Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι έμποροι προσπαθούν να την «ξεπαγώσουν» με προεκπτώσεις

Οι έμποροι προσπαθούν να την «ξεπαγώσουν» με προεκπτώσεις

0

Την…παγωμένη από αγοραστική κίνηση αγορά της Ξάνθης προσπαθούν να …ξεπαγώσουν οι καταστηματάρχες, πραγματοποιώντας ενωρίτερα από την επίσημη έναρξη της περιόδου εκπτώσεων που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο που ψηφίστηκε προ 2ετίας είναι 15 έως τέλος Φλεβάρη, άτυπες εκπτώσεις στο ταμείο!
Γι’ αυτό είναι ενήμεροι τόσο ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης όσο και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, οι οποίοι και θεωρούν ότι είναι μεν μη σύννομο καθώς 1 μήνα πριν από τις εκπτώσεις – σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύονται και οι προσφορές – αλλά παράλληλα μη ελέγξιμο καθώς επαφίεται στον κάθε επαγγελματία να προσπαθήσει να δελεάσει τον καταναλωτή, ενίοτε δε το θεωρούν και επιβεβλημένο καθώς αυτή η περίοδος ουσιαστικά είναι μια νεκρή περίοδος.
Γιάννης Αλεξιάδης: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις άτυπες εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε και ν’ αρχίζουμε όποτε θέλουμε. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να επιμηκυνθεί πολύ ο χρόνος των εκπτώσεων γιατί θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με διαφοροποίηση της αγοράς και ουσιαστικά με την καταστρατήγηση του θεσμού των ουσιαστικών εκπτώσεων με τις θεωρητικές εκπτώσεις».
Προεκπτώσεις γίνονται αλλά δεν μπορεί να ελέγχονται καθώς γίνονται στο ταμείο. Καλά θα’ ταν να γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ώστε να μην καταπατώνται και τα δικαιώματα των συναδέλφων».
Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Έχουν αρχίσει άτυπα οι εκπτώσεις. Απ’ τις 15 Γενάρη οι εκπτώσεις θα είναι σε μεγάλο ποσοστό γιατί τα καταστήματα δεν είχαν την αναμενόμενη κίνηση.
Είναι καλή η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων στις 15 Γενάρη καθώς αν άρχιζαν οι εκπτώσεις στις 1 Γενάρη όλοι θα’ ταν συγκρατημένοι και δεν θα έκαναν τις αγορές τους τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Είναι καλό το ψυχολογικό όριο στις 15 Γενάρη γιατί και οι καταστηματάρχες είναι ικανοποιημένοι απ’ αυτό το όριο και οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι γιατί υπάρχουν άτυπες εκπτώσεις»
«Παγωμένη» ήταν η αγορά της Ξάνθης
Δεν δούλεψαν κατά αναμενόμενα και σε σχέση με τις άλλες χρονιές τα καταστήματα στην αγορά της Ξάνθης όπως μας διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου. Ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι η αγορά ήταν υποτονική όπως και σ’ όλη της Ελλάδα και ότι ενώ είχε κόσμο στην αγορά δεν είχε κόσμο στα μαγαζιά, δείγμα της οικονομικής κρίσης που έφτασε πλέον στο πορτοφόλι του κάθε νοικοκυριού.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΕΕ ΣΤΟΝ Γ. ΒΛΑΧΟ
Σταθερή η ημερομηνία έναρξης
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκης, αναφορικά με τον χρόνο των εκπτώσεων απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο, με την οποία υπογραμμίζει:
«Η ΕΣΕΕ σέβεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που καθορίζει σταθερές ημερομηνίες για τη διενέργεια των εκπτώσεων, το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και έχει οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του θεσμού.
Η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων δεν είναι δυνατόν ν αλλάζει σε κάθε περίοδο διενέργειάς τους και ανάλογα με τις επιθυμίες κάποιου ή κάποιων, οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιούν τον θεσμό προς ίδιον και μόνον όφελος.
Η αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης δημιουργεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και επιτρέπει σε κάποιους επιτήδειους την παραπλάνησή του.
Όσον αφορά το 2009, οι εργάσιμες ημέρες τής προ των εκπτώσεων περιόδου είναι ελάχιστες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν ν αντισταθμίσουν την απαξίωση ενός νόμου και μάλιστα πρόσφατου.
Με βάση τα παραπάνω, η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της» και καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Αρμενάκης λέγοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος αλλαγής της ημερομηνίας των χειμερινών εκπτώσεων του 2009, οι οποίες βάσει νόμου αρχίζουν 15/1 έως 28/2. Για την ΕΣΕΕ ισχύει ο νόμος και καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης στους καταναλωτές μέσα από τυχόν προτροπές για διενέργεια προεκπτώσεων ή άλλων παρεμφερών πρακτικών».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…