Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελεύθεροι πλέον οι ιδιώτες γιατροί να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία

Ελεύθεροι πλέον οι ιδιώτες γιατροί να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία

0

Έντονες οι διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση


Πέρασε τελικά στη Βουλή λόγω της πλειοψηφίας η ρύθμιση που δίνει «ελευθέρας» σε ιδιώτες γιατρούς να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη διάταξη ενσωματώθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο, ομολογουμένως, μη σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που προγραμματίστηκε να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα, προκαλώντας εκ νέου θυελλώδεις αντιδράσεις στην Ολομέλεια.

Αδ. Γεωργιάδης: «Πρόκειται για ιστορική πράξη συμφιλίωσης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτών γιατρών»

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «πρόκειται για ιστορική πράξη συμφιλίωσης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτών γιατρών, χτίζουμε μεταξύ τους σχέσεις ισοτιμίας, ισονομίας και συνεργασίας επ’ ωφελεία των ασθενών».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός καθώς, όπως είπε, η συγκεκριμένη τροπολογία «έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή και έχει γίνει συζήτηση με την κ. Λινού».

Σ. Φάμελλος: «Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού»

«Επιχειρείτε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με το δημόσιο σύστημα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες αυτής της χώρας» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ρημάζει» την κοινωνία μεγαλώνοντας διαρκώς τις ανισότητες.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έφερε «λαθραία» τη ρύθμιση, ενώ κατήγγειλε προσωπικά τον υπουργό Υγείας για τα «χαράτσια» που έχουν επιβληθεί. «Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού. Χαράτσι για ακτινοδιαγνωστικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, για εμβόλια, για απογευματινά χειρουργεία, για προσωπικό γιατρό… Έτσι όπως τα καταφέρνετε θα κάνετε τον πολίτη να πληρώνει σε κάθε πόρτα που περνάει μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε Κέντρο Υγείας…» είπε.

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «πλήρη ιδιωτικοποίηση» του ΕΣΥ, τονίζοντας εκ νέου ότι λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Αδ. Γεωργιάδη στον «τόπο του εγκλήματος» δεν υπάρχει τίποτα πλέον που να μοιάζει με το δημόσιο σύστημα που έχουν ανάγκη οι πολίτες της χώρες. «Κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποδυναμώσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί να αξιοποιήσετε τους πόρους της Ε.Ε., το μόνο που κάνετε είναι να βάζετε τον πολίτη να πληρώνει καταργώντας κάθε έννοια του ΕΣΥ».

Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να την κάνει πολύτιμο εμπόρευμα για λίγους επιχειρηματίες στην Ελλάδα»

«Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του ΕΣΥ, Γιώργου Γεννηματά, η κυβέρνηση μας γυρίζει πριν από τη δεκαετία του ‘80, καταργώντας στην ουσία τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -που σημειώνεται ότι κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην έναρξη της χθεσινής διαδικασίας- αναφέρθηκε σε κατάπτυστη και προκλητική ρύθμιση που καταδεικνύει, όπως είπε, την «πυξίδα» της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος των ολιγοπωλίων.

«Γιατί τέτοια βιασύνη και επιμονή;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης –χωρίς να λάβει απάντηση. «Τι σας πιέζει τόσο πολύ; Τόσο πολύ βιάζονται τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλετε να εξυπηρετήσετε;» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία μόνο ως «υποδομές» για να γίνονται όλα ιδιωτικά και πως υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στον χώρο της υγείας. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να την κάνει πολύτιμο εμπόρευμα για λίγους επιχειρηματίες στην Ελλάδα…» κατέληξε.

Αλ. Χαρίτσης: «Ακόμη και το ύψιστο αγαθό, που είναι η υγεία, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με όρους αγοράς»

«Φαίνεται πως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν μόνο η αρχή για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ» δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση βρήκε τη μαγική λύση ώστε οι ιδιώτες γιατροί να χρησιμοποιούν το ΕΣΥ για να κερδίζουν στην πλάτη των ασθενών. «Το μάρμαρο και πάλι θα το πληρώνουν οι πολίτες. Ακόμη και το ύψιστο αγαθό, που είναι η υγεία, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με όρους αγοράς» είπε, καταγγέλλοντας την «καταστροφική» πολιτική της κυβέρνησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σταθερά πρώτη δύναμη η ΔΚΜ στις εκλογές του ΤΕΕ

Από 10 – 11 έδρες στην Ξάνθη – Απέδωσε το κοινό ψηφοδέλτιο «Δημιουργικό ΤΕΕ Θράκης». Καταλ…