Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παντελεήμων για Αγία Σοφία: ««Η 10η Ιουλίου, μια αποφράδα ημέρα για τον χριστιανισμό και τον πολιτισμό»

Παντελεήμων για Αγία Σοφία: ««Η 10η Ιουλίου, μια αποφράδα ημέρα για τον χριστιανισμό και τον πολιτισμό»

0

«Κεραυνός» από την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

 

Οι αντιδράσεις  – Μουφτής Κομοτηνής: «Προκλητική απόφαση. Να παραμείνει μουσείο»

 

 

Η είδηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με απόφαση του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπεσε σαν κεραυνός και είχε παγκόσμια απήχηση και αντιδράσεις. Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προστατεύεται από την Unesco με μονομερή απόφαση της Τουρκίας μετατρέπεται σε ισλαμικό χώρο λατρείας και προσευχής αγνοώντας τις νομικές συνέπειες που απορρέουν από τις συμβάσεις για την λειτουργία της ως μουσείο την  συντήρηση του χώρου κ.λ.π. που έχει δεσμευτεί η Τουρκία με τον διεθνή Οργανισμό αλλά τις πολιτικές αντιδράσεις που επισύρει μια τέτοια απόφαση.

Οι αντιδράσεις

“Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά”, είναι η ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter που προοιωνίζει πως προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ  Φώφη Γεννηματά τονίζει: «Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία. Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;”. Συγκλονισμένη από την απόφαση του Τούρκου προέδρου η διακεκριμένη ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης. Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ.

Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων: «Δεν τους τιμά μια τέτοια πράξη. Ακόμη νιώθουν ανασφάλειες;»

Μιλώντας στο «Ε» Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως την μεγαλύτερη προσβολή όχι μόνο στον χριστιανισμό αλλά και στον πολιτισμό:  «Η απόφαση αυτή δεν μας στενοχωρεί απλά, μας πληγώνει βαθιά. Είναι η μεγαλύτερη προσβολή όχι μόνο στον χριστιανισμό αλλά και στον πολιτισμό. Η Αγία Σοφία είναι ένα Σύμβολο του Χριστιανισμού και του Πολιτισμού,  ένα παγκόσμιο μνημείο. Είχαν τόση έλλειψη από τζαμιά και προχώρησαν σε με τέτοια απόφαση;», αναρωτιέται ο μητροπολίτης Ξάνθης και συνεχίζει  μιλώντας για πράξη «βεβήλωσης» που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα αποκλεισμού σε διεθνές επίπεδο: «Πρέπει να καταλάβουν τις συνέπειες της απόφασης αυτής. Να υποστούν κάτι που θα τους πονέσει και όχι απλά δηλώσεις. Η εκκλησία της Ελλάδος συνεργάζεται με την κυβέρνηση και θα πράξει αναλόγως,. Συμμερίζομαι την άποψη της κας Αρβελέρ. Η 10η Ιουλίου ήταν αποφράδα ημέρα για τον χριστιανισμό και τον πολιτισμό. Αυτό το Μνημείο δεν τους ανήκει. Ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα. Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί σέβονται τα σύμβολα και τους χώρους λατρείας. Δεν τους τιμά με τέτοια πράξη. Ακόμη νιώθουν ανασφάλειες;».

Μουφτής Κομοτηνής: «Προκλητική απόφαση. Να παραμείνει μουσείο»

Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ.Τζιχάτ Χαλήλ μιλώντας στο Α΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προέτρεψε σε σεβασμό όλων των θρησκευτικών χώρων, χαρακτηρίζοντας «προκλητική απόφαση» την πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Μουφτής Κομοτηνής, όπως ανέφερε, πρότεινε να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, γιατί κάτι τέτοιο θα βάλει χριστιανούς και μουσουλμάνους «σε δύσκολη κατάσταση».

Ζητά ο ναός να παραμείνει μουσείο, «αυτό προτιμώ» λέει και προσθέτει ότι «αυτό θα ήταν καλό για την ανθρώπινη ζωή, σε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση».

“Αρκεί αυτή η ονομασία Αγία Σοφία, φαίνεται από την ονομασία της ότι είναι ένας χριστιανικός ναός, ιερός ναός για τους χριστιανούς. Και βλέπω ότι δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση τώρα να γίνεται, δηλαδή. Να μείνει σε αυτό το επίπεδο αυτή η κατάσταση, να μείνει μουσείο σε αυτές τις ημέρες. Δηλαδή, γιατί χρειάζεται αυτό;”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μουφτής Κομοτηνής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…