Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

0

Πληρώνουμε χρυσή τη φέτα!
Αυτό που συμβαίνει με την ακρίβεια είναι ένα ελληνικό παράδοξο και σε κάθε περίπτωση είναι μια στρέβλωση στην αγορά που αφήνει μεγάλα περιθώρια αισχροκέρδειας στους επιτήδειους. Μόλις ακούστηκε και μόνο η αύξηση στο ρεύμα στην αρχή της ενεργειακής κρίσης, αυξήθηκαν αμέσως τα γαλακτοκομικά ενώ η φέτα ήταν παραγωγή του προηγούμενου χρόνου! Τώρα μειώθηκε η τιμή παραγωγού που δίνουν οι εταιρείες για το αιγοπρόβειο γάλα αλλά η φέτα όχι απλά δεν φτήνυνε αλλά έχει αύξηση. Είναι δυνατό 17 ευρώ το κιλό η φέτα και άλλο τόσο το λίτρο το λάδι! Φωνάζουν οι παραγωγοί αλλά ποιος τους ακούει; Αν όμως υπήρχε ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα όπως στις ευρωπαϊκές χώρες και έκαναν όλοι οι καταναλωτές μποϋκοτάζ στην φέτα, θα φτήνυνε ή όχι; Εμείς όμως απλά γκρινιάζουμε…αλλά με την γκρίνια δεν γίνεται τίποτε.!
Μ.Ξ.


Ξεχάσαμε το …χιόνι!
Κατά πως φαίνονται τα πράγματα δεν θα δούμε άσπρη μέρα στην περιοχή μας. Χιονίζει στην νότια Ελλάδα και στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε λιακάδα με λίγο κρύο και μόνο στο Δασικό χωριό ψιλοχιόνισε! Τι να πει κανείς για τα τερτίπια του καιρού… Από την μια είναι καλό γιατί δεν χρειαζόμαστε επιπλέον θέρμανση αλλά από την άλλη δεν είναι καλό να μην έχουμε χειμώνα, γιατί πρέπει να έχουμε βροχές και χιόνια στο καιρό τους όπως έλεγαν οι παλιοί, για  να έχουμε αποθέματα νερού το καλοκαίρι σε περιόδους ξηρασίας.
Να θυμίσουμε ότι στην πόλη της Ξάνθης έχουμε να δούμε χιόνι από το 2018!
Μ.Ξ.


«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων». Δημοσθένης
Πόσο δίκιο είχε όταν το έλεγε στους Αθηναίους ο μεγαλύτερος ρήτορας όλων των εποχών Δημοσθένης.
Από τότε, δηλώθηκε δημόσια και έμεινε στην ιστορία η μεγάλη σημασία των χρημάτων και ότι χωρίς αυτά τίποτε δεν μπορεί να υλοποιηθεί εκ των αναγκαίων πραγμάτων.
Έτσι, από τον 5ο αιώνα π.χ., η σπουδαιότητα, αναγκαιότητα και παρεμβατικότητα των χρημάτων αξιολογήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο και από τα χείλη του κορυφαίου ρήτορα, έφτασε να λέγεται μέχρι σήμερα και θα λέγεται όσο υπάρχει οικονομία.
Γ.Δ.


Είναι και θέμα Πολιτισμού
Το θέμα του γάμου των ομόφυλων είναι γεγονός πως έχει συζητηθεί σε μεγάλη έκταση, αναλύθηκε δεόντως, ο καθένας είπε τη γνώμη του κι αφού ψηφιστεί, σε σύντομο χρόνο θα ξεχαστεί, όπως ο Πολιτικός Γάμος, η μη αναγραφή της θρησκείας στις ταυτότητες και άλλα.
Έτσι συμβαίνει πάντα. Φασαρία, ένταση, λόγια από τη μια μεριά, λόγια από την άλλη, τελικά η Πολιτεία ψηφίζει και η ζωή συνεχίζεται.
Τέλος πάντων, αυτή τη φορά η «φασαρία» ήταν μεγαλύτερη, οι διαφωνούντες ήταν πολιτικοί που σκέφτηκαν το μέλλον τους και διαφοροποιήθηκαν. Ανάμεσά τους και οι μειονοτικοί, ακόμη πιο συντηρητικοί σ’ αυτές τις θέσεις.
Γι’ αυτό και εξέφρασαν την αντίθεσή τους οι Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ. Τι να πουν οι άνθρωποι στους ψηφοφόρους τους, όταν σε αρκετές χώρες του Μουσουλμανικού τόξου η ομοφυλοφιλία διώκεται με φυλάκιση, διαπόμπευση και θάνατο.
-Είναι λοιπόν και θέμα Πολιτισμού η όλη υπόθεση.
Γ.Δ.


Η επιλογή
Είναι προσωπική τους επιλογή κάποιων, αρκετών θα έλεγα, ν’ ασχοληθούν με τα κοινά, την Πολιτική και με τα Δημόσια πράγματα.
Αυτή η ελεύθερη επιλογή λοιπόν απ’ όποια επιθυμία ξεκινά, υψηλόφρονη, οικονομική ή προβολής, αυτομάτως τοποθετεί τα άτομα αυτά στην ελεύθερη κριτική όλων.
Η σταδιοδρομία πολιτικού ως εκ τούτου που έχει επιλέξει ελεύθερα να υλοποιήσει την υπηρεσία των πολιτών, αυτομάτως κάνει το ευρύτερο κοινό κριτή του.
Ο ίδιος βέβαια διακατεχόμενος με την αφελή ή πονηρή αλλά ομολογημένη βεβαιότητα ότι μπορεί να κερδίσει την εύνοιά του.
Πρόκειται για ένα «παιγνίδι» που ισχύει απόλυτα στην πολιτική, τοπικής ή πανελλαδικής ισχύος.
Το ποιος κερδίζει από όλην αυτήν την ιστορία, εκτιμώ πως είναι προφανές, για όλους, λίγο ή πολύ.
Γ.Δ.


Υπομονή
Μεταξύ μας τώρα, εμείς που γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και που συζητάμε με καθαρή ματιά, και σχολιάζουμε με ειλικρίνεια τα τοπικά θέματα, με το χέρι στην καρδιά, θα πούμε άλλη μια αλήθεια για τα αδέσποτα.
Οι αυτοδιοικητικοί λένε πολλά για το θέμα των αδέσποτων ζώων, κυρίως των σκύλων. Συζητούν και ξανασυζητούν και αποφασίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Διάφορα και απ’ όλους.
Λοιπόν, μήνες και χρόνια θα περάσουν μέχρι να λυθεί το θέμα των αδέσποτων της Ξάνθης. Όσοι νομίζουν το αντίθετο να μην στοιχηματίσουν διότι θα χάσουν. Κι αυτό διότι θα πρέπει να μαζέψουν τα αδέσποτα από το Δροσερό, τα Πομακοχώρια, Νεστοχώρια και τον κάμπο.
Μπορούν να το κάνουν αυτό; Και σε πόσο χρόνο και με ποιους ανθρώπους και πού θα μεταφέρουν τα αδέσποτα; Σε ποιες υποδομές;
-Γι’αυτό, υπομονή. Τα χρόνια και οι μήνες περνούν γρήγορα.
Γ.Δ.


Κάτι ξεκινάει
Στο φύλλο του Σαββάτου σε δύο σχόλια μάλιστα, έκανα αναφορά στο μεγάλο και σοβαρό θέμα της δημογραφικής κατάρρευσης της Θράκης αλλά και άλλων περιοχών. Σημείωνα μάλιστα ότι επείγει να ξεκινήσουν αποφάσεις για άμεση εφαρμογή μέτρων από την κυβέρνηση.
Με μια μικρή έστω αισιόδοξη είδηση, πληροφορήθηκα και σας το μεταφέρω ότι επιτέλους η σημερινή κυβέρνηση ως ώφειλε, άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Με εντολή του πρωθυπουργού μάλιστα ετοιμάζεται ένα «Ειδικό Σχέδιο Δράσης».
Έστω και τώρα, κάτι ξεκινάει για την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος της χώρας.
Πάντα βέβαια, να μην μείνει στα χαρτιά το όλο θέμα και τις συζητήσεις.
Γ.Δ.


Αποκάλυψαν οι ίδιοι το μαύρο χρήμα
Χρόνια τώρα οι νεοέλληνες του μαύρου χρήματος προκαλούσαν και συνεχίζουν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. εκδηλώσεις διάφορες προκλητικού νεοπλουτισμού που περνούσαν χωρίς το ενδιαφέρον της Εφορίας.
Έπρεπε να γίνει ένας γάμος με προκλητικές αναρτήσεις  στα σόσιαλ, να ξυπνήσουν από τον λήθαργο οι εφοριακοί και τελικά να πιάσουν την φοροδιαφυγή.
Βέβαια αποκαλύφθηκαν μόνοι τους διότι ήταν βέβαιοι ότι δεν θα ενοχληθούν γι’ αυτό και τα έδειξαν όλα «φόρα παρτίδα».
Στην μικρή αυτή ιστορία υπάρχει και μία λεπτομέρεια με ερώτημα. Εάν δεν φανέρωναν μόνοι τους τις υπερβολές, δεν θα υπήρχε κανένας εντοπισμός, πρόστιμα και δημοσιότητα; Άρα τα μη φανερά, την γλυτώνουν…
Γ.Δ.


Όπως αναμενόταν

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζερενίδης

Δεν αποτελούσε μυστικό κι ούτε ξάφνιασε η επιλογή του Γιάννη Ζερενίδη ως προέδρου της ΔΕΥΑΞ από τον δήμαρχο Στράτο Κοντό.
Οι περισσότεροι ποντάριζαν ότι θ’ αναλάβει την θέση αυτή, παρά την Τεχνική υπηρεσία που υπηρέτησε επί Τσέπελη.
Η αλήθεια είναι πως πάντα μια νέα θέση αποτελεί νέα δοκιμασία και πρόκληση αξιολόγησης δυνατοτήτων σε άλλο επίπεδο.
Όπως και να’ναι, ευχές για μια παραγωγική θητεία στον αγαπητό Γιάννη Ζερενίδη.
Γ.Δ.


Μνήμη Γιώργου Ταβουλτσίδη
tavoultzidis pontioiΉταν 29 Ιανουαρίου του 2007 και το νέο του θανάτου του Γιώργου Ταβουλτσίδη έπεσε σαν κεραυνός. Ήταν μόνον 55 χρόνων, ήταν χαμογελαστός, δυναμικός και μπροστάρης Πόντιος με μεγάλη προσφορά στον Σύλλογο αλλά και τον Πολιτισμός της Ξάνθης. Έργο μεγάλο, σημαντικό, μοναδικό που υπάρχει.
Ο Σύλλογος και η νεολαία την Κυριακή έκαναν τρισάγιο στον τάφο του στη Γαλάνη.
-Αφιέρωμα στο έργο και την παρουσία του στη σελίδα 13 από τον Θανάση Μουσόπουλο.
Γ.Δ.


29 – 1 – 2024 πρόσωπα

Λέξεις

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…