Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξάμηνη παράταση για την κατοχύρωση δόμησης στα εκτός σχεδίου

Εξάμηνη παράταση για την κατοχύρωση δόμησης στα εκτός σχεδίου

0

Λήγει σήμερα η προθεσμία και παρατείνεται  έως 31 Μαρτίου 2024. Αφορά όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις στην Πολεοδομία έως τον Δεκέμβρη 2022

 

Αναμένονται  ρυθμίσεις για τα ακίνητα και άνω των 4 στρεμμάτων

 

Παράταση χρόνου δίνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες που θέλουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου. Η προθεσμία για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης που λήγει σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2023  παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Ποιους αφορά η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Το σχετικό άρθρο της  ρύθμισης που ενέταξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή αφορά αποκλειστικά περίπου 12.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, οι οποίοι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 είχαν υποβάλει αιτήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, για προέγκριση οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση για όρους δόμησης με την υποχρέωση για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης να έχουν καταθέσει αίτηση με τα απαιτούμενα πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά δικαιολογητικά, για προέγκριση είτε για έκδοση οικοδομικής άδειας έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023. Δεδομένου ότι για πολλές περιπτώσεις, τα αιτήματα δεν είχαν προχωρήσει στις Πολεοδομίες, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες δόθηκε αυτή  η εξάμηνη παράταση. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, ελήφθη υπόψη ο σημαντικός αριθμός αιτήσεων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης με ορατό τον κίνδυνο να απολεσθεί το σχετικό δικαίωμα των ιδιοκτητών για λόγους μη αναγόμενους στην υπαιτιότητά τους. Οι λόγοι αυτοί αφορούν καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων ή άλλων εγκρίσεων που απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες. Η εν λόγω ρύθμιση, πάντως, προχωρά μεμονωμένα χωρίς το υπουργείο να έχει ακόμα καταθέσει αντίστοιχη για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων, αλλά ούτε και για την εκ νέου δυνατότητα νομιμοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων, που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5.

Αναμένονται  ρυθμίσεις για τα ακίνητα άνω των 4 στρεμμάτων

Τους προσεχείς μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα μεγάλα άνω των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, αλλά έως και σήμερα δεν έχουν κλείσει οι προϋποθέσεις. Ωστόσο για τα μεγάλα αυθαίρετα, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αν και το υπουργείο είχε έτοιμη τη σχετική ρύθμιση ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, αυτή τελικώς δεν κατατέθηκε ποτέ.

Οι προϋποθέσεις για τα μικρότερα οικόπεδα εκτός σχεδίου

Υπενθυμίζεται ότι η κατατεθείσα ρύθμιση για τα μικρότερα οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές αφορά ακίνητα, τα οποία έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν: Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12η.11.1962 ελάχιστο πρόσωπο: 10 μέτρα, ελάχιστο βάθος: 15 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν: 750 τ.μ., ή υφίστανται κατά την 12η.9.1964 και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 20 μέτρα, ελάχιστο βάθος: 35 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.

Επιπλέον όσα: έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978 και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 25 μ., ελάχιστο βάθος: 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.,

έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 25 μ., ελάχιστο βάθος: 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.,

βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977 ελάχιστο εμβαδόν: 2.000 τ.μ.,

είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας.

σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας.

έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ., όταν επ’ αυτών ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάσχα εντός επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρ…