Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

0

Έκαναν μελέτη για πεζογέφυρα χωρίς να υπολογίζουν τους πεζούς!
Ξεπέρασε ακόμη και το …Γεφύρι της Άρτας η πεζογέφυρα Κιμμερίων! Έκλεισε το 2012 λόγω επικινδυνότητας και από τότε ο δήμος Ξάνθης δεν κατάφερε να κάνει μια καινούργια πεζογέφυρα! Η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε μετά από 2 – 3 άγονους διαγωνισμούς να την δημοπρατήσει, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας τον Ιούλιο του 2023 και τώρα μαθαίνουμε ότι ο εργολάβος διαλύει την σύμβαση γιατί λέει δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο επειδή η ΔΕΥΑΞ δεν μετέφερε το δίκτυο ύδρευσης. Ακούστηκε επίσης από τον Γιάννη Ζερενίδη που ήταν και αρμόδιος αντιδήμαρχος τότε, ότι στην μελέτη που έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν είχε προβλεφθεί πως θα μετακινούνταν οι πεζοί μέχρι να γίνει η πεζογέφυρα. Δηλαδή θα …πετούσαν; Άκουσον άκουσον! Κάνανε μελέτη για πεζογέφυρα χωρίς να υπολογίσουν τους πεζούς! Αυτό είναι ανέκδοτο πραγματικά!
Μ.Ξ.


Υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες
Πέρα όμως από τις αστειότητες υπάρχει και η τραγική πλευρά. Αναδεικνύεται σ’ όλο της το μεγαλείο μια διαχρονική ανικανότητα των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης να κάνουν μια σωστή μελέτη για ένα έργο της τάξης μιας πεζογέφυρας και όχι βέβαια της γέφυρας του …Ρίου-Αντιρίου! Αν δεν έχουν την επάρκεια να ανταπεξέλθουν οι μηχανικοί του δήμου σε τέτοιας κλίμακας έργα, ας το κλείσουν καλύτερα το μαγαζί!
Επίσης είναι λάθος να αποποιούνται των πολιτικών ευθυνών οι αντιδήμαρχοι τεχνικών υπηρεσιών. Είναι πολιτικοί προϊστάμενοι και είναι επιφορτισμένοι  να ελέγχουν το έργο των υπηρεσιών τους. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες! Και βέβαια οι εκλογές δεν είναι σε καμιά περίπτωση η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Φυσικά με κάτι τέτοιες λογικές και νοοτροπίες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε! Πόσο καιρό έχουμε να δούμε νέο έργο στην Ξάνθη;
Μ.Ξ.


Γνωστό το ποίημα
Πριν λίγο καιρό επαινούσα την Τροχαία (έστω ότι υπάρχει από αυτήν), για τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο στους δικυκλιστές εάν φορούν κράνος ή όχι. Έτσι, όσοι δεν φορούσαν, πλήρωναν πρόστιμο. Με τους συνεχείς ελέγχους είχαν μειωθεί κατά πολύ οι αρνητές.
Αυτός λοιπόν ο έλεγχος τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχει μειωθεί έως ατονήσει. Το γιατί άγνωστο αλλά το υποψιάζομαι· και μάλλον θα είναι το γνωστό «δεν έχουμε προσωπικό». Το παραμύθι αυτό το ακούμε χρόνια τώρα απ’ όλες τις διοικήσεις της Αστυνομίας και έφθασε αισίως Αστυνομία και συνοριοφύλακες να πλησιάζουν τους 80.000 άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας δεν το λες μικρό το ποσοστό.
-Άρα, αλλού είναι το θέμα.
Γ.Δ.


Το λέμε χρόνια
Η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες ψήφισαν εκατοντάδες νέους νόμους. Πρόσθεσαν δηλαδή νέους νόμους στους ήδη υπάρχοντες. Αποτέλεσμα; Δυσλειτουργία, πολυνομία,  επικαλύψεις νόμων.
Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος διότι υπάρχει και η άλλη. Κι αυτή είναι το ίδιο- και χειρότερη πλευρά- διότι εν τέλει, οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται! Απλά ψηφίζονται για να υπάρχουν.
Η περίπτωση αυτή είναι γνωστή σε όλους. Κυβερνήτες και λαός ζουν σε ένα καθεστώς πολυνομίας που εμποδίζει τελικά την πρόοδο, την ανάπτυξη, την σύντομη λύση των προβλημάτων.
-Κάτι μου λέει ότι όλα γίνονται έτσι, από σκοπιμότητα.
Γ.Δ.


Πασχαλινή αργία
Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με την Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.
Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ημέρας αυτής. Μιας ημέρας που λειτουργεί ως εφαλτήριο σκέψης και δράσης ώστε να βελτιωθεί ο εργασιακός βίος των πολιτών.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τους εργαζόμενους. Οι πολιτικές μας το επιβεβαιώνουν. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 310 χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες βγήκαν από το φάσμα της ανεργίας και σήμερα εργάζονται. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% ενώ από τις αρχές Απριλίου θα αυξηθεί περαιτέρω. Αντίστοιχη ήταν και η άνοδος του μέσου μισθού. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Η περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών των εργαζομένων αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας».
Μετά τα παραπάνω, χαράς ευαγγέλια για τους εργαζόμενους. Η αργία συνολικά θα είναι ένα πενθήμερο για το Πάσχα.
Γ.Δ.


Μηνύματα τέλους
Οι πελάτες των καταστημάτων της δημοτικής αγοράς έχουν ήδη κάνει μια διαπίστωση. Ότι η αγορά αυτή έχει ημερομηνία λήξης.
Όσο κι αν είναι αρνητική και απαισιόδοξη αυτή η διαπίστωση είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που είναι εμφανής από την γενική εικόνα του κτηρίου αλλά και των εναπομεινάντων επαγγελματιών.
Η εικόνα των κλειστών επί χρόνια καταστημάτων, το γεγονός της απουσίας νέων καταστηματαρχών, αποπνέουν μια θλίψη, μια μιζέρια και έντονο προβληματισμό για το μέλλον της έξοχης αυτής Αγοράς που αργοπεθαίνει.
Τα μηνύματα είναι ενός προδιαγεγραμμένου τέλους.
Αιτίες και αίτια που ξεκινούν από το πρόσφατο παρελθόν.
Σύντομα η εφημερίδα μας θ’ αφιερώσει ένα μεγάλο ρεπορτάζ για το θέμα μεταφέροντας τις απόψεις των καταστηματαρχών, των Ξανθιωτών, για ένα στολίδι εμπορικής λειτουργίας που απαξιώνεται χρόνο τον χρόνο.
Γ.Δ.


Κι εμείς αδιαφορούμε
Δεν επιθυμώ να φοβερίσω κανέναν. Απεναντίας να ενημερώσω και προφυλάξω θέλω. Κι αυτό γιατί σε υψηλά επίπεδα παραμένει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 19-29 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα μας ενημερώνει ο ΕΟΔΥ πως σημειώθηκαν 18 θάνατοι από κορωνοϊό και 8 από γρίπη.
Σχετικά με τον SARS-COV2 οι δείκτες παρουσιάζουν μείωση μεν αλλά υπάρχουν ασθενείς.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Ότι η γενική εικόνα είναι σχετικά ελεγχόμενη μεν, αλλά απαιτείται προσοχή από ευάλωτους οργανισμούς και ηλικιωμένους. Δηλαδή, όχι εφησυχασμός.
Γ.Δ.


Ευρωεκλογές Ι
Οι εκλογές είναι εκλογές πάντα και κανείς σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα. Ακόμη κι όταν γίνονται για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.
Βέβαια, αναφέρομαι πάντα για εκλογές ελεύθερες κι όχι σε απολυταρχικά καθεστώτα όπου η ψηφοφορία είναι τυπική και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο.
Στις δημοκρατικές χώρες λοιπόν, η εκλογική διαδικασία δεν είναι ποτέ ένας όμορφος περίπατος στη φύση. Κάθε άλλο.
Υπάρχει αγωνία, υπάρχει άγχος διότι η κοινή γνώμη αποφασίζει ελεύθερα και κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό. Υπάρχει μια ρευστότητα πολιτική, μετακινήσεις ψηφοφόρων, υπάρχουν και νέα κόμματα που μειώνουν «την πίτα» και έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο.
Γ.Δ.


Ευρωεκλογές ΙΙ
Όλα τα παραπάνω ισχύουν λοιπόν στις δημοκρατίες.
Όπου η κοινωνία ψηφίζει και αποφασίζει.
Στις επερχόμενες επομένως εκλογές, υπάρχει μια πολιτική ρευστότητα, χαλαρότητα.
Παράλληλα αδυνατίζει και η κομματική υπευθυνότητα και συμπόρευση, ενίοτε δε και η επιθυμία των ψηφοφόρων να «στείλουν» ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για να διορθώσει κάποιες πολιτικές και ν’ αλλάξει αποφάσεις και διαδρομή.
Γι’ αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς είναι επιπόλαιο κάποιοι να κάνουν προβλέψεις και να εκφράζουν σενάρια για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Από την άλλη βέβαια τα κόμματα γνωρίζουν την πραγματικότητα και το κλίμα στην κοινωνία, γι’ αυτό και ετοιμάζουν την στρατηγική τους, πώς και με ποιους τρόπους θα προσεγγίσουν κυρίως τους απαθείς και αδιάφορους ψηφοφόρους του καναπέ.
-Ο χρόνος μπροστά μας, έχουμε να πούμε πολλά.
Γ.Δ.


Εκλογές στην ΚΕΔΕ

Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές στην ΚΕΔΕ με τέσσερις συνδυασμούς και πάνω από 120 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να διεκδικούν την ψήφο των 535 εκλεκτόρων οι οποίοι είναι οι 332 δήμαρχοι, οι 178 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και διατηρούν την ιδιότητα αυτή. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο νυν πρόεδρος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου (“Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” -ΝΔ) και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (“Αυτοδιοίκηση ΤΩΡΑ” -ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ), ενώ θέση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ διεκδικεί και η “Λαϊκή Συσπείρωση” με τον δήμαρχο Πατρέων Κ.Πελέτιδη. Επίσης κατεβαίνει και ο “Συντονισμός Αιρετών” (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με τη δήμαρχο Γαύδου Λ. Στεφανάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Πετρούπολης Ν. Σακούτη, που δεν διεκδικούν έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 31 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι δήμαρχοι και τα 11 δημοτικοί σύμβουλοι.

Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…