Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

0

Ένα σοβαρό θέμα
Η διαπίστωση δεν είναι πρόσφατη και είμαι βέβαιος ότι θα την έχετε κάνει κι εσείς. Ο λόγος για τη δραματική μείωση της συμμετοχής των πολιτών-δημοτών του νομού μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκλογή την εκλογή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η αποχή αυξάνεται· κυρίως τη δεύτερη Κυριακή. Βέβαια οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ανανεωθεί κι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Θέμα σοβαρό αποτελεί το γεγονός της δεύτερης Κυριακής στις δημοτικές εκλογές, όταν οι μειοψηφίες του κάθε δήμου επιλέγουν τον νικητή.
Το πρόβλημα της αποχής, φυσικά, δεν είναι τοπικό και δεν αφορά μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ίδια αν όχι χειρότερα είναι η εικόνα και στις εθνικές εκλογές, ενώ το ρεκόρ αποχής, διαχρονικά, σημειώνεται στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, πρόκειται για ένα θέμα που δεν θίγεται όσο θα έπρεπε από τους υποψηφίους Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Βουλευτές.
Γ.Δ.


Πολιτική κυριαρχία Κρητικών
Τι κοινό έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων; Μα το γεγονός ότι και οι τρεις είναι Κρητικοί. Μητσοτάκης – Κασσελάκης – Ανδρουλάκης! Η λεβεντογέννα Κρήτη έχει απόλυτη κυριαρχία. Βέβαια και οι τρεις το μόνο κοινό που έχουν είναι η καταγωγή τους και το χαρακτηριστικό επώνυμο «άκης». Η Θράκη μας εκτός τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή που πέρα από υπουργός Γεωργίας διετέλεσε και αρχηγός του κόμματος Αγροτών Εργαζομένων (ΚΑΕ) κατά την μεταπολίτευση δεν ευτύχησε να έχει κάποιον πολιτικό τέτοιου μεγέθους.
Μ.Ξ. 


Πολύ ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος
Πολύ ακριβό αναμένεται να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος. Όπως δείχνουν τα πράγματα η τιμή εκκίνησης θα είναι 1,50 ευρώ το λίτρο. Γι αυτό και οι βενζινοπώλες ζητούν επιδότηση στην αντλία. Δηλαδή να μειωθεί η τιμή αγοράς, να ρίξουν και  την τιμή τα διυλιστήρια ώστε να μπορούν να διαθέτουν το πετρέλαιο στα 1,20 γιατί πιο κάτω δεν προβλέπεται. Αυτή η επιδότηση είναι ανεξάρτητη από το επίδομα θέρμανσης που παίρνουν αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια τα νοικοκυριά. Αυτή είναι για όλους. Κι είναι σωστό και δίκαιο να γίνει γιατί η ακρίβεια μαστίζει. Το λάδι το πληρώνουμε χρυσάφι, το ψωμί θα ακριβύνει κι άλλο, τα κηπευτικά, τα φρούτα.
Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός αλλά δεν το έχει σε τίποτε από τους 30 βαθμούς να πάει 15 και να τρέχουμε για πετρέλαιο θέρμανσης. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ο καιρός τρελάθηκε!
Μ.Ξ.


Χρειάζονται βροχές στον κάμπο μας
Η ζωή τελικά είναι πολυποίκιλη και γεμάτη αντιφάσεις. Στη Θεσσαλία και Εύβοια έχουν ταλαιπωρηθεί οι άνθρωποι από τις βροχές σε βαθμό που δεν περιγράφεται.
Κι όχι μία φορά, αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης.
Από την άλλη, εμείς εδώ στην Θράκη, την Ξάνθη, θέλουμε βροχές. Βροχές όμως κανονικές, όχι καταιγίδες που καταστρέφουν. Η βροχή είναι αποδοτική όταν πέφτει αργά, σιγά-σιγά για να μπορεί να την απορροφήσει η γη, να κατέβει κάτω, να γεμίσει τους υδροφόρους ορίζοντες για να υπάρχει νερό για τα καλοκαιρινά ποτίσματα.
Όταν η βροχή πέφτει με δύναμη, σε μεγάλες ποσότητες φεύγει παρασύροντας χώμα, πέτρες και ό,τι άλλο βρει. Ισχύει απολύτως κι εδώ το «παν μέτρον άριστον».
Γ.Δ.


Ωραία ατμόσφαιρα στο ΣΥΡΙΖΑ
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζει πλέον λαμπρές στιγμές στον αστερισμό Κασσελάκη. Ο νέος πρόεδρος σουλατσάρει κάθε μέρα οικογενειακώς, βγάζοντας σέλφι και υποσχόμενος θαύματα στους πολίτες. Θα πάει και φαντάρος για 20 ολόκληρες ημέρες για να μπορεί να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα, μετά θα πάει να πάρει τα χειμερινά του ρούχα από την Αμερική, γιατί διακοπές ήρθε ο άνθρωπος, πού να φανταστεί ότι θα τον κάνουν πρόεδρο…
Και μόλις γυρίσει θα προχωρήσει και το σλόγκαν που βοούσε στην Κουμουνδούρου την Κυριακή το βράδυ «Στέφανε, τώρα, άλλαξέ τα όλα».  Εν τω μεταξύ ο Νίκος Παππάς πήρε με το 8% το κόμμα στα χέρια του, και οι διάφορες τάσεις δεν έχουν συνέλθει ακόμα από το κακό που τους βρήκε. «Πώς έγινε αυτό;» αναρωτιούνται και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά του νέου και του παλιού αρχηγού. Ο δε μέντορας Παυλάρας ανέλαβε να στολίζει όποιον κουνιέται στον νέο αρχηγό. Τις προάλλες την πλήρωσε ο καθηγητής Σορβόννης Γεροτζιάφας που τόλμησε να αποχωρήσει ασκώντας κριτική στον «Κένεντι» για να εισπράξει ένα περιποιημένο κράξιμο από τον Πολάκη, «πρόσεξε μην πάρεις τα βουνά» του είπε. Εμ, καλά να πάθεις, κ.καθηγητά, και τράβα πίσω στις Σορβόννες μην έχεις και τίποτα άλλα.
Και δε φτάνει που ήταν στραβό το κλίμα το’φαγε κι ο γάιδαρος (βλ. Καμμένος), ο οποίος εμφανίστηκε περιχαρής από την όλη κατάσταση αγκαλιά με τον ναύαρχο Αποστολάκη, να ζητάει «αφουμιγκέισον» στο κόμμα της πρώην συγκυβέρνησης, δηλαδή εξολόθρευση τρωκτικών σε βαπόρι. Προϊδεάζοντας ότι ίσως έχουμε και επανασύνδεση των πρώην συγκυβερνούντων κομμάτων.
Είναι τελικά μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα εκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…
Π.Θ.


Τελική ευθεία
Το νήμα του τερματισμού πλέον φαίνεται. Οι υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταφέρουν να φτάσουν στο τέλος με επιτυχία.
Από την άλλη, είναι προφανές πως τον καλό αγώνα θα τον δώσουν όλοι, όμως η τελική νίκη δεν θα είναι για όλους. Εξάλλου όλοι οι συμμετέχοντες γνώριζαν εκ προοιμίου ότι ο κανόνας είναι ένας και σκληρός με προκαθορισμένον τον αριθμό των νικητών από κάθε δημοτική παράταξη.
Κάποιοι, λίγοι, θα δουν την προσπάθειά τους να έχει θετικό τέλος, οι περισσότεροι όμως θα μείνουν με τη χαρά της συμμετοχής, του αγώνα, της αγωνίας για το τι κατάφεραν στον προεκλογικό χρόνο, το πείσμα για μια νέα προσπάθεια μετά από πέντε χρόνια πλέον.
Γ.Δ.


Αλλαγές με αργό ρυθμό
Ναι, γίνονται αλλαγές μεν στο δημόσιο αλλά ο ρυθμός είναι αργός κι έτσι που πάμε θα χρειαστούν 20-30 χρόνια για να φτάσουμε τον βηματισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τέλος πάντων, ιδού μια απόφαση σωστή και απαραίτητη μετά τις νέες ταυτότητες. Έρχεται ο «αυτόματος» αριθμός ΑΦΜ που θα τους σταλεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου σε όλους τους νέους από 12 ετών και πάνω. Έτσι, 500.000 νέοι, χωρίς να κάνουν τίποτε, θα τους χορηγηθεί αυτόματα το δικό τους ΑΦΜ.
Με email που θα τους στείλει η ΑΑΔΕ, θα τους ενημερώνει ποιο είναι το ΑΦΜ τους.
-Τόσο απλά, τόσο εύκολα και τόσο χωρίς ταλαιπωρία.
Άντε να προχωρήσει και ο ένας αριθμός για όλους από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του.
Γ.Δ.


Πρώτα η Υγεία
Η Υγεία στη χώρα μας είναι ο πρώτος στόχος απ’ όλους μας σχεδόν. Την πετροβολούν με το παραμικρό ακριβώς γιατί είναι δωρεάν. Μάλιστα, οι πλέον απαιτητικοί είναι αυτοί που δεν φορολογούνται.
Τέλος πάντων, εμείς οφείλουμε να επισημαίνουμε τις αδυναμίες και κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Όμως, από την άλλη, οφείλουμε να μην αγνοούμε και τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση εφαρμογής λύσεων για την προστασία της υγείας των Ελλήνων.
Έτσι, σε κεντρικά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα θα δημιουργηθούν οι 17 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες το ακτινωτό δίκτυο των εξειδικευμένων αυτών υπηρεσιών θα έχει μεταξύ άλλων έδρες στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας αλλά και στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπως και στο ΠΑΓΝΗ Κρήτης.
Γ.Δ.


Χρειάζονται βροχές στον κάμπο μας
Η ζωή τελικά είναι πολυποίκιλη και γεμάτη αντιφάσεις. Στη Θεσσαλία και Εύβοια έχουν ταλαιπωρηθεί οι άνθρωποι από τις βροχές σε βαθμό που δεν περιγράφεται.
Κι όχι μία φορά, αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης.
Από την άλλη, εμείς εδώ στην Θράκη, την Ξάνθη, θέλουμε βροχές. Βροχές όμως κανονικές, όχι καταιγίδες που καταστρέφουν. Η βροχή είναι αποδοτική όταν πέφτει αργά, σιγά-σιγά για να μπορεί να την απορροφήσει η γη, να κατέβει κάτω, να γεμίσει τους υδροφόρους ορίζοντες για να υπάρχει νερό για τα καλοκαιρινά ποτίσματα.
Όταν η βροχή πέφτει με δύναμη, σε μεγάλες ποσότητες φεύγει παρασύροντας χώμα, πέτρες και ό,τι άλλο βρει. Ισχύει απολύτως κι εδώ το «παν μέτρον άριστον».
Γ.Δ.


Υπάρχει στοίχημα για τις εκλογές
Φίλος αναγνώστης της στήλης με ενημέρωσε με αφορμή σχόλιο για τα στοιχήματα στην Καβάλα. Μου είπε αντίστοιχα υπάρχει κι εδώ στην Ξάνθη γραφείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες να ποντάρουν στους πέντε υποψήφιους δημάρχους. Για τους οποίους δίνει και το ανάλογο ποσοστό κέρδους εάν φυσικά το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο για τον παίκτη που πόνταρε σ’ έναν από αυτούς, πάντα όμως με τη θέση που αξιολόγησε η εταιρεία τον κάθε υποψήφιο.
Τζόγος δηλαδή και με τις εκλογές.
Προφανώς και θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας, πώς και με ποια κριτήρια βγάζουν τις αποδόσεις τους.
-Όλα θυσία λοιπόν για το κέρδος.
Γ.Δ.


Κομβόι αυτοκινήτων
Πρόκειται για ένα φαινόμενο του παρελθόντος που βρέθηκε στην κορύφωσή του την περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Εφαρμόστηκε δε σε μεγάλη έκταση στις βουλευτικές εκλογές κυρίως.
Τότε λοιπόν, δεκάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα ξεκινούσαν εν πομπή ακολουθώντας το αυτοκίνητο του υποψήφιου βουλευτή. Στόχος να δημιουργηθεί «μπούγιο» να κερδηθούν οι εντυπώσεις στους κατοίκους των χωριών.
Σήμερα όλο αυτό το φαινόμενο βαίνει μειούμενο. Έχει όμως εφαρμογή και μεγάλη μάλιστα, στην ορεινή περιοχή του δήμου Μύκης.
Δεν θα το πιστέψετε, υπήρξε κομβόι υποψήφιου δημάρχου αποτελούμενο από 160 Ι.Χ.!
Την τακτική αυτή με τα δεκάδες Ι.Χ. εφαρμόζουν και οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι όπως πληροφορήθηκα.
-Το ερώτημα μου είναι πού βρίσκουν χώρο να παρκάρουν τόσα αυτοκίνητα;
Γ.Δ.


Συζητήσεις
Το ακούω, το ακούτε κι εσείς είμαι βέβαιος. Στις παρέες, στις ταβέρνες, στα καφέ, παντού.
Θέμα συζήτησης βεβαίως, σωστά μαντέψατε, οι εκλογές.
Περισσότερο δε οι δημοτικές από τις περιφερειακές.
Έτσι, όπου κι αν πάει κανείς, ακούει το ερώτημα «Τι βλέπεις, τι προβλέπεις, ποιος κερδίζει, ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι;»
Η παρέα εκφράζεται έμμεσα, κρατάνε πισινή κάποιοι, δεν εκφράζουν την γνώμη τους, λένε χαζοδικαιολογίες του στυλ «ναι μεν αλλά».
Υπάρχουν όμως και οι ξεκάθαροι που δεν κρύβουν λόγια. Μιλούν ανοιχτά για την προτίμησή τους και την αιτιολογούν. Πρόκειται φυσικά για τους λιγότερους, έτσι είναι η κοινωνία μας πλέον.
Του ναι μεν, αλλά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…