Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακροδεξιοί θύλακες «τρέφονται» εδώ και χρόνια στον Έβρο

Ακροδεξιοί θύλακες «τρέφονται» εδώ και χρόνια στον Έβρο

0

Αθωώθηκαν οι οκτώ Σύροι πρόσφυγες για την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού – Δηλώσεις από τον Ιω. Πατζανακίδη, ενός εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης

Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Λ. Παπαγιαννάκης: «Οι ακροδεξιές ομάδες στον Έβρο παραβιάζουν τον νόμο πολλά χρόνια, σε πολλά επίπεδα»

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν και οι υπόλοιποι εννιά πρόσφυγες (οκτώ Σύροι και ένας Πακιστανός), που βρέθηκαν αιχμάλωτοι στο φορτηγό στον Έβρο, για την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης (μετά και τους 4 Πακιστανούς την Παρασκευή 25 Αυγούστου).

Σε δήλωσή του στο «Ε» ο ένας εκ των δύο συνήγορων υπεράσπισης των οκτώ Σύρων προσφύγων, Ιωάννης Πατζανακίδης από την Ξάνθη τόνισε πως «η υπόθεση δεν έχει τελειώσει» και προσέθεσε ότι «πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς λόγους».

Παράλληλα, το «Ε» επικοινώνησε με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Διευθυντή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες για την άνοδο των ακροδεξιών «τιμωρών» στον Έβρο.

«Είναι απάνθρωπο να σε κατηγορούν και μην να καταλαβαίνεις τον λόγο»

Ο Ιωάννης Πατζανακίδης μίλησε στο «Ε» για την υπόθεση η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, μεταφέροντας μας το κλίμα αλλά και την ανακούφιση των ανθρώπων αφού κατέπεσαν οι κατηγορίες περί απόπειρας εμπρησμού.

«Οι καταθέσεις των τριών κατηγορουμένων του ρατσιστικού εγκλήματος ήταν γεμάτες αντιθέσεις καθώς επίσης και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού των οκτώ ανθρώπων το είχαν παρουσιάσει οι τρεις κατηγορούμενοι. Πάνω στους Σύρους πρόσφυγες δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Οι άνθρωποι δεν είχαν καταλάβει για ποιο λόγο κατηγορούνται. Είναι απάνθρωπο να σε κατηγορούν και να μην καταλαβαίνεις τον λόγο», υπογραμμίζει ο κ. Πατζανακίδης.

Ο κ. Πατζανακίδης συμπληρώνει ότι «στο αρχικό σημείο υπήρχαν 17-18 Σύροι μετανάστες, τους οποίους ο κατηγορούμενος Απόστολος Τότα τους χώρισε, κράτησε μόνο τους άντρες ενώ έδιωξε τις γυναίκες και τα παιδιά. Όταν άνοιξε το τρέιλερ για να μπουν οι Σύροι, ήταν ήδη μέσα άνθρωποι από το Πακιστάν οι οποίοι ήταν σε κάκιστη κατάσταση».

Υπήρξε τεράστια ανακούφιση στους ανθρώπους από την απόφαση του Δικαστηρίου

Όπως μας μεταφέρει ο ίδιος, το κλίμα ύστερα από την απόφαση του Δικαστηρίου υπήρξε ανακουφιστικό για τους ανθρώπους από τη Συρία.

«Ανάμεσα τους υπήρχε ένα παιδί 18 χρονών, το οποίο έλεγε “θέλω να πάω στη μαμά μου στη Δανία”. Ο Εισαγγελέας τον ρώτησε αν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και αυτός είπε “θέλω ασφάλεια”. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα, δεν στάθηκε δυνατό να τους πάρει το χαμόγελο λόγω της δικαίωσης που αισθάνθηκαν», δήλωσε.

Λ. Παπαγιαννάκης: «Αυτή η ιστορία με τους αυτόκλητους “προστάτες” είναι μία ιστορία που συμβαίνει πολλά χρόνια»

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες ανέφερε στο «Ε» ότι «αυτή η ιστορία με τους αυτόκλητους “προστάτες” είναι μία ιστορία που συμβαίνει πολλά χρόνια. Να θυμίσω ότι το Μάρτιο του 2020 όταν ο Πρωθυπουργός μιλούσε για υβριδικό πόλεμο και συνολικά η Κυβέρνηση για εισβολή, αυτοί οι αυτόκλητοι “προστάτες” έπαιξαν τον ρόλο των συνοριοφυλάκων και μάλιστα τους ευχαρίστησε η Κυβέρνηση που έκαναν το καθήκον τους. Υπάρχουν πολλές τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής είτε της τοπικής οι οποίες έχουν οδηγήσει στα γεγονότα στα οποία είμαστε μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «αυτό που είδαμε μέσω των βίντεο, έχει ξαναγίνει απλά δεν έχει πάρει τη δημοσιότητα που πήρε τώρα. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ότι δεν λογοδοτούν πουθενά και ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Και όχι μόνο αυτό αλλά έμμεσα τους κλείνουν το μάτι με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κ. Μαρινάκη.

«Οι ακροδεξιές ομάδες στον Έβρο δεν παραβιάζουν τον νόμο γενικώς και αορίστως αλλά συγκεκριμένα παραβιάζουν τον νόμο για πολλά χρόνια, σε πολλά επίπεδα, με πολλούς τρόπους και τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν τα όπλα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει ότι «οι λέξεις μετράνε όπως επίσης το πλαίσιο μέσα στο οποίο λέγονται μετράει. Ο Έβρος είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, έχει πολλές ιδιαιτερότητες και η έννοια του εθνικού συμφέροντος χρησιμοποιείται πλέον για όλα τα πράγματα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει επικαλεστεί το εθνικό συμφέρον για να καλύψει διάφορες τέτοιου τύπου συμπεριφορές και να καλλιεργήσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας στα ακροδεξιά στοιχεία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχει μία οργάνωση των ακροδεξιών ομάδων στον Έβρο μέσα από συνομιλίες μέσω Viber που κανονίζεται κυνήγι μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλο ζήτημα, επίσης, έχει προκύψει και με τις παράνομες καλύβες του συλλόγου Αινήσιου Δέλτα καθώς σε συνέντευξη του στο in.gr ο Γιάννης Λασκαράκης, εκδότης της Γνώμης στην Αλεξανδρούπολη τονίζει ότι:

«Πρόκειται για αυθαίρετους οικιστές στην προστατευόμενη περιοχή, με υλικά εντελώς ακατάλληλα, όπως λαμαρίνες. Δεν υπάρχουν καν αποχετεύσεις ενώ έχουν χτιστεί σπίτια αλλά και εκκλησία, σε μια περιοχή που η νομοθεσία απαγορεύει μέχρι και τη διανυκτέρευση. Είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύονται οικονομικά την παρουσία τους στον βιότοπο νοικιάζοντας τα οικήματα σε τουρίστες και κυνηγούς. […] γίνεται σωρεία παραβάσεων και κανείς δεν τους αγγίζει τόσα χρόνια. Γυρνούν από την άλλη το κεφάλι τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και το κεντρικό κράτος, παρά τις καταγγελίες και τις προφανείς παραβάσεις. Υπάρχουν μέχρι και δικαστικές αποφάσεις που τους αθωώνουν. Είναι κράτος εν κράτει» λέει χαρακτηριστικά.  «Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς τους επισκέπτονται συχνά υπουργοί, πρωθυπουργοί μέχρι και Πρόεδροι της Δημοκρατίας γιατί τάχα φυλάνε Θερμοπύλες».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…