Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, 12 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, 12 Οκτωβρίου 2018

0

 Εξαίρεση; Ι
Την Τετάρτη η εφημερίδα μας παρουσίασε το έργο μιας συμπολίτισσάς μας στο χειροποίητο παπούτσι. Η οποία ζει και δημιουργεί εδώ. Και βέβαια δημιουργεί. Διότι όλα αυτά που με μεράκι κατασκευάζει είναι δημιουργίες.
Πρόκειται για την κυρία Κατερίνα Κιμουρτζή η οποία μαθήτευσε κοντά στον πατέρα της αλλά επέκτεινε τις γνώσεις της σπουδάζοντας σχεδιασμό υποδημάτων. Η παρουσίαση όλης αυτής της δημιουργικής εργασίας από την Εφημερίδα μας ήταν η ελάχιστη συνεισφορά μας στο τοπικό επιχειρείν, στο μεράκι των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν κάτι νέο, πρωτοποριακό.
Συγχαρητήρια ως εκ τούτου αξίζουν στην συμπολίτισσά μας Κατερίνα κι ευχές ολόθερμες να ικανοποιήσει τις ιδέες της.
Γ.Δ.


Eξαίρεση; ΙΙ
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι (όπως λέγαν παλιά), ακολούθησε χθες, στο φύλλο της Πέμπτης μια παρουσίαση ενός νέου Ξανθιώτη δημιουργού. Πρόκειται για τον Ζαφείρη Καλλίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε και δημιούργησε αθλητικά ρούχα τα οποία όταν τα φορά ο αθλητής ή αυτός που απλώς γυμνάζεται ότι καταγράφει την κάθε κίνηση, μετράει τις θερμίδες που καις και στέλνει όλα τα δεδομένα στο κινητό. Όλα αυτά και άλλα πολλά εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο 26χρονος Ζαφείρης. Μάλιστα τα αθλητικά ρούχα που σχεδίασε μ’ αυτές τις «ικανότητες» ονόμασε «έξυπνα ρούχα» διότι πράγματι έτσι είναι.
Η ουσία της υπόθεσης λοιπόν είναι ότι έχουμε νέους με γνώσεις και ικανότητες στον τόπο μας, με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά όμως απουσιάζει το ευνοϊκό πλαίσιο για ν’ ανοίξουν τα φτερά τους στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά. Κι αυτό είναι άδικο και άσχημο. Διότι εκτός των δύο περιπτώσεων που αναφέραμε ως εφημερίδα, θα υπάρχουν κι άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις. Άρα δεν θα είναι η εξαίρεση οι δύο συμπολίτες.
Γ.Δ.


Αρχίζουν συναντήσεις
Μετά από τις ιδιαίτερες και ολίγον μυστικές συναντήσεις των υποψηφίων με τους άμεσους συνεργάτες τους, αρχίζουν και οι δημόσιες πλέον. Έτσι, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Σάββα Μελισσόπουλου. Η συγκέντρωση- συζήτηση θα γίνει στο Νατάσσα και σ’ αυτή πέραν των υποψηφίων μπορεί να παρακολουθήσει ελεύθερα οποιοσδήποτε πολίτης ενδιαφέρεται για τα κοινά, για τα προβλήματα του δήμου, έχει διάθεση να προσφέρει και να εργαστεί για το συμφέρον της πόλης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε διάστημα 15 ημερών, ο δημοτικός συνδυασμός πρόκειται να ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτόν.
Γ.Δ.


«Έφυγε»  νέος
Ο Χασάν Κιρ όντως ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Αγαπητός και φίλος με όλους, άνθρωπος της προσφοράς,  και στην ορεινή περιοχή είχε κερδίσει την εκτίμηση όλων. Ο καρκίνος τον νίκησε σε μια μάχη πολύ σύντομη. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη και σ’ αυτήν τον συνόδευσαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες, ανάμεσά τους και ο αδελφικός του φίλος Μουτζαχήτ Ντουκιατζή. Ήταν μόνον 56 χρόνων.
Γ.Δ.


Από ψάρια πάμε καλά…
Την πληροφορία μας τη δίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και είναι ενδιαφέρουσα διότι αφορά την πρωτιά των θαλασσών μας σε ψάρια. Διαβάστε: Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη θαλάσσια αλιεία με μηχανοκίνητα σκάφη το 2017 τα οποία δημοσίευσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα οποία… ανακηρύσσουν «πρωταθλητές» σε αλιεύματα τον Κόλπο της Καβάλας, τις ακτές της Θάσου και το Θρακικό Πέλαγος. Οι «θάλασσές μας» είναι πρώτες και με διαφορά σε αλιεύματα, με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους ψαρότοπους του Αιγαίου, ήτοι τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, τον Ευβοϊκό και τον Αργοσαρωνικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά το 2017 αλιεύθηκαν στις θάλασσες της Καβάλας, της Θάσου και της Θράκης 23.634 τόνοι αλιευμάτων, δηλαδή περίπου το 1/3 των συνολικών αλιευμάτων, τα οποία ανέρχονται στους 77.114 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2016, αλλά μείωση σε σχέση με τα κέρδη, μιας και τα κυριότερα αλιεύματα είναι ο γαύρος, η σαρδέλα και ο μπακαλιάρος, δηλαδή φθηνά ψάρια, ενώ έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, κάτι το οποίο συμπιέζει προς τα κάτω τις τιμές!


Ιλαροτραγωδία…
Υπάρχει και συνέχεια με το ζήτημα της εκχώρησης 10.119 δημόσιων ακινήτων από την ΕΤΑΔ στο Υπερταμείο που όπως ξέρουμε ελέγχεται από τους δανειστές ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους και μοιάζει με ιλαροτραγωδία! Ιδού τι ανακαλύφθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για το  Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Ότι το δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο στο Υπερταμείο γι’ αυτό! Με την ίδια λογική αυτό ισχύει για όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιεί το δημόσιο και έχουν εκχωρηθεί στο Υπερταμείο. Θυμίζουμε δε ότι από το νομό μας έχουν εκχωρηθεί 88 ακίνητα.
Το «Ε» αν και το ανέδειξε με δύο πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ δεν …μάτωσε ρουθούνι! Αντίθετα οι Κρητικοί αντέδρασαν και αντιδρούν ο δε Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης υπέβαλλε ερώτηση στην βουλή για το θέμα κάνοντας λόγο για …θέατρο του παραλόγου!
Μήπως και δεν είναι;
Μ.Ξ.


 Απληροφόρητοι και ανιστόρητοι
Εκτός από τους απληροφόρητους και τους ανιστόρητους, υπάρχουν μερικοί επώνυμοι, όπως ο Απόστολος Δοξιάδης και άλλοι, που αναπαραγάγουν τις ανοησίες της Χρυσής Αυγής εναντίον της γενιάς του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης, δηλαδή της δημοκρατίας. Σαφώς και υπήρξαν προβλήματα , όπως σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου. Ήταν όμως μια δημιουργική περίοδος: Η κοινωνική αποκατάσταση των ηττημένων του εμφυλίου, τα μιάσματα που έγιναν πολίτες, οι νέοι θεσμοί, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, οι ανεξάρτητες αρχές, ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, η αποκατάσταση της θέσης της γυναίκας στη κοινωνία και την εργασία, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση του επιπέδου ζωής, το ΕΣΥ, η κατάταξη της χώρας μας μέσα στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η ανεργία στο 8%, τα μεγάλα έργα υποδομής, η ένταξη στην EE και τη ζώνη του ευρώ, η ρεβάνς στην εισβολή, με την ένταξη της Κύπρου στην EE. Και το πιο σημαντικό, η μεγαλύτερη, και ομαλότερη περίοδος στη -νεότερη ιστορία μας με την ομαλή εναλλαγή των Κομμάτων στην εξουσία. Εμείς που ζήσαμε τη χούντα, πού κλειδαμπαρώναμε για να ακούσουμε τη μουσική του Θεοδωράκη, που ανταλλάσσαμε κρυφά απαγορευμένα βιβλία, που ακούγαμε παράνομα DeutscheWelle, BBC, Μόσχα και Τίρανα για να μαθαίνουμε τι συνέβαινε στη χώρα μας, που μας καλούσαν κάθε τόσο στην Ασφάλεια, που κλαίγαμε για τους συγγενείς και φίλους που ήταν στα ξερονήσια, χαιρόμαστε για τη δημοκρατία μας και ευγνωμονούμε αυτούς που αντιστάθηκαν στη Χούντα. Εσείς που τα βρήκατε έτοιμα ή ήσασταν απόντες, δε μπορείτε να τα εκτιμήσετε. ΟΚ, αλλά μη βρίζετε όσους σας τα προσέφεραν.
Γ.Λ.


Ενημέρωση για τις Περιφερειακές
Λίγα λόγια για τις Περιφερειακές εκλογές όπου με το νέο νόμο, υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες δεν θα υπάρχουν από την αρχή. Δεν θα έχουν οριστεί δηλαδή. Θα είναι όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού που θα καταρτιστεί ανά παράταξη, ισότιμοι. Θα αναμετρηθούν ΟΛΟΙ επί ίσοις όροις μεταξύ τους και εάν εκλεγούν θα διεκδικήσουν το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη, το οποίο θα τους το εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης και μόνον αυτός. Δηλαδή, οι Περιφερειάρχες θα είναι κάτι σαν μικροί πρωθυπουργοί. Αυτοί θα διορίζουν αντιπεριφερειάρχες και χωρικούς και θεματικούς.
Γ.Δ.


Ελλάδα έχεις ταλέντο;
Τα επίκαιρα κομβικά προβλήματα της χώρας, είναι αν ο Μητσοτάκης είναι… ακροδεξιός και ο Καμμένος «κεντροδεξιός». Αν η Σπυράκη ήπιε φανερά ή κρυφά καφέ με τον Ζάεφ, η κόντρα Φίλη -Παπά για το αν η ΕΡΤ είναι… TV-Βενεζουέλα ή BBC κι’ αν ο Γιώργος έχει βαλθεί να «φάει» την Φώφη, επειδή την κόβει για… αλληθωρίζουσα προς τα δεξιά, ενώ αυτός (και το…«όλον ΠΑΣΟΚ»!) αγαπάει Αλέξη… Μ’ αυτά ασχολούμαστε.
Κατά τα… άλλα, η υπογεννητικότητα έχει τέτοιους ρυθμούς, ώστε απειλούμεθα σε 50 χρόνια να έχουμε καταντήσει μια χώρα 5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (παρά τις δυο πανάκριβες διασώσεις του…) είναι προ των πυλών, ως αποτέλεσμα της τελματωμένης οικονομίας και της κυβερνητικής αβελτηρίας να ξεμπερδέψει άμεσα και αποτελεσματικά με τα δομικά τραπεζικά προβλήματα. Η αγορά, χωρίς χρηματοδότηση και επεκτατικές επενδύσεις πεθαίνει, ενώ οι τζίροι της δεν επαρκούν να την κρατήσουν ζωντανή ούτε για να πληρώνει απλώς φόρους και εισφορές. Η… κακιασμένη ανάπτυξη, δεν λέει να’ ρθει απλά και μόνο επειδή την έχει υποσχεθεί (και προβλέψει «ασφαλώς» τρεις φορές στα δυο τελευταία χρόνια…) το γκουβέρνο.
Τα 600.000 ξενιτεμένα νιάτα μας ως πρώτο λόγο που τους εξανάγκασε στην μετανάστευση, ανέφεραν, με συντριπτική πλειοψηφία, την έλλειψη αξιοκρατίας, κανονικότητας και το πελατειακό κράτος που κυριαρχούν στην Ελλάδα. Αυτό, τα λέει όλα… Κι’ αν δεν αποφασίσουμε να γυρίσουμε σελίδα, οι προβλέψεις για το μέλλον θα είναι κατάμαυρες. Κι’ απλώς, θα κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους ότι «του Έλληνος ο τράχηλος…», χαζεύοντας και βαυκαλιζόμενοι ότι η χώρα θ’ αποκτήσει στιβαρή, σοβαρή, αξιόπιστη ηγεσία μέσα από το…. «Ελλάδα έχεις ταλέντο»!
Θ.Ο.


Ελέγχεται για πειθαρχικά παραπτώματα ο Μέτιος
Σοβαρά μπλεξίματα με την δικαιοσύνη φαίνεται πως έχει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος. Ειδικότερα πρόκειται για  αγωγή που κατέθεσαν οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι σε εταιρεία πετρελαιοειδών του Χρίστου Μέτιου οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές τους για να τους παρουσιάσει ως απασχολούμενους στην επιχείρηση του προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε. Επίσης από Καβαλιώτικη εφημερίδα (evdomimera.gr) δημοσιοποιήθηκε έγγραφο που στάλθηκε από την «Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας Διεύθυνση Διοίκησης τμήμα Διοικητικού Οικονομικού της Ροδόπης» προς τον πρόεδρο του πενταμελούς συμβουλίου του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010 βάση του οποίου ζητάει σύμφωνα με τα έγγραφα που επισυνάπτει εάν ο Χρίστος Μέτιος μετά την εξέταση των εγγράφων εάν έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και να του επιβάλει ή όχι την ποινή της αργίας.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης που του έδωσε το χρίσμα είναι ενήμερος για όλα αυτά;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …