Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ψηφιακή ενίσχυση της πυροπροστασίας του περιαστικού

Ψηφιακή ενίσχυση της πυροπροστασίας του περιαστικού

0
periastiko alsos xanthis

Με εγκεκριμένο ποσό ύψους 1.820.000 ευρώ επιλέχθηκαν δράσεις ενεργειακής διαχείρισης κτηρίων προστασίας των αρχείων του δήμου από κυβερνοεπιθέσεις

 

 

Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών – Για το λόγο αυτό ματαιώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί

 

Δυο θέματα πολύ σημαντικά που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Ξάνθης αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργικότητα οκτώ κτηρίων που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης 8 /11, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους. Παράλληλα δόθηκε έγκριση για την αγορά του οικοπέδου που προκρίθηκε στην Σταυρούπολη για να δημιουργία παιδικής χαράς. Τα άλλα θέματα αφορούσαν προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας και καθαριότητας και διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα αλλά και την συντήρηση του χλοοτάπητα των δημοτικών γηπέδων.

stegi grammaton

Ματαίωση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργικότητα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για  την μελέτη ύψους 1.300.000 ευρώ ο οποίος είχε βγει άγονος στις 23/6/2022. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που προκηρύχθηκε και λίγο πριν ανακηρυχθεί ανάδοχος όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Φανουράκης κρίθηκε σκόπιμο να ματαιωθεί. Το πως και γιατί το εξηγεί στο «Ε»: «Κρίναμε σκόπιμο ότι είναι προς το συμφέρον του δήμου να το αποσύρουμε αν και είχαμε καλή έκπτωση της τάξης του 70% και να το εντάξουμε μαζί με άλλα οκτώ κτήρια  σε πρόγραμμα όπως το ΗΛΕΚΤΡΑ που χρηματοδοτεί ενεργειακή αναβάθμιση. Για το σκοπό αυτό η υπηρεσία περιβάλλοντος έχει ετοιμάσει μια μελέτη για να το εντάξουμε στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εξοικονομώντας ίδιους πόρους. Έτσι με μια μελέτη 77.000 ευρώ θα εντάξουμε στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ οκτώ συνολικά κτήρια, όπως το Κολυμβητήριο, της Στέγη Γραμμάτων, το Α. Μπαλτατζής, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης και το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης».

Ο κ. Φανουράκης πρόσθεσε πως η διαφορά αυτής της μελέτης με την προηγούμενη μελέτη που είχε βγει σε διαγωνισμό και ματαιώθηκε αφορούσε εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της Στέγης Γραμμάτων. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου Ξάνθης ύψους 1.820.000 ευρώ– Ποιες δράσεις επιλέχθηκαν  

Το 8ο θέμα αφορούσε την συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης τιμών για την προμήθεια ειδών στο πλαίσιο υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για την πρόσκληση με κωδικό 08_ΕΠΑΝΕΚ και τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ», στον Άξονα Προτεραιότητας: 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» για το κυρίως υποέργο της πράξης με τίτλο: «Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Ξάνθης». Η παραπάνω διαδικασία είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή των πρότασης από τον δήμο προκειμένου να υλοποιήσει τις δράσεις που έχει επιλέξει ύψους 1.820.000 ευρώ εγκεκριμένου ποσού. Οι δράσεις που επιλέχθηκαν αφορούν: α) την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος στο τομέα της πρόληψης και της αντιπυρικής προστασίας του περιαστικού δάσους και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα παρέχει ενημέρωση στο δήμο ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού πυρκαγιάς.  Β) Σύστημα ενεργειακής διαχείρισης σε 20 κτήρια του δήμου. Πρόκειται για μια δράση που έχει στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση και με το σύστημα που θα εγκατασταθεί θα καταστεί δυνατή σε 20 κτήρια. Γ) Ολοκληρωμένη προστασία των αρχείων του δήμου από κυβερνοεπιθέσεις. Μέσω αυτής της δράσης τα αρχεία του δήμου θα μεταφερθούν στο ασφαλές περιβάλλον του cloud του gov. Επίσης εξετάζονται και άλλες δράσεις που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς.

30.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου στην Σταυρούπολη για την παιδική χαρά

Σ’ ότι αφορά τα άλλα θέματα που προαναφέρθηκαν η Οικονομική ενέκρινε με τον αριθμ.πρωτ.27756/3-11-20 πρακτικού κατακύρωσης φανερής μειοδοτικής και προφορικής δημοπρασίας για τη δημιουργία παιδικής χαράς στη Σταυρούπολη. Το οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία αγοράστηκε αντί 30.000 ευρώ και σ’ αυτό θα δημιουργηθεί παιδική χαρά.

Επίσης η επιτροπή έκανε αποδεκτή την από 21-9-2022 γνωμοδότηση παραλαβής του αντικειμένου τής σύμβασης υπηρεσίας με τίτλο: «Υπηρεσίες Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς». Το ποσό της  σύμβασης με κτηνίατρο αυξάνεται κατά 10%. Τέλος λόγω έλλειψης προσωπικού στο Τμήμα καθαριότητα η επιτροπή ενέκρινε την  ανάθεση των εργασιών συντήρησης χλοοτάπητα δημοτικών γηπέδων Ξάνθης σε εξειδικευμένο συνεργείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…