Αγρότες της Ξάνθης εν υπνώσει…

0

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν λάβει χαρακτηριστικά αγροτικού ξεσηκωμού οι συνδικαλιστικές κεφαλές αγροτών της Ξάνθης ακόμη συζητούν αν θα κάνουν κινητοποιήσεις και οι αγρότες του νομού, εκτονώνουν τη δυσαρέσκειά τους για την αγροτική πολιτική στα …καφενεία! Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: Τι φταίει; Δεν έχουν κοινά προβλήματα με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας που προβαίνουν σε κινητοποιήσεις; Τελεί εν υπνώσει το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα στον νομό και σε ποιο βαθμό η ραθυμία των αγροτών είναι ασύνδετη με το γεγονός ότι μόλις πριν λίγο καιρό στα ηνία του αρμόδιου υπουργείου ήταν ο Ξανθιώτης κ. Κοντός;
Αγρότες της Ξάνθης εν υπνώσει…
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν από το «Ε» στους προέδρους των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Ξάνθης, «Ενότητα» (πρωτοβάθμια ΓΕΣΑΣΕ) και Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων (πρωτοβάθμια ΣΥΔΑΣΕ) κ. Γλερίδη και κ. Δολαπτσόγλου αντίστοιχα.
Και ο μεν κ. Γλερίδης αποδέχτηκε το γεγονός ότι υπάρχει μια διστακτικότητα και μια ραθυμία για κινητοποιήσεις στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης, γεγονός που το συνέδεσε με την καταλυτική παρουσία του κ. Κοντού σ’ όλο το αγροτικό δίκτυο(ομάδες παραγωγών, ΕΑΣ κ.λ.π.). Παράλληλα απέδωσε ευθύνες στο συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο δεν είναι ενιαίο και αυτό έχει επίπτωση στον συντονισμό.
Ο κ. Δολαπτσόγλου απ’ την πλευρά του απέσεισε ευθύνες άλωσης του αγροτοσυνδικαλισμού στην Ξάνθη από τον κ. Κοντό όμως συμφώνησε ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διεκδίκηση των αγροτικών αιτημάτων.
Δήλωσε δε ότι φέτος ήταν «η χειρότερη χρονιά» για τους αγρότες και ένα από τα κύρια αιτήματά τους είναι να δοθεί στρεμματική επιδότηση για το καλαμπόκι που η τιμή του ήταν μόλις 10 λεπτά και δεν καλύπτει το κόστος.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη η «Ενότητα» στην οποία δεν παραβρίσκονταν ο κ. Δολαπτσόγλου, αποφασίστηκε η σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής 7 ατόμων που θα αναλάβει το συντονισμό των κινητοποιήσεων και το ραντεβού των τρακτέρ έκλεισε για την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στον κόμβο του Πετροχωρίου.
Στο μεταξύ κινητοποιήσεις για τη Δευτέρα προετοιμάζουν και οι αγρότες του Έβρου ενώ ο κ. Δολαπτόσγλου σημείωσε ότι δεν συμφνεί με τις κινητοποιήσεις σ’ αυτή τη χρονική στιγμή και ότι πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος στον νέο υπουργό κ. Χατζηγάκη να ενημερωθεί για τα προβλήματα. Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί θα αποφασιζόταν σε χθεσινή κοινή σύσκεψη των δύο Ομοσπονδιών, στην οποία θα προσμετρήσει και η προθυμία των αγροτών να συμμετέχουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…