Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κατατέθηκε τροπολογία διακανονισμού των οφειλών του 12%

Κατατέθηκε τροπολογία διακανονισμού των οφειλών του 12%

0

Προβλέπει συμψηφισμό με ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων – Ικανοποίηση και δικαίωση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ – Ευχαριστήρια επιστολή σε Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών

 

Ζητούν ο συμψηφισμός να αφορά υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου για τουλάχιστον επτά (7) έτη  – Δήλωση Ε. Στυλιανίδη, Βουλευτή ΝΔ Ροδόπης

 

 

 

Μετά από 10ετή αγώνα του επιχειρηματικού κόσμου της Θράκης για το οφειλόμενο ποσό  επιδότησης 12% του κόστους εργασίας και μετά από μια δικαστική απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την κατάργηση του νόμου το 2015 (επί υπουργίας Σταθάκη), θετικές χαρακτηρίζονται από τους παραγωγικούς φορείς,  οι εξελίξεις στο θέμα. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκάλεσε η μη καταβολή της επιδότησης τόσα έτη η οποία όμως πέρασε στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και φορολογήθηκαν για ποσά που δεν τους καταβλήθηκαν, ανταποκρίθηκε και κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή κάνοντας αποδεκτή την πρόταση των Επιμελητηρίων της περιφέρειας για συμψηφισμό των οφειλών  με υφιστάμενες ή και μελλοντικές φορολογικές ή ασφαλιστικές ανεξόφλητες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

 

Ικανοποίηση και δικαίωση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ – Ευχαριστήρια επιστολή σε Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών

Την κατάθεση της τροπολογίας γνωστοποίησαν με κοινή ευχαριστήρια δήλωσή τους οι πρόεδροι των επιμελητήριων της ΑΜΘ ενώ δήλωση επί του θέματος έκανε και ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ειδικότερα σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της ΑΜΘ επισημαίνουν: «Οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά από τον δεκαετή αγώνα που δώσαμε για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2010 με την καταβολή της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους στις επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών, αισθανόμαστε ικανοποίηση και δικαίωση για την αποδοχή των προτάσεών μας.

Η κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου Σας και η προτεινόμενη διάταξη για τις υφιστάμενες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους μέχρι και την 31-12-2015, τη δεδομένη χρονική στιγμή, επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα και ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Περαιτέρω, όμως, τα Επιμελητήρια της Α.Μ.Θ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την αναγκαιότητα της καταβολής των οφειλόμενων ποσών που έχουν προκύψει μετά την 1-1-2016 μέχρι σήμερα και περαιτέρω την αντικατάσταση της καταργούμενης επιδότησης με παρόμοιο ή ισοδύναμο αναπτυξιακό μέτρο, όπως, ήδη, έχουμε προτείνει επανειλημμένα στα αρμόδια υπουργεία».

 

Ζητούν ο συμψηφισμός να αφορά υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου για τουλάχιστον επτά (7) έτη

Αναλύοντας τις συνθήκες του επιχειρείν στην περιφέρειά μας  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως : «αν οι επιχειρήσεις αυτής της περιφέρειας δεν ενισχυθούν με στοχευμένα μέτρα, που θα στηρίξουν το βιοτικό επίπεδο και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη και στην εν λόγω περιφέρεια, μόλις η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακό κύκλο.

Η σκοπιμότητα του προτεινόμενου μέτρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαπίστωση ότι η όξυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν άμεση και δριμεία στον τομέα της απασχόλησης. Κατά την περίοδο 2008-2011 απωλέσθηκαν 34.205 θέσεις εργασίας, με το δευτερογενή τομέα να υφίσταται τη μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας, που ανήλθε σε ποσοστό 46,8%. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό της μέγιστης ευπάθειας της εν λόγω μειονεκτούσας περιφέρειας στις συνέπειες της οικονομικής  κρίσης ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ετών 2010 και 2013 αυξήθηκε κατά 12,2%.

Εξάλλου, οι εν λόγω περιοχές είναι παραμεθόριες, με συνέπεια να είναι αυξημένες οι απαιτήσεις ενίσχυσής τους σύμφωνα με το άρθρο 106 παρ. 1 του Συντάγματος. Οι αυξημένες απαιτήσεις ενίσχυσης των περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντείνονται από την παράλληλη θέση τους ως πύλης εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας και σε συνέχεια της τροπολογίας ζητούν:

Α) την επέκταση της εφαρμογής της και πέραν της 31-12-2015, ήτοι και για τα έτη 2016-2020, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικές ενέργειες για το ίδιο ζήτημα αλλά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα

Β) ο συμψηφισμός των απαιτήσεων των δικαιούχων από τα έτη 2010-2015 να αφορά υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου για τουλάχιστον επτά (7) έτη

Γ) να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων και την αντικατάσταση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους με ισοδύναμο αναπτυξιακό μέτρο.

 

stylianidis-thrakiΔηλώσεις Ε. Στυλιανίδη, Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης

Για την εξέλιξη αυτή ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το 2015 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις Υπουργικές Αποφάσεις Σταθάκη, αντί να αποκαταστήσει την αδικία, την επέτεινε καταργώντας με αντισυνταγματικό και απαράδεκτο τρόπο κάθε πρόσθετο κίνητρο για τη Θράκη. Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από ένα συστηματικό, αθόρυβο και σωστά οργανωμένο αγώνα που κάναμε σε απόλυτο συντονισμό με τις επιχειρήσεις της περιοχής, μας δικαιώνει.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την ανταπόκρισή του.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Οικονομικών κ Χρήστο Σταϊκούρα, διότι ανταποκρινόμενος στις παρεμβάσεις μας, συντόνισε και διευκόλυνε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και το Γενικό Γραμματέα, ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτή την περιπέτεια. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω το συναρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για τη συμβολή τους.

Η τροπολογία που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της Θράκης μας.

Διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας με συμψηφισμούς ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων οφειλών.

Ενισχύει έτσι όχι μόνο την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και την προοπτική τους, αφού διασφαλίζει νέες δυνατότητες ρευστότητας.

Δημιουργούνται νέες συνθήκες για υγιή ανάπτυξη, τόνωση της τοπικής οικονομίας και διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.

Με την τακτοποίηση του 12% κλείνουμε έναν φαύλο κύκλο κρατικής ασυνέπειας του παρελθόντος και με τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Θράκη ανοίγουμε ένα νέο κύκλο πραγματικής ανάπτυξης.

Στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, αποδεικνύουμε εμπράκτως τι σημαίνει ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την «ανάπτυξη» της Ελλάδας την πληρώνουν οι Έλληνες

Ο Νικόλας Θεοχαράκης, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ μιλάει στο «Ε» για …