Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

0

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος Λοβέρδου
«Δημοκράτες» είναι το όνομα του κόμματος που ανακοίνωσε από τον Έβρο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το νέο κόμμα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές είναι, όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος «πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, ψηφιακό, πολυσυλλεκτικό.
«Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη και θα δώσουμε κι εκεί όλες τις μάχες για την πατρίδα μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρώπη των πολιτών. Δεν ξεκινάμε από τον Έβρο τυχαία. Βρίσκομαι στα σύνορα για να στείλω μήνυμα από ένα μετερίζι που οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που αποκρούσαμε πρόσφατα το 2020 απόπειρα εισβολής. Ένα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα αγωνιστούμε για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος των Δημοκρατών.
Τ.Β.


Η δημοκρατία του πληκτρολογίου
Κάθεται στο σπίτι του, στη μοναξιά και την ανωνυμία του βρίσκει διέξοδο στο πληκτρολόγιο.
Και από κει, γίνεται κριτής των πάντων. Ανθρώπων, ενεργειών, απόψεων. Έχει ο άνθρωπός μας αυτός για όλα άποψη. Συνήθως όμως ασκεί  κριτική. Συνήθως ξερνά χολή, δηλητήριο και ημιμάθεια.
Ο ανώνυμος αυτός άνθρωπος θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να πάρει θέση. Σπιλώνοντας ανθρώπους με προσωπικότητα με ψεύδη και συκοφαντίες αστήρικτες. Έτσι, γιατί  αυτός έχει τις δικές του «απόψεις». Χωρίς φραγμό, ανώνυμα, κρυπτόμενος, ρίχνει λάσπη θεωρώντας ότι του επιτρέπεται αυτή η χυδαιολογία εν ονόματι της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης.
-Άραγε πώς μπορεί αυτή η χυδαιολογία να σταματήσει;
Γ.Δ.


Άρρωστα μυαλά
Δυστυχώς, πέρα από τους ανώνυμους υβριστές του πληκτρολογίου υπάρχουν κι άλλα άρρωστα μυαλά γύρω μας στην κοινωνία. Μια περίπτωση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι βασανίζουν και ακρωτηριάζουν ζώα, συνήθως σκυλιά και στη συνέχεια τα πυρπολούν.
Η πρόσφατη εικόνα του σκύλου που από «ανθρώπινα» χέρια έζησε φρικτές στιγμές είναι ενδεικτική.
Προσωπικά συμπεραίνω ότι ο «άνθρωπος» που διέπραξε την πράξη αυτή, τολμώ να το γράψω δημόσια, είναι επικίνδυνος ψυχολογικά και μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους.
Το σημαντικότερο; Ζουν δίπλα μας οι άνθρωποι αυτοί. Ναι, αυτό είναι το σοκαριστικό και παράλληλα το επικίνδυνο.
Γ.Δ.


Φιλικές συζητήσεις
Μου τα μετέφεραν φίλοι ενδεδυμένοι μάλιστα με ειρωνικό χαμόγελο για τα δύο συμβάντα.
Το πρώτο μεταξύ Μανώλη Τσέπελη και Αντώνη Πασχάλη. Μία συνάντηση με άγνωστο περιεχόμενο μεν αλλά εικαζόμενο. Ως προς την κατάληξη της συζήτησης, μάλλον χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα για τον πρώην δήμαρχο.
Η δεύτερη εικόνα έλαβε χώρα στο δημοτικό κατάστημα έξω από τον χώρο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Μανώλης Τσέπελης (απαραίτητη η αναφορά του μικρού ονόματος πλέον διότι έχουμε και τον Μιχάλη Τσέπελη στο δημοτικό συμβούλιο), συζητούσε ιδιαίτερα χαλαρά με τον Γιάννη Ζερενίδη, πρώην δικό του σύμβουλο και νυν Κοντού.
Ούτε κι εδώ υπήρξε ωτακουστής, φαίνεται όμως πως οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Γ.Δ.


Συζητείται μεγάλος σεισμός
Άκουγα πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή τον κ.Λέκκα, καθηγητή Σεισμολογίας, ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, έως και7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ είχε προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο και διατρέχει τη Βόρεια Τουρκία, από την Κασπία προς τα δυτικά και φτάνει έως το Αιγαίο σε ένα μήκος 1.300 χλμ. Το 1939 είχε δώσει σεισμό 7,9 ρίχτερ στο ανατολικό τμήμα του, ενώ το 1999 η δόνηση των 7,5 ρίχτερ είχε επίδραση, σύμφωνα με τους σεισμολόγους και στη χώρα μας καθώς 20 ημέρες μετά ακολούθησε ο καταστροφικός σεισμό των 5,9 ρίχτερ στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μόνο ένα τμήμα δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό, και είναι εκείνο που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης.
Το εάν ένας σεισμός σε αυτή την περιοχή μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα, αποτελεί ζητούμενο και για τους επιστήμονες, καθώς εξαρτάται από το πού ακριβώς θα γίνει, το μέγεθός του, τη δυναμική του και άλλα στοιχεία που θα καθορίσουν τις συνέπειες του στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, γενικότερα οι σεισμοί του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας επηρεάζουν κυρίως την περιοχή του Αιγαίου, συνήθως μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Γ.Δ.


Χρειάζεται όραμα Ι
Υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω, 46 χρόνια τώρα και να το γράφω συχνά ως υπενθύμιση ότι για να πάει μια προσπάθεια μπροστά, ή οποιαδήποτε, χρειάζεται πάνω απ’ όλα ΟΡΑΜΑ. Χωρίς το όραμα δεν πας μακριά. Είτε είσαι Πολιτικός, είτε είσαι Επιχειρηματίας, είτε οτιδήποτε άλλο.
Το όραμα είναι η κινητήρια δύναμη, το καύσιμο και η στήριξη να ξεκινήσεις κάτι, να το εδραιώσεις και το καταστήσεις μεγάλο, να το συνεχίσεις στο χρόνο.
Όραμα είχαν οι Μπαλτατζής, Αμοιρίδης, Παυλίδης στον τομέα τους, όραμα είχαν και έχουν οι Γερμανός, Χαλιορής, Τοπούζογλου, Αφοί Σαράντη και άλλοι που ξεχώρισαν με σκληρή προσπάθεια και δουλειά ως επιχειρηματίες.
Γ.Δ.


Χρειάζεται όραμα ΙΙ
Για να ενισχύσω την άποψη που χρόνια υποστηρίζω, θα παραθέσω λίγα λόγια ενός σημαντικού επιχειρηματία από τη Δράμα, ο οποίος πρόσφατα απεβίωσε σε ηλικία 76 χρόνων.
Σε μία από τις τελευταίες από τις πολλές χορηγίες που είχε κάνει στην πατρίδα του τη Δράμα, είχε πει απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του: «Ο Νομός Δράμας θεωρείται ο πιο φτωχός νομός της Ελλάδας. Ο Νομός Δράμας- εμείς νομίζουμε αντικειμενικά- πρέπει να είναι ο πιο πλούσιος νομός της Ελλάδας. Γιατί έχουμε καταπληκτικά βουνά, έχουμε καταπληκτική πεδιάδα, έχουμε αρχαιότητες, έχουμε νερά που αναβλύζουν, είμαστε επίπεδοι. Άρα τα έχουμε όλα. Είμαστε πολύ κοντά στη θάλασσα. Σε καταπληκτικές ακρογιαλιές. Κοντά στα βουνά. Άρα κάτι δεν κάνουμε καλά. Επειδή δεν έχουμε κανένα όραμα».
Πρόκειται για λόγια του Κώστα Αποστολίδη, ανθρώπου σεμνού αλλά δημιουργικού, που είχε όραμα γι’ αυτό δημιούργησε επιχειρήσεις εκτός από τη Δράμα σε άλλες έξι περιοχές, εντός κι εκτός Ελλάδος.
-Όραμα λοιπόν χρειάζεται και Άνθρωποι που θα το αγκαλιάσουν δυνατά και θα το κάνουν πράξη.
Γ.Δ.


Χρειάζεται όραμα ΙΙΙ
Μετά τα παραπάνω, ας έρθουμε στον δικό μας χώρο, στον τόπο μας.
Έχουμε κι εμείς εδώ βουνά, ποτάμια, λίμνες, παραλίες, πεδιάδες, αρχαιότητες, έχουμε μειονότητες Μουσουλμάνων, Αρμενίων και Εβραίων, ποικιλία φυλών που είναι Πολιτιστικός πλούτος, έχουμε ποικιλία Θρησκευτικών Μνημείων, αλλά και εργατικούς φιλόξενους ανθρώπους.
Όπως επεσήμανε ο Αποστολίδης, κάτι δεν κάνουμε σωστά. Κι αυτό, επειδή δεν έχουμε όραμα.
Ναι, μας λείπει το όραμα που θα κινητοποιήσει τα κατάλληλα άτομα.
Χρειάζεται όραμα λοιπόν, χρειάζονται άνθρωποι με όραμα για να πάνε αυτόν τον τόπο μακριά.
Γ.Δ.


Αποθέωση της Ξάνθη από την εκπομπή «ΕΙΚΟΝΕΣ»

Αποθεωτικό για την Ξάνθη ήταν και το δεύτερο μέρος της εκπομπής «ΕΙΚΟΝΕΣ» του Τάσο Δούση που προβλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Η εκπομπή ξεκίνησε από την γέφυρα του Κόσυνθου, πήρε πλάνα από το Μονοπάτι της Ζωής, συνέχισε με επίσκεψη στην Σταυρούπολη. Μάλιστα έκανε εντύπωση πως ο Τάσος Δούσης χαιρέτησε κατοίκους που καθόταν σε καφενείο της πλατείας κι αυτοί αντί να τον καλωσορίσουν άρχισαν να του απαριθμούν τα προβλήματα της Σταυρούπολης. Δηλαδή ο Δούσης ήρθε για να τους διαφημίσει κι αυτοί δυσφήμιζαν τον τόπο τους! Υπάρχει μια αντίφαση μέσα σ’ αυτό.
Δεν πτοήθηκε όμως …Πήρε πλάνα από τα άγρια άλογα που συνάντησε έξω από τον Δαφνώνα, από το κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι αίτημα των κατοίκων να σταματήσει η σιδηροδρομική απομόνωση της περιοχής. Στην συνέχεια η εκπομπή έκανε αφιέρωμα στα Πομακοχώρια. Επισκέφτηκε την Σμίνθη, την Μύκη, την Μέδουσα, τις Θέρμες με τα Λουτρά και στην ξακουστή ταβέρνα  – μουσείο της Κοττάνης. Μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την φιλοξενία των κατοίκων στα Πομακοχώρια αλλά και σ’ όλη την Ξάνθη. Διαφημίστηκαν και πολλοί χώροι εστίασης, όπως το εστιατόριο «Ξανθίππη», οι οίνοι «Ανατολικός Αμπελώνας του Σάκη Νικολαΐδη, το κατάστημα Ξηροί Καρποί Μπεμπεκίδης με τα σουτζούκ λουκούμ αλλά και το κρεοπωλείο Μπαντάκ.
Η εκπομπή προβλήθηκε λίγο πριν το καρναβάλι και ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη και το νομό μας!.
Μ.Ξ.


Καρναβάλι παντός καιρού…
Μπορεί το Σάββατο η μέρα της έναρξης των Αποκριάτικων εκδηλώσεων να αναβλήθηκε γιατί ο καιρός μας τα μούσκεψε αλλά την Κυριακή η συμμετοχή στην εκδήλωση της πλατείας ήταν τόσο μεγάλη που πραγματικά καθήλωσε παρότι και πάλι ο καιρός ήταν βροχερός. Μικροί και μεγάλοι χόρευαν μέσα στην βροχή δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι το κέφι και η διάθεση για ξεφάντωμα δεν πτοείται από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Αυτό είναι άλλωστε το Ξανθιώτικο καρναβάλι που ξέρουμε. Αστείρευτο κέφι και ξεφάντωμα παντός καιρού…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…