Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν τζελ που θα «δίνει ζωή» σε καμένες εκτάσεις

Φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν τζελ που θα «δίνει ζωή» σε καμένες εκτάσεις

0

Το ”Euphoresis” περιέχει κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών

Ένα τζελ, το οποίο εκτιμάται πως θα βοηθά να «επιστρέψει» η ζωή στις καμένες εκτάσεις μετά από φωτιά, σχεδίασε ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ. Στο τζελ, που έχει την ονομασία «Euphoresis» και προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις», εμπεριέχονται σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από φωτιά.

Το συγκεκριμένο τζελ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών σχεδίασε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχάλης Αϊβαλιώτης, επισήμανε ότι «το τζελ περιέχει μικροοργανισμούς και σπόρους που μπορούν να βοηθήσουν μια καμένη περιοχή σιγά σιγά να ανακτήσει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, ώστε να ξαναγεννηθούν στο σημείο φυτά αλλά και μικροοργανισμοί.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία στο τζελ βοηθούν στην αναγέννηση του εδάφους που κάηκε από φωτιά ενώ λειτουργούν παράλληλα και ως σφουγγάρι, απορροφώντας το νερό και χρησιμοποιώντας το για να αναπτυχθούν οι σπόροι.

Είναι, άλλωστε, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μικροοργανισμοί δεσμεύουν τα τοξικά συστατικά και μέσα από μια μορφή αναγέννησης τα μετατρέπουν σε στοιχεία χρήσιμα για το περιβάλλον».

Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε οικοσύστημα που πλήττεται από φωτιά, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «το εν λόγω υλικό θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιηθεί από ειδικούς δασολόγους-περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι θα μελετήσουν το οικοσύστημα όπου θα τοποθετηθεί το υλικό για να αναγεννηθεί το δάσος στη μορφή που ήταν πριν».

Οι φοιτητές θα εκπροσωπήσουν με το τζελ «Euphoresis» το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition», που αποτελεί μία πρωτοβουλία του πανεπιστημίου MIT.

«Το υλικό έχει σχεδιαστεί. Δεν έχει παραχθεί ακόμη. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι πρώτες δοκιμές και στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα δοκιμαστούν τα χαρακτηριστικά του.

Αν διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμο και εφικτό, τότε το ΑΠΘ και η ομάδα θα αναλάβουν να εξελίξουν την ιδέα ενώ στη διαδικασία θα συμβάλει και το πλαίσιο του διαγωνισμού, στο οποίο διατυπώνονται απόψεις και προτάσεις βελτιστοποίησης» πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Σημειώνεται ότι αν και τα τελευταία χρόνια η «iGEM Thessaloniki» συμμετείχε στον διαγωνισμό με καινοτόμες ιδέες που αφορούν στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, φέτος, με αφορμή και τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα, οι φοιτητές επέλεξαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο.

Τη φετινή ομάδα «iGEM Thessaloniki» απαρτίζουν 18 φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ συμμετέχει από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Σουλτάνα Δεληζήση.

Εκπαιδευτές της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ο Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Επιστημονικά συνυπεύθυνος της ομάδας είναι ο αν. καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, διευθυντής του Τομέα Βοτανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Cyanolab του ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αδίκησε το Μουσικό Φεστιβάλ ο κακός ήχος

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Είχαμε αστοχίες στα τεχνικά μέσα» Καλό…