου από τους μελετητές σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από την πρώτη στιγμή θέσαμε τα εξής ζητήματα αναφορικά με το έργο της ενοποίησης των πλατειών:
1. Η απουσία επικαιροποιημένης συγκοινωνιακής – κυκλοφοριακής μελέτης που να συνοδεύει την επιλεγείσα με διαγωνισμό αρχιτεκτονική μελέτη του έργου. Θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι το έργο βασίζεται σε μελέτη που έγινε επί δημαρχίας Αμοιρίδη. 15 χρόνια μετά είναι προφανές ότι πολλά έχουν αλλάξει στο κυκλοφοριακό της πόλης μας.
2. Θέσαμε επιτακτικά και επανειλημμένα το θέμα της βελτίωσης και επέκτασης του υφιστάμενου (και λειτουργούντος σε άθλια κατάσταση) Δημοτικού πάρκινγκ μέσω σύμπραξης με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) χωρίς ο Δήμος να σπαταλήσει πόρους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μας ειρωνεύτηκε και αρνήθηκε να το συζητήσει καν η Δημοτική Αρχή.
3. Επισημάναμε πολλές φορές – σε σημείο που γίναμε και «κουραστικοί» κατά τον κ. Στυλιανίδη – το θέμα της ερημοποίησης του χώρου της νυν πλατείας Διοικητηρίου, μετά την ολοκλήρωση του έργου. Θυμίζουμε ότι γύρω από την πλατεία της Νομαρχίας υπάρχουν Δημόσια Κτίρια που η λειτουργία τους παύει μετά το μεσημέρι (Νομαρχία, Στέγη Γραμμάτων, Δημοτική Αγορά, Δικαστήρια, Μητρόπολη). Είναι προφανής ο πιθανός κίνδυνος ερημοποίησης του χώρου ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που νυχτώνει νωρίς. Ζητήσαμε να ληφθεί μέριμνα για υπέργειες χρήσεις που θα δώσουν ζωή στο κομμάτι αυτό. Ως τώρα δεν είδαμε τίποτα.
4. Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε αν το σχέδιο της ενοποίησης των πλατειών με πεζοδρομήσεις της Ηρώων και της Μ. Βόγδου (σε τμήματά τους) είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπλασης όλου του εμπορικού ιστού της πόλης μας (με μελλοντική ενοποίηση της Πλατείας Ελευθερίας με την Κεντρική και πεζοδρόμηση της κεντρικής Εμπορικής αρτηρίας μέχρι την Βενιζέλου). Η απάντηση ήταν αρνητική. Μας είπε ο κ. Στυλιανίδης ότι αυτό είναι αυτόνομο έργο και δεν εντάσσεται σε κανένα μελλοντικό στρατηγικό σχεδιασμό.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι σε ένα έργο που δεν το συναποφασίσαμε, αλλά το κληρονομήσαμε, επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να το προσεγγίσουμε από όλες τις πλευρές του. Συζητήσαμε και αφουγκραστήκαμε την βούληση των συμπολιτών μας. Είχαμε κάποιες φορές και αντίθετη θέση μαζί τους (π.χ. πεζοδρόμηση Ηρώων). Όμως και προτάσεις βελτίωσης κάναμε και ανοιχτοί είμαστε σε διάλογο με τους συνδημότες μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας εξάλλου. Ότι οι ασχολούμενοι με τα δημοτικά πρέπει εκτός της διαχείρισης και του σχεδιασμού να μετουσιώνουν σε πράξη τα «θέλω» της πλειοψηφίας των συμπολιτών τους (με σωστή και έγκυρη πληροφόρηση για να είναι όλοι ενήμεροι για τα σχέδια και τις αποφάσεις του Δήμου). Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως τεχνηέντως πάνε κάποιοι να περάσουν στην κοινή γνώμη. Έχουμε ουσιώδη διαφορά φιλοσοφίας και πρακτικών μ’ αυτή την Δημοτική Αρχή.
Έτσι λοιπόν έφθασε ο Δήμαρχος πρόσφατα, υπό την πίεση της αδυσώπητης και σκληρής πραγματικότητας και της κόλασης που βιώνει καθημερινά το κέντρο της πόλης, να ανασύρει τον σκονισμένο φάκελο του πάρκινγκ της πλατείας Ζωαγοράς και παράλληλα να ψελλίζει κάτι για επέκταση του υπάρχοντος Δημοτικού πάρκινγκ. Έτσι απρογραμμάτιστα. Αφού ολοκληρώνεται το έργο της ενοποίησης αυτοί θα ξανασκάψουν άραγε για την επέκταση του Δημοτικού πάρκινγκ;
Για να μη θυμηθούμε ότι προεκλογικά, το 2006, ξήλωσαν την Ηρώων και την έστρωσαν με άσφαλτο. Τώρα στα πλαίσια της ενοποίησης και της πεζοδρόμησής της θα την ξαναχαλάσουν προφανώς. Γιατί να μη το κάνουν άλλωστε; Λογαριασμό στους συνδημότες μας θα δώσουν; Τα δικά τους καταστήματα θα πληγούν 2 φορές μέσα σε 3 χρόνια;
Και βέβαια για την εικόνα του στρατοπέδου συγκέντρωσης με τους δύο προβολείς να φωτίζουν το χώρο εντός του τσίγκινου παραπετάσματος και τους γύρω δρόμους θεοσκότεινους όσες φορές και να το βάλαμε λύση δεν βρέθηκε. Για τα τείχη, τις κολώνες και το μπετόν που πέφτει άφθονο στην Κεντρική Πλατεία τι να σας πούμε. Αυτά προβλέπονταν στην μελέτη, αυτά υποτίθεται ότι εφαρμόζονται. Τώρα ανάπλαση πλατείας γίνεται, βάσεις για μαυσωλείο της Ξάνθης απέναντι από το Δημαρχείο στήνουν, θα σας γελάσουμε. Αυτοί ξέρουν.
Κι αν πάλι κάτι δεν σας αρέσει μη στεναχωριέστε. Κρατάμε τη δήλωση του Δημάρχου κ. Στυλιανίδη ότι «δεν χάλασε κι ο κόσμος … Αν κάτι δεν πάει καλά θα το αλλάξουμε» (!!!).
Μήπως να αλλάζαμε Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή λέμε εμείς και οι συμπολίτες μας; Μας είναι πιο βολικό και δεν κοστίζει. Υπομονή βέβαια άλλον ένα χρόνο! Με την ολοκλήρωση του έργου θα συμπέσουν εξάλλου …

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανθρωποκεντρική εικαστική πανδαισία

Τον συναντήσαμε `…