Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ζωγραφικές περιηγήσεις και αναδρομές» με έργα του Γ. Μενεσίδη

«Ζωγραφικές περιηγήσεις και αναδρομές» με έργα του Γ. Μενεσίδη

0

Η έκθεση ζωγραφικής φιλοξενείται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» έως τις 9 Σεπτεμβρίου

Γ. Μενεσίδης στο «Ε»: «Μνημονεύω την χαρά και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τους ίδιους τους ανθρώπους»

Οι «Ζωγραφικές περιηγήσεις και αναδρομές» του ζωγράφου Γιάννη Μενεσίδη αποτελεί μια ξεχωριστή έκθεση στην καρδιά της Ξάνθης στο πλαίσιο των Γιορτών της Παλιάς Πόλης 2023. Τα έργα του βρίσκονται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» και είναι προσβάσιμα έως το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Γιάννης Μενεσίδης μιλά στο «Ε» για την έκθεση ζωγραφικής που με μεράκι και αγάπη ετοίμασε με επίκεντρο την πόλη της Ξάνθης και στόχο την μνήμη.

«Είναι μία δουλειά ετών που αφορά βέβαια παλιά έργα τα οποία είναι δουλεμένα με μεράκι. Μνημονεύω την χαρά και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τους  ίδιους τους ανθρώπους, δηλαδή είναι μία αναφορά στις μνήμες που έχω. Εκφράζω το φως και το μαύρο, το φως είναι αυτό που δίνει χαρά, το μάτι γυρίζει στα φωτεινά σημάδια. Περιγράφω ουσιαστικά όλα τα γεγονότα της Ξάνθης, τα κτίσματα, αλλά με μία μνημική διάθεση, όχι ό,τι βλέπει το μάτι αλλά πέρα από αυτό. Προσπαθώ όλα αυτά να τα οργανώσω σε μία επιφάνεια, γιατί η όρασή μου είναι μετακινούμενη», τονίζει.

«Έμαθα να ζωγραφίζω όχι τα πράγματα, αλλά την μνήμη των πραγμάτων, να έχω όραση μετακινούμενη που διευρύνει την οπτική αντίληψη ώστε η κατά παράθεση τοποθέτηση των ορωμένων να κάνει το έργο να φαίνεται δισδιάστατο και αληθινό. Άλλωστε, η ζωγραφική επιφάνεια έχει δύο διαστάσεις και κάθε τρίτη διάσταση τρυπά την επιφάνεια και είναι μία οπτική απάτη», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα έργα του κ. Μενεσίδη χαρακτηρίζονται από απλότητα αλλά παράλληλα αποτελούν δείγμα περίτεχνης δεξιότητας που αντανακλούν την επιρροή της μνήμης στο χέρι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα ζωγραφικά «όπλα».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση – Απλοϊκά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» του Χρήστου Λάσκου

Το βιβλίο πραγµατεύεται τα επίκαιρα αυτά ζητήµατα µε τη µορφή «47 απλοϊκών µαθηµάτων Πολιτ…