Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

0

Η κα Μαρία Ευθυμίου παραδίδει μάθημα ιστορίας στην Κομοτηνή

Η κα Μαρία Ευθυμίου,  ιστορικός  – καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πολυβραβευμένη για το τρόπο διδασκαλίας, είναι καλεσμένη στην Κομοτηνή από την Λέσχη Φιλαναγνωσίας όπου θα παρουσιαστεί το νέο της βιβλίο με τίτλο «Αντέχοντας στο χρόνο: Τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στη διάρκεια της μακράς ιστορίας του». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Παπανικολάου τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Η κα Μαρία Ευθυμίου έχει έρθει πριν 4 -5 χρόνια και στην Ξάνθη σε μια εκδήλωση στο ΙΘΤΠ και μίλησε για την ναυτοσύνη των Ελλήνων και πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα…
Εξαιρετική δασκάλα με μεγάλη ιστορική γνώση και μεστό λόγο που ρέει χωρίς να κουράζει πάντα εμπλουτισμένο με επίκαιρα στοιχεία που ουσιαστικά σε κάνει να κρέμεσαι από τα χείλη της. Παραδίδει μαθήματα ιστορίας και μέσα από το κανάλι της Βουλής κάθε Παρασκευή στις 8μ.μ. και Σάββατο στις 6 μ.μ. σε εκπομπή  με τίτλο: «Μικρά μαθήματα ιστορίας για έναν μεγάλο κόσμο» και έχει μεγάλη τηλεθέαση.
Μ.Ξ.


Το ψωμί, το κουλούρι και ο Ερντογάν
Είναι από τις ειδήσεις που σου φαίνονται απίστευτες. Κι όμως ο πρόεδρος της Ένωσης Παρασκευαστών Ψωμιού στην Τουρκία δήλωσε ότι το ψωμί είναι η… βασική τροφή των ηλίθιων κοινωνιών. Καλεσμένος σε εκπομπή υποστήριξε : «Εσείς θεωρείτε το ψωμί ως βασικό φαγητό, εγώ όχι. Το ψωμί είναι η βασική τροφή των ηλίθιων κοινωνιών. Μιλάω επιστημονικά. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 210 κιλά στην Τουρκία, στη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ιαπωνία είναι 50 κιλά. Η δική μας κοινωνία μπουκώνεται με ψωμί και για αυτό το λόγο έχει τέτοιους πολιτικούς στο κεφάλι της εδώ και 20 χρόνια». Προκλήθηκε σάλος γιατί θεωρήθηκε προσβολή στο μεγάλο τουρκικό έθνος».
Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό όταν μάλιστα το λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Παρασκευαστών Ψωμιού αλλά μάλλον ο άνθρωπος αλλού το πήγαινε. Του βγήκε ένα …μπούχτισμα κατά του πρόεδρου Ερντογάν που πρόσφατα μοίραζε κουλούρια και μετά ανέβηκε στο πλωτό του παλάτι για μια βόλτα στον Βόσπορο με την συνοδεία του. Κι όπως στηλίτευσε η αντιπολίτευση: «Εκείνοι που καταδικάζουν τους ανθρώπους σε τσάι και κουλούρια συνεχίζουν να ζουν μέσα στην πολυτέλεια στην εποχή της τουλίπας»!
Μ.Ξ. 


Καυγάς για ένα πέναλτι
Χωρίστηκε η Ελλάδα σχεδόν στα δύο για ποδοσφαιρικούς λόγους. Αιτία ένα πέναλτι που δόθηκε την Κυριακή υπέρ του Παναθηναϊκού στις καθυστερήσεις του παιγνιδιού με τον Ολυμπιακό.
Χαμός στο ίσιωμα που λέει ο λαός.
Δηλώσεις εδώ, δηλώσεις παραπέρα, απειλές, φωνές από παράγοντες του Ολυμπιακού που θεώρησαν πως η κρίσιμη αυτή φάση δεν θα έπρεπε να δοθεί ως πέναλτι. Κι έτσι, ενώ κέρδιζε ο Ολυμπιακός 1-0, το παιγνίδι ισοφαρίστηκε με το εύστοχο χτύπημα του πέναλτι.
Και λοιπόν; Αν παραδεχτούμε ότι το πέναλτι ήταν αυστηρό και άδικο, ε, πρώτη φορά έγινε αυτό;
Χιλιάδες φορές και θα ξαναγίνει.
Ξεχνούν οι παράγοντες πως και ο διαιτητής πως είναι άνθρωπος και κάνει λάθη.
Αξίζει για μια ισοπαλία τόσος καυγάς, τόσες δηλώσεις και απειλές;
Άραγε όλοι αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι τραυματίζουν το ποδόσφαιρο και του κάνουν ζημιά;
Γ.Δ.


«Όλη η Ελλάδα προσκυνά σώβρακα και φανέλες»… 
«Κάγκελα κάγκελα κάγκελα παντού, και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού. Βούλγαροι βούλγαροι, χανούμισσες, βαζέλες. Όλο το έθνος προσκυνάει, σώβρακα και φανέλες».
Έχουν περάσει πάνω από 35 χρόνια που ο Τζίμης Πανούσης έγραφε αυτό το τραγούδι και είναι σα να μην πέρασε μια μέρα. Η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε και πρόκειται σίγουρα για μια μεγαλειώδη αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Διότι σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, έχουμε έναν πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας, το Μαρινάκη του Ολυμπιακού, μετά από ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι, βγαίνει σε ζωντανή σύνδεση σε κανάλι ιδιοκτησίας του και καταγγέλλει ένα στημένο διαιτητή από μία στημένη ομοσπονδία, την οποία διοικεί το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα από το πρωθυπουργικό γραφείο! Προκαλώντας κατάπληξη στο πανελλήνιο.
Πρόκειται για ένα φασιστικό παρακράτος στερεί που από τον Ολυμπιακό το 30ο πρωτάθλημα τα τελευταία 33 χρόνια. Δηλαδή πέρυσι που πήρε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα είχαμε δημοκρατία, ενώ φέτος που πηγαίνει προς τον Παναθηναϊκό έχουμε παρακράτος! Και τα πλοκάμια αυτού του παρακράτους φαίνεται πως απλώνονται και εκτός της χώρας, γι’ αυτό δε μπόρεσε να σταυρώσει φέτος νίκη ο Ολυμπιακός στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πρόκειται για αδιανόητα πράγματα που δεν συμβαίνουν ούτε στη μεγαλύτερη μπανανία του πλανήτη, το να δημιουργείται πολιτικό ζήτημα με αφορμή ένα πέναλτι.
Πάντως, μετά τον Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ, φαίνεται πως ο Μητσοτάκης ενοχλεί αφόρητα και δεύτερο ολιγάρχη και ποδοσφαιρικό μεγαλοπαράγοντα της χώρας, κι αυτό αν μη τι άλλο δείχνει πως κάτι κάνει σωστά…


Σημαντική αλλαγή σελίδας
Ο αποχωρών πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου στη διάρκεια της θητείας του διακρίθηκε για την έντονη παρεμβατικότητά του. Ενίοτε μάλιστα ξεπερνώντας κατά πολύ και τα εκ του νόμου όρια όπως αυτά τίθενται. Πάντα βέβαια με την ανοχή της ελληνικής διοίκησης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί μια ιδιαιτερότητα που πλέον θα εκλείψει. Αναφέρομαι στον αποθανόντα Αχμέτ Μετέ, ο οποίος ήταν σκληρός και απόλυτος στις παρεμβάσεις του όπως ο Ομέρογλου.
Σήμερα, στη νέα εποχή, θα λείπουν και οι δύο. Άρα θα υπάρχει από τη μια πλευρά η φυσική ευγένεια μιας γυναίκας προξένου και από την άλλη του νέου επίσης ψευτομουφτή Μουσταφά Τράμπα.
Αλλαγή σελίδας σοβαρή γενικώς στον χώρο της μειονότητας συν την απουσία από τα τζαμιά της νέας προξένου λόγω του φύλου της, διότι ελάχιστες φορές οι γυναίκες επιτρέπονται στα τεμένη κι όταν αυτό γίνεται περιορίζεται στον ειδικό χώρο του γυναικωνίτη.
Γ.Δ.


Στρατιωτικές αναμνήσεις
Χάζευα προχθές τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα από τον διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων στο Πετροχώρι.
Χάζευα τα άρματα και τους στρατιώτες με τα μαύρα μπερέ και θυμήθηκα έτσι γυρνώντας χρόνια πίσω, τη δική μου θητεία στο Στρατόπεδο Καρατάσιου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Μαυροσκούφης λοιπόν και η αφεντιά μου (θα μου επιτρέψετε πιστεύω μια σύντομη αναδρομή) όχι στα άρματα, αλλά σα γραφιάς στο 3ο γραφείο. Όμως «ζούσαμε» όλοι την παρουσία των αρμάτων, τον ήχο τους.
Ήταν η περίοδος που ο στρατός παρέλαβε τα πρώτα γερμανικά τανκ Λέοπαρντ. Τα αμερικανικά άρματα αποτελούσαν την πλειοψηφία των αρμάτων στην 25η Επιλαρχία που σήμερα πρέπει να βρίσκεται κάπου στον Έβρο.
Σταματώ εδώ γιατί θα με καταλάβει το γνωστό σύνδρομο των ανδρών που όταν αρχίσουν να μιλούν για το στρατό, τελειωμό δεν έχουν. Κι εγώ έζησα και αρκετά και ενδιαφέροντα σ’ εκείνα τα 2 χρόνια απλού στρατιώτη.
Γ.Δ.


Ένας πυροβολισμός στον αέρα
Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Στην απεργιακή αυτή κίνηση συμμετέχει η ΓΣΕΕ, δηλαδή οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και του δημοσίου. Η απεργία είναι 24ωρη ή κάποιες ώρες του οκταώρου στα Μέσα Μεταφοράς, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Βέβαια, μια απεργία στη χώρα μας από τις μεγάλες πόλεις κρίνεται και από αυτές που έχουν μεγάλα πανεπιστήμια. Κι αυτό διότι το φοιτητικό κίνημα στηρίζει αυτή την απεργία και στρατεύεται με το ΠΑΜΕ και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Γενικά, παγίως υποστηρίζω πως οι 24ωρες απεργίες δεν είναι παρά ένας πυροβολισμός στον αέρα. Μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους από πολλές απόψεις, ένας «τζούφιος» πυροβολισμός.
Γ.Δ.


Αλλαγή στο Προξενείο της Κομοτηνής
Ποιος θα το περίμενε ότι θα συμβεί αυτό στην συντηρητική μουσουλμανική μειονότητα. Πάντως οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι όχι μόνο δεν το περίμεναν αλλά δύσκολα θα το δεχτούν.
Και για να μη σας κρατώ σε αγωνία, σας πληροφορώ πως στο προξενείο της Τουρκίας στη Κομοτηνή, θ’ αναλάβει καθήκοντα προξένου μια κυρία.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Μια κυρία θα είναι η νέα Πρόξενος. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί  και ο νυν πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου επιστρέφει στην Τουρκία.
Νέα περίοδος λοιπόν για το προξενείο και για τους μειονοτικούς της περιοχής που θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Γ.Δ.


«Έφυγε» ο Νίκος Τσούργιαννης

Νίκος Τσούργιαννης

Ένας αγαπητός άνθρωπος, ένας ευγενικός πολίτης με την σωστή έννοια του όρου, «έφυγε» για το μακρινό και μοναχικό ταξίδι. Για τον Νίκο Τσούργιαννη τα λίγα λόγια. Που σε ηλικία 82 χρόνων, ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια και βρίσκεται κάπου αλλού.
Υπήρξε άνθρωπος με γνώσεις, πρόσφερε στην κοινωνία, είχε κοινωνική και πολιτική δράση σα γνήσιος δημοκράτης, μέλος κι αυτός της μεγάλης οικογένειας του σπουδαίου συνεταιριστή Αλέξανδρου Μπαλτατζή.
Ο Νίκος Τσούργιαννης, ο κυρ Νίκος μας, ο συγγραφέας μας που με την πένα του κατέγραψε τα ήθη, έθιμα, ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα της ορεινής περιοχής των Νεστοχωρίων όπως και της Παλιάς Πόλης, κυρίως της αγοράς της.
Ευτυχώς που προνόησε, όσα κείμενα έγραψε και δημοσίευσε η Εφημερίδα μας να εκδοθούν πριν λίγο καιρό σε ένα τόμο με τίτλο «Ιστορίες από την Ξάνθη, την όμορφη πόλη».
Στη μνήμη του, όσα κείμενα δεν παραλάβαμε όσο ζούσε, θα τα δημοσιεύουμε σύντομα.
Η εξόδιος ακολουθία έγινε την Τρίτη στις 11 η ώρα στο Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, και η ταφή στο Άνω Ιωνικό κατά την επιθυμία του.
-Κυρ Νίκο τιμή μας που σε γνωρίσαμε. Στη δε οικογένειά του, μόνο λόγια παρηγοριάς.
Γ.Δ.


  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

    Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

    Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…
  • Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…